Ιστορικό

Το Ηνωμένο Βασίλειο ψήφισε ελαστικότερες διατάξεις σχετικά με φάρμακα που έχουν ως βάση την κάνναβη

Αυτή η έλλειψη αυστηρότητας στον Νόμο συνεπάγεται ότι οι γιατροί θα είναι σε θέση να συνταγογραφούν φαρμακευτική κάνναβη.
Χιλιάδες άνθρωποι που αντιμετωπίζουν παθήσεις που απαιτούν τέτοιου είδους φάρμακα για την θεραπεία τους θα είναι σε θέση να προμηθεύονται κάνναβη, ύστερα από την αντίστοιχη συνταγή του γιατρού τους. Αυτό ισχύει αφότου ο Sajid Javid ανακοίνωσε ότι θα τοποθετηθεί σε χρονοδιάγραμμα ο Κανονισμός Κατάχρησης Ναρκωτικών του 2001, ώστε να επιτραπεί στους κλινικούς ιατρούς να συνταγογραφούν την κάνναβη από το ερχόμενο φθινόπωρο.
Η κάνναβη έχει έως πρότινος ταξινομηθεί ως φάρμακο κλάσης 1, γεγονός που σημαίνει ότι θεωρείται ότι δεν έχει θεραπευτική ιδιότητα και δεν μπορεί να συνταγογραφηθεί νόμιμα. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο για σκοπούς έρευνας, αλλά απαιτείται σχετική άδεια.
Η νέα κίνηση έρχεται μετά από τους επίσημους συμβούλους ναρκωτικών της Κυβέρνησης και τον επικεφαλής ιατρικό υπάλληλο της Αγγλίας, Dame Sally Davies, που κατέληξαν ότι υπάρχουν σημαντικές ενδείξεις θεραπευτικού οφέλους.
Οι εκτιμήσεις αυτές ήρθαν ύστερα από έναν μεγάλο αριθμό υποθέσεων που αφορούν μεταξύ άλλων και παιδιά, που τους απαγορεύεται η πρόσβαση στην κάνναβη για την θεραπεία των επιληπτικών κρίσεων. Δύο από αυτές τις υποθέσεις ήταν αυτή του Billy Caldwell, 12 ετών, και αυτή του Alfie Dingley, 6 ετών, οι οποίοι έχουν μορφές κατασταλτικής επιληψίας, η οποία φαίνεται ότι μπορεί να θεραπευτεί με την χρήση ελαίου κάνναβης.
Η μητέρα του Billy Caldwell αναφέρει: «Η ιατρική κάνναβη κρατάει τον επιληπτικό μου γιο ζωντανό».
Με την ανακοίνωσή του ο Sajid Javid, επισημαίνει: «Οι πρόσφατες υποθέσεις που περιλαμβάνουν παιδιά που νοσούν από διάφορες παθήσεις, έκανε σαφές σε μένα ότι η θέση μας στα φαρμακευτικά προϊόντα που σχετίζονται με την κάνναβη , δεν ήταν έως τώρα ικανοποιητική. Αυτό θα βοηθήσει τους ασθενείς που την χρειάζονται για ιατρικούς λόγους και σε καμία περίπτωση δεν είναι το πρώτο βήμα για την νομιμοποίηση της κάνναβης για «αναψυχή και ευχαρίστηση». Ο πρώην ηγέτης των Συντηρητικών William Hague και ορισμένοι ανώτεροι αξιωματικοί της αστυνομίας υποστήριξαν μια τέτοια κίνηση.
Όταν ανακοινώθηκε η αναθεώρηση, υπήρξαν αναφορές για διάφορες συζητήσεις ανάμεσα στο υπουργικό συμβούλιο σχετικά με την προσέγγιση που πρέπει να ακολουθηθεί, με τη Theresa May να διαφωνεί ότι πρέπει να προχωρήσει μια τέτοια αναθεώρηση.
Ωστόσο, ο Javid, στον οποίο ανατέθηκαν και οι 2 αναθεωρήσεις, δήλωσε στο Κοινοβούλιο ότι εφόσον οι ειδικοί έχουν εντοπίσει αυτά τα ιατρικά και θεραπευτικά οφέλη, θα ήταν σκόπιμο να ακολουθηθεί η συμβουλή τους.
Τώρα, το Παράρτημα της Υγείας και Κοινωνικής Προστασίας σε συνεργασία με τον Οργανισμό Φαρμάκων και Υγειονομικής Περίθαλψης, θα θέσουν τα εννοιολογικά στοιχεία του ορισμού του τι αποτελούν φαρμακευτικά προϊόντα βασισμένα στην κάνναβη, ώστε να μπορεί να συνταγογραφηθεί νόμιμα. Μόνο τα προϊόντα που πληρούν τις προϋποθέσεις του ορισμού θα μπορούν να συνταγογραφούνται.

 

Πηγή: www.theguardian.com

Επιμέλεια Μετάφρασης και Είδησης:

Ευσταθία Τσατταλιού

Δικηγόρος Ρόδου

Share This Post

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Captcha * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.