Τουρκία : Η Επιτροπή απευθύνει έκκληση για την απελευθέρωση της Leyla Güven και άλλων εκλεγμένων τοπικών αντιπροσώπων

Τουρκία : Η Επιτροπή απευθύνει έκκληση για την απελευθέρωση της Leyla Güven και άλλων εκλεγμένων τοπικών αντιπροσώπων

 Güven

Οι τοπικά εκλεγμένοι πολιτικοί θα πρέπει να απολαμβάνουν της ίδιας προστασίας από το τουρκικό δίκαιο με τα μέλη του Κοινοβουλίου, σύμφωνα με την Επιτροπή Τοπικών και Περιφερειακών Αρχών.

Σύμφωνα με έκθεση των εισηγητών της Επιτροπής, κ.κ. Anders Knape και Leen Verbeek, περίπου 15 δήμαρχοι, 23 αναπληρωτές δήμαρχοι και δεκάδες δημοτικοί σύμβουλοι βρίσκονται υπό καθεστώς χρόνιας προφυλάκισης από τις αρχές της χώρας.

Η έκθεση αναφέρει: «Ενώ η Τουρκία προετοιμάζεται για τις νέες τοπικές εκλογές του Μαρτίου 2012, ένας μεγάλος αριθμός δημάρχων, αναπληρωτών δημάρχων και δημοτικών συμβούλων παραμένουν υπό καθεστώς μακρόχρονης φυλάκισης».

Ζητώντας την απελευθέρωση της Leyla Güven (βλ. εικόνα) και άλλων εκλεγμένων τοπικών αντιπροσώπων προφυλακιστέων στην Τουρκία, ο Knapeδήλωσε: “ Η Güven συνελήφθη στις 29 Δεκεμβρίου 2009, ενώ διένυε τη θητεία της ως δήμαρχος του Viranşehir και ως μέλος της Επιτροπής. Περισσότερο από τέσσερα χρόνια μετά, είναι ακόμα προφυλακιστέα. Δικάστηκε το 2010, αλλά δε διαφαίνεται το τέλος της υπόθεσής της.

«Τέτοιες κρατήσεις εμποδίζουν σοβαρά τη δημοκρατική διαδικασία στην Τουρκία και επίσης εγείρουν σοβαρά ερωτήματα σχετικά με το κράτος δικαίου και την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε αυτή τη χώρα».

Οι εισηγητές επιβεβαιώνουν ότι σε εκτέλεση πρόσφατης απόφασης του Ομοσπονδιακού Δικαστηρίου της Τουρκίας, όλα τα μέλη της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης που είχαν τεθεί υπό προφυλάκιση υπό παρόμοιες συνθήκες και για τους ίδιους λόγους με τη LeylaGüven, έχουν τώρα αποφυλακιστεί.

« ’Επειτα από την απόφαση της 4ης Δεκεμβρίου 2013 του Ομοσπονδιακού Δικαστηρίου της Τουρκίας στην υπόθεση του Mustafa Balbay , με την οποία διατάχθηκε η αποφυλάκιση του με το σκεπτικό ότι προφυλακίστηκε για υπέρμετρο χρονικό διάστημα και μάλιστα παράνομα, καθώς και ότι είχε παραβιαστεί το δικαίωμά του στο εκλέγεσθαι, τα τουρκικά δικαστήρια έχουν ήδη απελευθερώσει και τα πέντε μέλη του Κοινοβουλίου, άλλοτε προφυλακιστέα υπό τις ίδιες συνθήκες και για παρόμοιες κατηγορίες με την Leyla Güven», σύμφωνα με τα αναφερόμενα  στην έκθεση.

«Η Επιτροπή λυπάται για τη μη εφαρμογή αυτής της απόφασης και στην περίπτωση της Leyla Güven και των 15 δημάρχων, 23 αναπληρωτών δημάρχων και 133 δημοτικών συμβούλων, οι οποίοι παραμένουν προφυλακιστέοι στην Τουρκία».

Ο Verbeek δήλωσε: «Καλούμε τις τουρκικές αρχές να εφαρμόσουν τα ίδια κριτήρια και αρχές στην περίπτωση των τοπικά εκλεγμένων πολιτικών προσώπων όπως έκαναν έναντι των μελών του Κοινοβουλίου, και ως εκ τούτου να απελευθερώσουν τη Leyla Güven και όλους τους Τούρκους τοπικούς αντιπροσώπους που βρίσκονται στην ίδια θέση».

 

Πηγή: http://www.humanrightseurope.org/2014/03/turkey-congress-urges-release-of-leyla-guven-and-other-locally-elected-representatives/

Μετάφραση/ Επιμέλεια Είδησης: Λαμπροπούλου Βικτώρια

 

Share This Post

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Captcha * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.