Σε ψηφιακή μορφή οι συνδιαλαγές με όλα τα δικαιολογητικά στα Κτηματολογικά Γραφεία

ktimatologio-arxeio

Ανοίγει ο δρόμος για την δημιουργία ενός πλήρως αυτοματοποιημένου Εθνικού Κτηματολογικού Συστήματος Πληροφοριών, καθώς με υπουργική απόφαση καθίσταται υποχρεωτική η ηλεκτρονική τήρηση του αρχείου τίτλων, διαγραμμάτων και λοιπών δικαιολογητικών, που υποβάλλονται με τις αιτήσεις εγγραφής στα Κτηματολογικά Γραφεία της χώρας.

Έως σήμερα, υφίσταται μόνο η υποχρέωση των προϊσταμένων των κτηματολογικών γραφείων να τηρούν το αρχείο των εγγράφων που συνοδεύουν τις αιτήσεις εγγραφής σε αναλογική μορφή.

Οδεύοντας όμως, στην τελική ευθεία της ολοκλήρωσης του έργου του Εθνικού Κτηματολογίου και ενόψει της μετάβασης στο νέο καθεστώς λειτουργίας των οριστικών κτηματολογικών γραφείων, με την πλήρη ψηφιοποίηση των συναλλαγών, το ΥΠΕΚΑ προχωρά στην υλοποίηση της ηλεκτρονικής τήρησης των ψηφιοποιημένων εγγράφων στην ενιαία, περιγραφική Βάση Δεδομένων.

Η βάση δεδομένων φυλάσσεται κεντρικά με ευθύνη της εταιρείας «Εθνικό Κτηματολόγιο και Χαρτογράφηση Ανώνυμη Εταιρεία (ΕΚΧΑ Α.Ε.)». Το ηλεκτρονικό αυτό αρχείο περιλαμβάνει την ψηφιακή αποτύπωση των πρωτοτύπων εγγράφων, υπό την εποπτεία και ευθύνη του προϊσταμένου του οικείου Γραφείου.

Με αυτή την απόφαση, τα συνολικά 103 λειτουργούντα Κτηματολογικά Γραφεία της χώρας αναλαμβάνουν την υποχρέωση, εντός τεσσάρων μηνών από τη δημοσίευσή της, να προβούν σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες, όπως προμήθεια εξοπλισμού σάρωσης, προκειμένου να είναι σε θέση να τηρούν το ηλεκτρονικό τους αρχείο σύμφωνα με τις προδιαγραφές που θέτει η ΕΚΧΑ Α.Ε.

Όπως σχολίασε ο υπουργός Περιβάλλοντος, «για πρώτη φορά στη χώρα, θα καταγράφεται υποχρεωτικά σε ψηφιακή μορφή το σύνολο των εγγράφων και χαρτών για όλες τις δικαιοπραξίες, όπου λειτουργούν Κτηματολογικά γραφεία. Από την εποχή της χειρόγραφης αρχειοθέτησης των εμπράγματων δικαιωμάτων των ακινήτων, οδεύουμε πλέον στη νέα εποχή, με πλήρη, ψηφιακά άρτια και διαρκώς ενημερούμενη βάση δεδομένων, για όλα τα ακίνητα της ελληνικής επικράτειας. Οι 103 περιοχές στις οποίες λειτουργούν Κτηματολογικά γραφεία, ανοίγουν το παράθυρο για τη δημιουργία ενός πλήρως αυτοματοποιημένου Εθνικού Κτηματολογικού Συστήματος Πληροφοριών, βασικού εργαλείου για τον σχεδιασμό της ανάπτυξης της χώρας.»

Πηγή : naftemporiki

Share This Post

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Captcha * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.