Συζητήθηκε την Παρασκεύη στο Διοικητικό Πρωτοδικείο Πειραιά (μεταβατική έδρα Ρόδου) η υπόθεση του πρωτοκόλλου κατεδάφισης που έχει εκδοθεί από την Κτηματική Υπηρεσία του Δημοσίου για το μισό σχεδόν μνημείο των Πηγών Καλλιθέας, με την αιτιολογία ότι είναι παράνομο!
Για λογαριασμό της εταιρείας του Δήμου «Πηγές Καλλιθέας» παραστάθηκε ο δικηγόρος κ. Κώστας Χαλκιάς και για το ελληνικό δημόσιο η κ. Μαρία Ελευθερίου και η απόφαση του δικαστηρίου θα εκδοθεί το επόμενο διάστημα.
Η υπόθεση αφορά τις εργασίες αναστήλωσης και ανάπλασης που έγιναν στο Μνημείο της Καλλιθέας, από την δεκαετία του 1980 έως και πρόσφατα. Όπως είναι γνωστό το μνημείο αναστηλώθηκε σε δύο φάσεις.
Η πρώτη αφορούσε την είσοδο των Πηγών και μέχρι τον τρούλο η οποία έγινε την δεκαετία του 1990 από την τότε Κοινότητα Καλυθιών και τον ΕΟΤ και η δεύτερη, την αποκατάσταση μέρους του τρούλου, της σπηλιάς, του προβλήτα, της ροτόντα, των πλαϊνών κτιρίων, των τουαλετών, του μηχανοστασίου κ.α.
Οι εργασίες της δεύτερης φάσης είχαν γίνει από τον Δήμο Καλλιθέας το 2000, ο οποίος το 1999 είχε φροντίσει για την έκδοση όλων των νόμιμων αδειών, ενώ παράλληλα τηρήθηκε και η διαδικασία ανάθεσης του έργου ως ορίζει ο νόμος.
Μερικά όμως χρόνια αργότερα και συγκεκριμένα το 2008 κλιμάκιο της Κτηματικής Υπηρεσίας του Δημοσίου πραγματοποίησε αυτοψία στο εν λόγω μνημείο και εν συνεχεία υπηρεσιακά ζήτησε να προσκομιστούν όλα τα έγγραφα για τις διαδικασίες που τηρήθηκαν.
Ένα χρόνο αργότερα η ίδια υπηρεσία εκδίδει πρωτόκολλο κατεδάφισης σχεδόν για το μισό Μνημείο των Πηγών Καλλιθέας, θεωρώντας πως τα μισά κτίρια, η σπηλιά, ο πίσω δρόμος, το μηχανοστάσιο κ.α. ήταν παράνομα καθώς οι διαδικασίες που έγιναν δεν τηρούσαν τις διατάξεις του νέου πλέον νόμου που ίσχυε (2971/2001).
Με την γνωστοποίηση της εξέλιξης αυτής ο Δήμος της Ρόδου προσέφυγε στο Συμβούλιο της Επικρατείας ζητώντας με αίτησή του την ακύρωση του πρωτοκόλλου κατεδάφισης που έχει εκδοθεί από την ΚΥΔ, όμως σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία η αίτηση πρέπει να εξεταστεί από το Διοικητικό Πρωτοδικείο, κάτι το οποίο και έγινε χθες.
Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, ο Δήμος της Ρόδου και συγκεκριμένα η διοίκηση της εταιρείας Πηγές Καλλιθέας υποστηρίζουν πως το πρωτόκολλο δεν θα πρέπει να ισχύσει αφενός διότι όλα έχουν γίνει νομότυπα και αφετέρου ο νόμος που επικαλείται η ΚΥΔ είναι μεταγενέστερος των ενεργειών αποκατάστασης που έγιναν.
Το δικαστήριο θα εκδώσει την απόφασή του το επόμενο διάστημα.
Πηγή: Η Ροδιακή
Πρόσφατα σχόλια