Στις 5 Ιουνίου η δίκη των Ευρωπαίων Femen στην Τύνιδα

femen_ikea_03Τρεις Ευρωπαίες ακτιβίστριες της οργάνωσης Femen θα δικαστούν στις 5 Ιουνίου στην Τυνησία, χώρα στην κυβέρνηση της οποίας κυριαρχούν οι ισλαμιστές, και κινδυνεύουν με ποινή φυλάκισης χωρίς αναστολή για μια διαδήλωση που έκαναν γυμνόστηθες σε υποστήριξη μιας Τυνήσιας ακτιβίστριας που βρίσκεται υπό κράτηση.

Οι τρεις γυναίκες, δύο Γαλλίδες και μια Γερμανίδα, «θα εμφανισθούν ενώπιον δικαστηρίου της Τύνιδας στις 5 Ιουνίου (…). Θα είναι μια δημόσια δίκη», δήλωσε σήμερα προς το Γαλλικό Πρακτορείο ένας από τους δικηγόρους τους, ο Σουχέιμπ Μπαχρί.

Το προξενείο της Γαλλίας ανακοίνωσε πως έχει τις ίδιες πληροφορίες.

Οι τρεις ακτιβίστριες θα δικαστούν για «προσβολή της δημοσίας αιδούς» (αδίκημα για το οποίο προβλέπεται ποινή φυλάκισης έξι μηνών χωρίς αναστολή) και για «προσβολή των ηθών» (προβλέπεται ποινή φυλάκισης έξι μηνών χωρίς αναστολή).

Οι τρεις νεαρές γυναίκες συνελήφθησαν την Τετάρτη. Ήταν η πρώτη δράση της οργάνωσης Femen στον αραβικό κόσμο. Ενδέχεται να τους επιβληθεί πρόσθετη ποινή φυλάκισης 15 ημερών για προσβολή «δημόσιας αρχής».

Η επικεφαλής της Femen στο Παρίσι, η Ουκρανή Ίνα Σεβτσένκο, ανακοίνωσε πως πρόκειται για τις Γαλλίδες Πολίν Ιλιέ και Μαργκερίτ Στερν και για τη Γερμανίδα Γιοζεφίνε Μάρκμαν.

Η Femen είχε οργανώσει αυτή την εκδήλωση υποστήριξης προς την Αμίνα Σπούι, μια Τυνήσια ακτιβίστρια γνωστότερη με το ψευδώνυμο Αμίνα Τάιλερ, η οποία κρατείται αφότου έγραψε τη λέξη Femen, στις 19 Μαΐου, σε ένα μικρό τοίχο κοντά στο κοιμητήριο του μεγάλου τεμένους του Καϊρουάν.

Η 18χρονη Αμίνα καταδικάσθηκε χθες Πέμπτη σε πρόστιμο επειδή είχε στην κατοχή της ένα δακρυγόνο σπρέι και η κράτησή της συνεχίσθηκε στο πλαίσιο έρευνας σε βάρος της για «προσβολή των ηθών» και «βεβήλωση κοιμητηρίου».

Ο ανακριτής πρόκειται να την ανακρίνει στις 5 Ιουνίου για να απαγγείλει ενδεχομένως σε βάρος της νέες κατηγορίες για τα αδικήματα αυτά, τα οποία τιμωρούνται με φυλάκιση έξι μηνών και δύο ετών αντιστοίχως.

Ο δικαστής άφησε επίσης την πόρτα ανοικτή για πιο βαριές ποινές, καθώς αναφέρθηκε στο αδίκημα της «σύστασης συμμορίας», αφήνοντας να εννοηθεί πως η νεαρή μπορεί να έδρασε στο πλαίσιο οργανωμένης συμμορίας.

Η Αμίνα είχε ήδη προκαλέσει σκάνδαλο το Μάρτιο δημοσιεύοντας στο Ίντερνετ γυμνόστηθες φωτογραφίες της με τον τρόπο των Femen, προκαλώντας σε βάρος της απειλές ισλαμιστών καθώς και ένα διεθνές κύμα υποστήριξης.

Πηγή: εφημερίδα ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Share This Post

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Captcha * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.