Το Δικαστήριο της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης επαναφέρει υποθέσεις σχετικές με καταδίκες για εγκλήματα πολέμου

Flag_of_Bosnia_and_Herzegovina.svgΤο Δικαστήριο της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης την Τετάρτη επανέφερε στο προσκήνιο την υπόθεση ενός άντρα που καταδικάστηκε για εγκλήματα πολέμου το 2006. Η διαδικασία κινήθηκε μετα την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων περί  παραβίασης των δικαιωμάτων του. Ο  Abduladhim Maktouf , ένας ιρακινός, καταδικάστηκε για εγκλήματα πολέμου και καταδικάστηκε σε πέντε χρόνια φυλάκιση για αγριότητες εναντίον Κροατών πολιτών το 1993- κατά τη διάρκεια του πολέμου της Βοσνίας. O Maktouf υπέβαλε αίτηση για επανάληψη της δίκης. Το δικαστήριο στηρίχτηκε σε μια απόφαση του ΕΔΔΑ, το οποίο έκρινε ότι με αύτες τις  καταδικαστικές αποφάσεις είχε παραβιαστεί το άρθρο 7 της ΕΣΔΑ που αναφέρεται  στην απαγόρευση  επιβολής αναδρομικών ποινών. Το δικαστήριο είχε εφαρμόσει διατάξεις του ποινικού κώδικα που δεν ήταν σε ισχύ κατά το χρόνο τέλεσης των εγκλημάτων.

Σύμφωνα με το άρθρο 6 της ΕΣΔΑ , το οποίο παρέχει το δικαίωμα σε μια δίκη σε εύλογο χρονικό διάστημα, το δικαστήριο έχει προγραμματίσει μια νέα δίκη σύντομα .

Το δικαστήριο, επίσης, «άνοιξε» πρόσφατα τις υποθέσεις του Σερβοβόσνιου Goran Damjanovic και ενός άλλου Σερβοβόσνιου μετά από απόφαση του ΕΔΔΑ . Τον Αύγουστο, το δικαστήριο καταδίκασε τον Goran  Saric, πρώην αρχηγό της αστυνομίας , σε κάθειρξη 14 ετών για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας .

Τον Μάρτιο, το ίδιο δικαστήριο καταδίκασε πρώην διοικητή παραστρατιωτικής  μονάδας από το Μαυροβούνιο. Συγκεκριμένα, το πρόσωπο αυτό κατηγορήθηκε  για δολοφονίες, βασανισμούς , βιασμούς και λεηλασίες που διαπράχθηκαν κατά τον εμφύλιο πόλεμο στην πρώην Γιουγκοσλαβία (1992-1995) και του επιβλήθηκε κάθειρξη  45 χρόνων  .

 

Πηγή: JURIST

Μετάφραση & Επιμέλεια είδησης: Κόγκα Γεωργία

Share This Post

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Captcha * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.