Βρετανία: Μουσουλμάνα αμφισβητεί -ματαίως- νομικά αντιτρομοκρατικό νόμο

imagesΓαλλίδα μουσουλμάνα απευθύνθηκε ματαίως στο ανώτατο δικαστήριο της Βρετανίας για παραβίαση των δικαιωμάτων της, όταν τέθηκε υπό κράτηση σε αεροδρόμιο της κεντρικής Αγγλίας «χωρίς να υπάρχει σοβαρός λόγος». Είναι η γυναίκα Αλγερινού που έχει φυλακιστεί στο παρελθόν με την κατηγορία της τρομοκρατίας.  Η υπόθεση γίνεται θέμα λίγες εβδομάδες αφότου ο σύντροφος δημοσιογράφου της εφημερίδας The Guardian, άρχισε νομική διαμάχη με την βρετανική κυβέρνηση για τον ίδιο λόγο.
Η βρετανική Υπηρεσία Συνόρων σταμάτησε τη Συλβί Μπεγκάλ, γαλλίδα υπήκοο που ζει μόνιμα στη Βρετανία, στο αεροδρόμιο του Ιστ Μίτλαντς τον Ιανουάριο του 2011, καθώς αυτή επέστρεφε από το Παρίσι. Στη συνέχεια, η αστυνομία την ανέκρινε για «πιθανή ανάμειξη» σε τρομοκρατικές πράξεις αλλά η ίδια αρνήθηκε να απαντήσει σε ερωτήσεις προτού παραστεί ο δικηγόρος της. Για τον λόγο αυτό της προσήψαν την κατηγορία ότι αρνήθηκε να συνεργαστεί με τις αρχές.
Η Συλβί Μπεγκάλ, της οποίας ο αλγερινής καταγωγής σύζυγος Τζεμάλ Μπεγκάλ είχε στο παρελθόν φυλακιστεί στη Γαλλία με την κατηγορία συμμετοχής σε τρομοκρατικές ενέργειες, δήλωσε ένοχη ενώπιον του ειρηνοδικείου του Λέστερ και αφέθηκε ελεύθερη υπό προϋποθέσεις. Στη συνέχεια όμως, απευθύνθηκε στο ανώτατο δικαστήριο με την κατηγορία ότι η κράτηση και η ανάκριση ανθρώπων όταν δεν υπάρχει σοβαρή υποψία παραβιάζει την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
 Η Εισαγγελική Υπηρεσία ωστόσο δεν δικαίωσε τους ισχυρισμούς της Μπεγκάλ ότι η κράτηση και η ανάκριση που υπέστη είναι αυθαίρετη, ή παραβιάζει τα προσωπικά της δικαιώματα.
Ο ίδιος αντιτρομοκρατικός νόμος  που οδήγησε την ενάγουσα σε κράτηση και δίκη χρησιμοποιήθηκε πρόσφατα, όταν κρατήθηκε στο Χίθροου ο Ντέιβιντ Μιράντα, σύντροφος του δημοσιογράφου της εφημερίδας «Guardian» Γκλεν Γκρίνγουολντ (ο οποίος χειριζόταν τις αποκαλύψεις του Εντουαρντ Σνόουντεν για τις παρακολουθήσεις πολιτών από τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες). Ισχύει για αεροδρόμια και λιμάνια και επιτρέπει στις αρχές να θέτουν άτομα υπό κράτηση έως και εννιά ώρες. Σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών, ο νόμος αυτός θα πρέπει να εφαρμόζεται «μόνο για να εξακριβωθεί εάν το άτομο που βρίσκεται υπό κράτηση έχει υποκινήσει, αναθέσει ή συμμετάσχει στην προετοιμασία τρομοκρατικών ενεργειών».
Πηγή: ΤΟ ΒΗΜΑ

Share This Post

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Captcha * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.