Βαριές ποινές σε σιδηροδρομικούς για σύγκρουση τρένων το 2008

NEU401_SWISS_TRAIN__0110_11.limghandlerΠερισσότερα από 30 χρόνια φυλάκιση επιβλήθηκαν συνολικά στους 8 από τους 9 κατηγορούμενους για τη σύγκρουση τρένων μεταξύ Λιανοκλαδίου και Τιθορέας, τα ξημερώματα της 14ης Ιουλίου 2008. Επιβατική αμαξοστοιχία είχε συγκρουστεί με εμπορική αμαξοστοιχία, που είχε 15 βαγόνια επιπλέον από ό,τι προβλεπόταν.

Ανάμεσα στους κατηγορουμένους ήταν σταθμάρχες, μηχανοδηγοί και προσωπικό έλξης από τον σταθμό του Ρέντη, όπου προετοιμάζουν τα εμπορικά τρένα. Το δικαστήριο επέβαλε στους 8 από τους 9 κατηγορούμενους ποινή φυλάκισης 46 μηνών στον καθένα, ενώ αθώωσε μόνο τον σταθμάρχη του Λιανοκλαδίου ο οποίος δεν είχε καμία εμπλοκή στο δυστύχημα. Όλοι έκαναν έφεση για να κριθεί η υπόθεση και σε δεύτερο βαθμό.
Το δικαστήριο προσπαθούσε να διερευνήσει ποιος ήταν ο υπεύθυνος για την ύπαρξη 35 βαγονιών στην εμπορική αμαξοστοιχία, αντί για 20 όπως έγραφαν τα συνοδευτικά έγγραφα. Κανείς όμως από τους κατηγορούμενους δεν απάντησε όμως πώς βρέθηκαν στην αμαξοστοιχία 15 βαγόνια επιπλέον.
Όπως ανέφερε σχετικό πόρισμα του ΟΣΕ, στις 14 Ιουλίου του 2008, ενώ η εμπορική αμαξοστοιχία κατευθύνονταν προς το Λιανοκλάδι, στο 208 χλμ της σιδηροδρομικής γραμμής «απαγκιστρώθηκε» ο σύνδεσμος μεταξύ του 7ου και 8ου βαγονιού με συνέπεια συνολικά 25 βαγόνια να αποκοπούν και να παραμείνουν μέσα στη γραμμή. Λίγα λεπτά αργότερα, άλλη επιβατική αμαξοστοιχία που εκτελούσε το αντίθετο δρομολόγιο, ενώ έβγαινε από τούνελ έπεσε με δύναμη πάνω στα εγκαταλειμμένα βαγόνια με συνέπεια να τραυματιστεί ο μηχανοδηγός και 18 επιβάτες του τρένου.
Απολογούμενοι, οι κατηγορούμενοι έκαναν αναφορά σε κάποιο «λάθος» το οποίο δεν προσωποποίησαν και σε κάποια εμπλοκή χαμηλόβαθμου προσωπικού το οποίο δεν περιλαμβάνονταν στο κατηγορητήριο αλλά ούτε και στο σχετικό πόρισμα του ΟΣΕ.
Πηγή: Ελευθεροτυπία

Share This Post

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Captcha * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.