Ρατσισμός, Διακρίσεις, Μισαλλοδοξία και Εξτρεμισμός: Μαθαίνοντας από τις εμπειρίες σε Ελλάδα και Ουγγαρία

1Δεκέμβριος 2013:Αυτή η θεματική αναφορά της κατάστασης εξετάζει την αποτελεσματικότητα των απαντήσεων που έδωσαν οι δημόσιες αρχές ,οι μη κυβερνητικές οργανώσεις και άλλοι ως αντίμετρο στο ρατσισμό, τις διακρίσεις ,τη μισαλλοδοξία και τον εξτρεμισμό. Η αναφορά στη συνέχεια κάνει  προτάσεις για την καταπολέμηση των ρατσιστικών εγκλημάτων, αυξάνοντας την εμπιστοσύνη στην αστυνομία, και για την μάχη κατά του εξτρεμισμού σε όλη την Ευρώπη.

Εγκλήματα που υποκινούνται από το ρατσισμό, τη ξενοφοβία και σχετικές προκαταλήψεις, επικράτηση στοιχειών εξτρεμιστικής ιδεολογίας στην πολιτική και δημόσια ομιλία ,και  εθνικές διακρίσεις: όλα εξακολουθούν να υπάρχουν σε ολόκληρη την Ευρώπη .Αυξανόμενοι συναγερμοί σήμαναν σε εθνικό, ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο αναφορικά με τις εκδηλώσεις βίαιου ρατσισμού και με άλλες μορφές μισαλλοδοξίας ειδικά σε δύο κράτη μέλη της ευρωπαϊκής ένωσης :την Ελλάδα και την Ουγγαρία. Μία επιπρόσθετη σημαντική ανησυχία είναι η ουσιαστική κοινοβουλευτική παρουσίαση των κομμάτων  τα οποία χρησιμοποιούν παραστρατιωτικές τεχνικές ή είναι στενά συνδεδεμένες με παραστρατιωτικές ομάδες και χρησιμοποιούν εξτρεμιστικές ρητορείες για να στοχοποιήσουν τους λαθρομετανάστες στην Ελλάδα, και τους Ρομά και τους Εβραίους στην Ουγγαρία.

Σε αυτό το γενικό πλαίσιο, η FRA(Οργανισμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα θεμελιώδη  δικαιώματα) πήρε την πρωτοβουλία να συλλέξει στοιχεία και να συντάξει την παρούσα θεματική αναφορά για την κατάσταση. Αυτή εξετάζει την αποτελεσματικότητα των απαντήσεων που έδωσαν οι δημόσιες αρχές, τα θεσπισμένα από το νόμο όργανα για τα ανθρώπινα δικαίωμα και οι μη κυβερνητικές οργανώσεις στο ρατσισμό, τις διακρίσεις ,τη μισαλλοδοξία  και τον εξτρεμισμό στα δυο αυτά κράτη μέλη της ευρωπαϊκής ένωσης.

Παρά το γεγονός ότι αυτή η αναφορά εστιάζει στις δύο χώρες, η ταύτιση των εμποδίων στην αντιμετώπιση τέτοιων φαινομένων είναι παρόμοια στην  ΕΕ σαν σύνολο.Oι προτάσεις που περιέχονται στην αναφορά σχετικά με θέματα όπως η αντιμετώπιση των ρατσιστικών και συναφών εγκλημάτων , αυξάνοντας την εμπιστοσύνη στην αστυνομία ,και η καταπολέμηση του εξτρεμισμού θα μπορούσαν συνεπώς να ληφθούν υπόψη για να χρησιμοποιηθούν σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ.

fra-2013-thematic-situation-report-3_en_1

Πηγή: European Union Agency for Fundamental Rights

Μετάφραση & Επιμέλεια είδησης: Ματίνα Μπαταγιάννη (φοιτήτρια Νομικής ΔΠΘ)

Share This Post

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Captcha * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.