Πρόστιμο 75.000 ευρώ σε τράπεζα από την Αρχή Προστασίας Δεδομένων

Picture 1-1

Πρόστιμο 75.000 ευρώ επέβαλε  η  Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα σε τράπεζα η οποία στο διάστημα 2007-2011 αγόραζε από δύο διαφημιστικές εταιρείες λίστες  με τα προσωπικά δεδομένα χιλιάδων πελατών,  κατά προτίμηση με υψηλό εισόδημα.

Είχε προηγηθεί αυτεπάγγελτος έλεγχος της Αρχήςστις εγκαταστάσεις της τράπεζας, όπου και διαπιστώθηκε η αγορά αρχείων εμπορικού και οικονομικού ενδιαφέροντος από δύο διαφημιστικές εταιρείες. Στη συνέχεια ακολούθησε έλεγχος και στις διαφημιστικές  εταιρείες, από όπου η Αρχή έλαβε αντίγραφα τιμολογίων, σκληρών δίσκων υπολογιστών κ.λπ.

Μεταξύ των αρχείων, βρέθηκε και μια λίστα, η μεγαλύτερη, η οποία περιείχε  52.864 ονόματα με εισόδημα  άνω των 60.000 ευρώ.

Αναλυτικότερα, οι λίστες περιείχαν τους ΑΦΜ του πελάτη της τράπεζας και του/της συζύγου, αριθμούς ταυτότητας, διευθύνσεις κατοικίας, κινητά και σταθερά τηλέφωνα, εισόδημα και εισόδημα συζύγου, ημερομηνία γέννησης, πατρώνυμο, μητρώνυμο κ.λπ.

Η Αρχή έκρινε ότι η τράπεζα «αγόρασε, τήρησε σε αρχείο και επεξεργάστηκε για δικούς της οικονομικούς σκοπούς, λίστες με παρανόμως συλλεχθέντα προσωπικά δεδομένα», κατά παράβαση της νομοθεσίας για την προστασία των προσωπικών δεδομένων.

Στην απόφασή της η Αρχή υπογραμμίζει ότι, ενόψει της βαρύτητας της παράβασης, του πλήθους των προσώπων που αφορούσαν τα προσωπικά δεδομένα, το είδος των προσωπικών δεδομένων, το γεγονός ότι η τράπεζα από όλα αυτά αποσκοπούσε στην αποκόμιση κέρδους, επέβαλε ομόφωνα στην τράπεζα πρόστιμο 75.000 ευρώ.

Τέλος, η Αρχή υποχρέωσε την εν λόγω τράπεζα να καταστρέψει τις λίστες με τα προσωπικά δεδομένα που τηρούσε υπό τη μορφή αρχείων.

Πηγή: Ναυτεμπορική

Share This Post

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Captcha * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.