Τουρκία: Το Ανώτατο Συμβούλιο Δικαστών και Εισαγγελέων (HSYK) δεν θα εκδίδει ανακοινώσεις αν δεν ενημερώνεται πρώτα ο υπουργός

erdoganxairetaeiΣύμφωνα με εντολή του προσφάτως διορισθέντος υπουργού Δικαιοσύνης, Bekir Bozdag, το Ανώτατο Συμβούλιο Δικαστών και Εισαγγελέων (HSYK) δεν επιτρέπεται πλέον να εκδίδει ανακοινώσεις χωρίς να ενημερώνει πρώτα τον υπουργό.

Ο Bozdag προσφάτως κατηγόρησε το HSYK ότι παρεμβαίνει στην δικαστική ανεξαρτησία, μετά από τη δριμεία κριτική που άσκησε σε ένα νέο κανονισμό για τη δικαστική αστυνομία, και δήλωσε πως θα έπρεπε να είχε ενημερωθεί για την ανακοίνωση, ως επικεφαλής του HSYK.

Την περασμένη Πέμπτη, την πρώτη ημέρα ανάληψης καθηκόντων του Bozdag, το HSYK σε ανακοίνωσή του ανέφερε ότι οι κρατικοί θεσμοί και τα εκτελεστικά όργανα πρέπει να ενεργούν σύμφωνα με την αρχή της ισότητας ενώπιον του νόμου σε όλες τους τις δραστηριότητες, προσθέτοντας ότι μια ανεξάρτητη δικαστική αρχή είναι μια εγγύηση για τους πολίτες έναντι των διοικούντων. Η ανακοίνωσε επισήμανε ότι ο δικαστικός έλεγχος σε διοικούντες για τις παράνομες δραστηριότητές τους είναι ένα ουσιαστικό μέρος ενός δημοκρατικού έθνους και ενός κράτους δικαίου.

«Η ανακοίνωση αυτή είναι μια παρέμβαση στην ανεξαρτησία της δικαιοσύνης και είναι σαν μια εντολή προς τους δικαστές και τους εισαγγελείς που επιβλέπουν αυτή την έρευνα διαφθοράς. Και είναι ξεκάθαρη παραβίαση του άρθρου 138 του Συντάγματος», δήλωσε ο Bozdag, προσθέτοντας ότι σύμφωνα με το νόμο, το HSYK δεν είχε καμία εξουσία να εκδώσει την ανακοίνωση.

Σε μια αλλαγή εν μία νυκτί της αστυνομικής διαδικασίας για τις δικαστικές έρευνες την προηγούμενη εβδομάδα, η κυβέρνηση περιόρισε την εισαγγελική ανεξαρτησία, απαιτώντας από τους αστυνομικούς να αναφέρουν στους ανωτέρω τους για όλες τις έρευνες.

Πηγή:  capital.gr

Share This Post

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Captcha * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.