Ιστορικό

Θέματα Εξετάσεων – Ενδεικτικές Απαντήσεις Πανελλήνιου Διαγωνισμού Υποψηφίων Δικηγόρων (ΙΑ’ Έκδοση)

Αγαπητές και αγαπητοί συνάδελφοι,

Ο πανελλήνιος διαγωνισμός για την απόκτηση της άδειας του Δικηγόρου καθιερώθηκε με το νέο Κώδικα Δικηγόρων (Ν. 4194/2013) και εφαρμόστηκε για πρώτη φορά στη β΄ εξεταστική περίοδο του έτους 2015.

Το νέο σύστημα περιλαμβάνει αποκλειστικά γραπτές εξετάσεις, επί πρακτικών θεμάτων, στα ακόλουθα πέντε μαθήματα: 1) «Αστικό Δίκαιο και Πολιτική Δικονομία», 2) «Ποινικό Δίκαιο και Ποινική Δικονομία», 3) «Εμπορικό Δίκαιο», 4) «Δημόσιο Δίκαιο, Διοικητική Διαδικασία και Διοικητική Δικονομία», και 5) «Κώδικας Δικηγόρων και Κώδικας Δεοντολογίας».

Στην ανά χείρας, ενδέκατη (ια΄) έκδοση παρατίθενται -ελαφρώς επεξεργασμένα- τα θέματα εξετάσεων του πανελλήνιου διαγωνισμού υποψηφίων δικηγόρων, όλων των εξεταστικών περιόδων, συμπεριλαμβανομένου του τελευταίου διαγωνισμού (13-15 Δεκεμβρίου 2019).

Επιπλέον, περιλαμβάνονται και ενδεικτικές απαντήσεις στα θέματα των εξετάσεων, τις οποίες επιμελήθηκαν, ανά μάθημα, οι εξής:

  • η Δικηγόρος, τ. Γενική Γραμματέας της ΕΑΝΔΑ, Μαρία Αγγελή, στο Αστικό Δίκαιο και Πολιτική Δικονομία.
  • ο Δικηγόρος, Σύμβουλος του ΔΣΑ, π. Αντιπρόεδρος της ΕΑΝΔΑ, Βενιαμίν Μπατής, στο Ποινικό Δίκαιο και Ποινική Δικονομία.
  • ο Δικηγόρος Αθηνών, Διογένης Πανάγαρης, στο Εμπορικό Δίκαιο.
  • ο Δικηγόρος, Σύμβουλος του ΔΣΑ, Σωτήρης Διαμαντόπουλος, στο Δημόσιο Δίκαιο, Διοικητική Διαδικασία και Διοικητική Δικονομία.
  • ο Δικηγόρος, Υπεύθυνος Επικοινωνίας της ΕΑΝΔΑ, Ιωάννης – Μαρίνος Καταγάς, στον Κώδικα Δικηγόρων και Κώδικα Δεοντολογίας.

«Ενδεικτικές» απαντήσεις σημαίνει ότι εκφράζουν τις απόψεις των συγγραφέων, χωρίς να είναι απαραίτητα οι απολύτως ή οι μόνες ορθές, ούτε βέβαια οι μόνες αποδεκτές στο πλαίσιο της διόρθωσης των γραπτών. Παρόλα αυτά, σε περιπτώσεις που υπήρχαν ουσιώδεις διχογνωμίες, ζητήθηκε, όπου ήταν εφικτό, και η γνώμη Μελών της Κεντρικής Επιτροπής Εξετάσεων, που έχει την ευθύνη επιλογής των θεμάτων στα εξεταζόμενα μαθήματα. Προς αποφυγή συγχύσεων λόγω των διαρκών αλλαγών της νομοθεσίας τα τελευταία χρόνια, οι απαντήσεις δόθηκαν με βάση το νομικό καθεστώς που ίσχυε κατά το χρόνο διενέργειας του εκάστοτε διαγωνισμού.

