Το ΣτΕ αποφασίζει για τις μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις

2F0B3A034CC439E6E898346E96FF593FΓια τη συνταγματικότητα η μη των περικοπών των επικουρικών συντάξεων που έγιναν λόγω μνημονίου καλείται να αποφανθεί το Συμβούλιο της Επικράτειας μετά τη συζήτηση προσφυγής συνταξιούχων της Αγροτικής Τράπεζας κατά του Ενιαίου Ταμείου Ασφαλίσεως Τραπεζοϋπαλλήλων (ΕΤΑΤ). Στην αυξημένη σύνθεση του Α΄Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας, με πρόεδρο τον Νικ.Σακελλαρίου και εισηγήτρια την σύμβουλο Επικρατείας Όλγα Ζύγουρα, συζητήθηκε τη Δευτέρα, η προσφυγή συνταξιούχων της Αγροτικής Τράπεζας οι οποίοι ζητούν να κριθούν αντισυνταγματικές και αντίθετες στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ), οι περικοπές των επικουρικών συντάξεων τους.

Οι περικοπές έγιναν σύμφωνα με το νόμο 4024/2011 που επέφερε ρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό καθεστώς, επέβαλε την εργασιακή εφεδρεία, κ.λπ.

Αναλυτικότερα, οι συνταξιούχοι ζητούν να υποχρεωθεί το Ταμείο να τους επιστρέψει με το νόμιμο τόκο από την 1η Νοεμβρίου 2011 και μετά τα ποσά που τους μείωσε (15%) από τις επικουρικές συντάξεις τους σε εφαρμογή του νόμου 4024/2011.

Όπως υποστηρίζουν οι συνταξιούχοι ο νόμος 4024/2011 παραβιάζει τις συνταγματικές αρχές του κοινωνικού κράτους δικαίου, της ασφάλειας δικαίου, της προστατευόμενης εμπιστοσύνης του πολίτη και την αρχή της χρηστής διοίκησης, όπως επίσης παραβιάζεται και η συνταγματική υποχρέωση (άρθρο 22) του νομοθέτη για ίση ρύθμιση όμοιων καταστάσεων στον τομέα της κοινωνικής ασφάλισης, αλλά και η κατοχυρωμένη αρχή της ανταποδοτικότητας μεταξύ ασφαλιστικών εισφορών και παροχών.

Από την πλευρά του το Ταμείο επικαλέστηκε αναλογιστικές μελέτες που «μιλούν» για επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης του Ταμείου το οποίο παρουσιάζει έλλειμμα. Το έλλειμμα αυτό μεγαλώνει πολύ περισσότερο μάλιστα όταν ραγδαία αυξάνονται οι συνταξιούχοι και μειώνονται σε μεγάλο βαθμό οι ενεργοί ασφαλισμένοι, ενώ την ίδια στιγμή υπήρξε αύξηση της μέσης σύνταξης.

Ενδεικτικά αναφέρθηκε ότι τον Οκτώβριο του 2011 οι ενεργοί ασφαλισμένοι ήταν 3.438 και οι συνταξιούχοι 7.076.

Οι εκπρόσωποι του Ταμείου επισήμαναν ότι οι μειώσεις εξυπηρετούν το γενικότερο δημόσιο συμφέρον που συνίσταται στην συνέχιση της καταβολής των επικουρικών συντάξεων, η οποία «θα ήταν αδύνατη χωρίς τις μειώσεις, ενόψει μάλιστα της κακής αριθμητικής σχέσεως ασφαλισμένων και συνταξιούχων, εξαιτίας της οποίας τα έσοδα από εισφορές δεν ήσαν επαρκή για τη συνέχιση της καταβολής των συντάξεων με του προηγούμενο ύψος τους».

Πάντως, στην περίπτωση που οι περικοπές των επικουρικών συντάξεων κριθούν αντισυνταγματικές, η υπόθεση θα παραπεμφθεί στην Ολομέλεια του ΣτΕ για οριστική κρίση.

Πηγή: zougla.gr

 

 

 

Share This Post

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Captcha * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.