Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ κάνει δεκτή την αγωγή κατά της Μ.G.M.

copyright-660Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ αποφάσισε τη Δευτέρα (στην υπόθεση Petrella κατά M.G.M.) ότι η αγωγή σχετικά με τα δικαιώματα Πνευματικής Ιδιοκτησίας της πρώτης για τα κέρδη της ταινίας του 1980 ‘’Ranging Bull’’ μπορεί να προχωρήσει. Η Paula Petrella, κόρη του αρχικού σεναριογράφου της ως άνω ταινίας, κατέθεσε το 2009 αγωγή εναντίον της M.G.M., με το επιχείρημα ότι δικαιούται μέρος των κερδών από την επανακυκλοφόρηση της ταινίας.

Ένας ομοσπονδιακός δικαστής, απέρριψε το αίτημά της λόγω παραγραφής, διότι η Petrella περίμενε πολύ καιρό προκειμένου να καταθέσει την αγωγή. Mάλιστα το Εφετείο των ΗΠΑ για την Ένατη Περιφέρεια συμφώνησε με την παραπάνω παραδοχή. Ο δικαστής Ruth Bader αντιτιθέμενος στην παραπάνω απόφαση, έγραψε για την πλειοψηφία :

Η αδράνεια για κάποιο χρονικό διάστημα δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν επιχείρημα για την απόρριψη αγωγής η οποία φέρεται για εκδίκαση μέσα σε χρονικό περιθώριο 3 ετών από την διάπραξη της σχετικής παράβασης. Σε εξαιρετικές μόνο περιπτώσεις και ως μέτρο επιείκιας, η αδράνεια ενάσκησης δικαιώματος μπορεί να εμποδίσει την χορήγηση συγκεκριμένου πλεονεκτήματος που έχει ζητηθεί από τον ενάγοντα. Μάλιστα, η καθυστέρηση αυτή του ενάγοντος μπορεί να έρθει στο προσκήνιο και κατά το επανορθωτικό στάδιο, κατά τον καθορισμό δηλαδή των κατάλληλων ασφαλιστικών μέτρων, και κατά την εκτίμηση « ωφέλειας του παραβάτη… που συσχετίζεται με την παράβαση». Ο δικαστής S. Breyer κατέθεσε μειοψηφούσα γνώμη, ακολουθώντας την άποψη του Υπ. Δικαιοσύνης J. Roberts αλλά και του δικαστή A. Kennedy.

Το δικαστήριο εισάκουσε τα επιχειρήματα της υπόθεσης τον Ιανουάριο μετά τη χορήγηση certiorari. (Το certiorari είναι λατινική λέξη που σημαίνει ΄΄να είναι πληρέστερα ενημερωμένο΄΄. Στην Αμερική συνηθίζεται στις εφέσεις, το δευτεροβάθμιο δικαστήριο να ζητά από το πρωτοβάθμιο την παράδοση του φακέλου της υπόθεσης, ώστε να γίνει πληρέστερος έλεγχός της). Η απόφαση της Δευτέρας επιλύει ένα είδος διαφωνίας μεταξύ των Δικαστηρίων των Περιφερειών των ΗΠΑ.

Πηγή: JURIST

Μετάφραση & Επιμέλεια είδησης: Δέδε Μαγδαληνή

Share This Post

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Captcha * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.