Δεν συμπεριλαμβάνονται τα θέματα εξετάσεων του παλαιού συστήματος, καθώς αυτά έχουν καταστεί απαρχαιωμένα και δεν παρουσιάζουν πλέον εκπαιδευτική χρησιμότητα. Εξάλλου, η ήδη δεκάκις εφαρμογή του νέου συστήματος παρέχει επαρκέστατο υλικό για μελέτη, είτε κατά μόνας είτε κατά τη διεξαγωγή των σεμιναρίων που διοργανώνονται στο πλαίσιο του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών και της Ένωσης Ασκουμένων και Νέων Δικηγόρων Αθηνών. Επίσης, όπως κάθε φορά, δεν περιλαμβάνονται ενδεικτικές απαντήσεις στα θέματα εξετάσεων του τελευταίου διαγωνισμού, προκειμένου να μη δημιουργηθεί άσκοπο άγχος στους υποψηφίους που συμμετείχαν σε αυτόν και αναμένουν αποτελέσματα. [***Σημείωση: Τα αποτελέσματα του τελευταίου διαγωνισμού ανακοινώθηκαν τελικά πριν από την επίσημη κυκλοφορία του παρόντος, πλην όμως δεν είχαν ανακοινωθεί μέχρι το πέρας επεξεργασίας των ενδεικτικών απαντήσεων.***]

Στους συγγραφείς αξίζουν τα θερμότερα των συγχαρητηρίων, όχι μόνο γιατί εργάστηκαν ακατάπαυστα επί μακρόν προκειμένου να ολοκληρώσουν εγκαίρως αυτό το τόσο απαιτητικό έργο που ανέλαβαν, αλλά και γιατί είναι διαχρονικά οι μόνοι συνάδελφοι που αποτόλμησαν να επεξεργαστούν και να δημοσιεύσουν ενδεικτικές απαντήσεις σε όλα τα θέματα εξετάσεων όλων των προηγούμενων εξεταστικών περιόδων. Με την αυτονόητη διευκρίνιση ότι για τυχόν λάθη και αβλεψίες ευθύνομαι μόνον εγώ, τους ευχαριστώ από καρδιάς, καθεμία και καθέναν ξεχωριστά, για την άψογη συνεργασία που είχαμε κατά την επιμέλεια του παρόντος όλο αυτό το διάστημα.

Η ανά χείρας έκδοση ανταποκρίνεται στο διαχρονικό αίτημα των ασκουμένων δικηγόρων για ενδεικτικές απαντήσεις στα θέματα εξετάσεων, καλύπτοντας έτσι ένα σημαντικό κενό που υπήρχε μέχρι σήμερα κατά την προετοιμασία για τους μελλοντικούς διαγωνισμούς.

Όπως και όλες οι προηγούμενες εκδόσεις, το παρόν διατίθεται ελεύθερα και δωρεάν, σε έντυπη και ηλεκτρονική μορφή. Επιτρέπεται η έντυπη αναπαραγωγή και ηλεκτρονική προώθηση του, για προσωπική χρήση, χωρίς αλλοίωση της μορφής και του περιεχομένου του, με σεβασμό στην ακεραιότητα της έκδοσης.

Με την ευχή να αποτελέσει ένα πρακτικό και χρήσιμο βοήθημα για όλους τους νεότερους συναδέλφους!

Αθήνα, Ιούνιος 2020

Αλέξανδρος Μαντζούτσος

Δικηγόρος, τ. Σύμβουλος ΔΣΑ, π. Πρόεδρος ΕΑΝΔΑ

π. Μέλος Οργανωτικής Επιτροπής
Πανελλήνιου Διαγωνισμού Υποψηφίων Δικηγόρων

————————————————–

Για να κατεβάσετε το αρχείο σε ηλεκτρονική μορφή (pdf), κάντε κλικ στον ακόλουθο σύνδεσμο:

Θέματα Εξετάσεων – Ενδεικτικές Απαντήσεις
Πανελλήνιου Διαγωνισμού Υποψηφίων Δικηγόρων (ΙΑ’ Έκδοση)

ή στην παρακάτω εικόνα:

Share This Post

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Captcha * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.