Την υπόθεση Mavi Marmara θα αναλάβει ο κορυφαίος δικηγόρος του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου σερ Τζέφρι Νάις

FLOTILLA-articleLargeΜέτρα λαμβάνονται τώρα για την δημιουργία μιας αποτελεσματικής νομικής ομάδας για την υπεράσπιση της υπόθεσης του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (ΔΠΔ) που αφορά την επίθεση κατά νηοπομπής Μαβί Μαρμαρά, τον Μάιο του 2010. Σύμφωνα με την συνέντευξη τύπου που διεξήχθη στο Λονδίνο, η νέα ομάδα των νομικών εμπειρογνωμόνων που θα εκπροσωπήσει τις οικογένειες των θυμάτων του τουρκικού πλοίου Μαβί Μαρμαρά περιλαμβάνει τους Rodney Dixon, Paul Mylvaganam, Hakan Camuz και Cihat Gökdemir υπό την ηγεσία του σερ Τζέφρι Νάις απ’το Λονδίνο.

Οι συγγενείς των θυμάτων της επίθεσης έχουν ζητήσει μια εκτενή έρευνα, η οποία όμως δεν πραγματοποιήθηκε παρόλο που έχει περάσει ένας χρόνος. Ο σερ Τζέφρι Νάις δήλωσε ότι αυτή είναι μια σημαντική υπόθεση όχι επειδή αναμειγνύεται το Ισραήλ αλλά επειδή αφορά στην επίθεση, σε διεθνή ύδατα, μιας άμαχης νηοπομπής που μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια, με αποτέλεσμα το θάνατο εννιά ανθρώπων. Τονίζοντας την αποτυχία του ΔΠΔ να διεξάγει τις απαραίτητες επιθεωρήσεις και έρευνες, ο σερ Νάις δήλωσε ότι η κατάσταση αυτή βλάπτει τη φήμη του συστήματος διεθνούς δικαιοσύνης και κάλεσε το ΔΠΔ να λάβει άμεση δράση προκειμένου να εκπληρώσει τα καθήκοντά του και να αντιμετωπίσει το ζήτημα με γρήγορο τρόπο.

Στην ερώτηση αν σκοπεύουν να απευθυνθούν σε άλλα δικαστήρια στην περίπτωση που το ΔΠΔ αποτύχει να ξεκινήσει έρευνα, ο σερ Νάις απάντησε ότι λαμβάνουν υπόψη κάθε εκδοχή, συμπεριλαμβανομένου του Διεθνούς Δικαστηρίου της Δικαιοσύνης και της κατάθεσης σε άλλες χώρες. Ο σερ Νάις υποστήριξε ότι η διαδικασία ομαλοποίησης των σχέσεων Τουρκίας-Ισραήλ δεν αναμένεται να επηρεάσει την νομική διαδικασία και σημείωσε ότι μια συμφωνία ανάμεσα στις δύο χώρες σχετικά με το ποσό της αποζημίωσης που θα καταβληθεί δεν είναι δεσμευτική.

«Πολλοί πελάτες μας, ακόμα και αν αποζημιωθούν, δεν θα αποσύρουν τις κατηγορίες γιατί θέλουν να απονεμηθεί δικαιοσύνη,» είπε ο σερ Νάις, και συμπλήρωσε ότι θα μπορούσε να ασκηθεί πίεση για να ληφθεί μια απόφαση αλλά οι οικογένειες των θυμάτων θα επέμεναν ότι δεν είναι μια υπόθεση που αποκαθίσταται μέσω χρημάτων αλλά μια υπόθεση για να αποδοθεί δικαιοσύνη.

Παρόλο που το ζήτημα της αποζημίωσης δεν έχει λυθεί ακόμα, έχουν γίνει σημαντικά βήματα προς την αποκατάσταση των διμερών σχέσεων μεταξύ Τουρκίας και Ισραήλ μετά την επίσημη απολογία του Ισραήλ για τη νηοπομπή Μαβί Μαρμαρά το 2010 που οδήγησε στο θάνατο εννιά ακτιβιστές. Το Ισραήλ ετοιμάζεται τώρα να εκπληρώσει τους υπόλοιπους όρους που έθεσαν τόσο η τουρκική κυβέρνηση όσο και οι οικογένειες των θυμάτων του Μαβί Μαρμαρά, που ανάγονται στην καταβολή αποζημίωσης και την άρση της πολιορκίας στη Λωρίδα της Γάζας.

Πηγή: Daily Sabah

Μετάφραση & Επιμέλεια: Ελευθερία Χάλα

Share This Post

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Captcha * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.