Συνταγματική η υποχρεωτική η φοίτηση στα νηπιαγωγεία

2F0B3A034CC439E6E898346E96FF593FΥποχρεωτική είναι η φοίτηση στα νηπιαγωγεία για τα παιδιά, αποφάσισε το Δʼ Τμήμα του ΣτΕ, κρίνοντας συνταγματική τη νομοθετική πρόβλεψη του 2006.

Το Δικαστήριο έκρινε (υπ΄ αριθμ. 1505/2013 απόφαση) δηλαδή πως σύμφωνα με τις συνταγματικές επιταγές το κράτος μπορεί να αυξάνει τα έτη υποχρεωτικής εκπαίδευσης ακόμη και στα νηπιαγωγεία και απέρριψε αντίθετο ισχυρισμό του Πανελλήνιου Συλλόγου Ιδιωτικών Παιδικών Σταθμών.

Οι προσφεύγοντες υποστήριζαν πως είναι αντισυνταγματική και παράνομη η από 28.7.2006 απόφαση του υπουργού Παιδείας και ειδικά η διάταξη με την οποία καθιερώθηκε η υποχρεωτική φοίτηση στο νηπιαγωγείο.

Κι αυτό γιατί ο νομοθέτης μπορεί να αυξάνει τα χρόνια της υποχρεωτικής σχολικής φοίτησης και να καθιστά υποχρεωτική την φοίτηση στο Λύκειο, δεν μπορεί όμως να καταστήσει υποχρεωτική την προσχολική εκπαίδευση, γιατί η «εκπαιδευτική διαδικασία απαιτεί ωριμότητα, την οποία τα περισσότερα παιδιά που φοιτούν στο νηπιαγωγείο δεν έχουν».

Οι δικαστές απέρριψαν το ισχυρισμό αναφέροντας πώς ο νομοθέτης έχει τέτοια ευχέρεια «κατά τη διαμόρφωση της εκπαιδευτικής πολιτικής και κατόπιν εκτιμήσεως των κοινωνικών και οικονομικών συνθηκών, να αυξάνει τα έτη υποχρεωτικής εκπαιδεύσεως, στο πλαίσιο και κατά το στάδιο της προσχολικής αγωγής, με την καθιέρωση της υποχρεωτικής φοιτήσεως στο νηπιαγωγείο».

Πηγή : ΖΟΥΓΚΛΑ

Share This Post

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Captcha * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.