Προκαλεί ένταση για την ΑΟΖ η Τουρκία

flag turkeyΤο πλοίο-γεωτρύπανο Saipem-100006 συνεχίζει κανονικά τις εργασίες του χωρίς να έχει παρενοχληθεί από τουρκικά σκάφη που πλέουν στην περιοχή. Η Άγκυρα πριν από λίγες μέρες είχε στείλει μια φρεγάτα για παρακολούθηση των ερευνών και χθες έστειλε και την πυραυλάκατο «Mizrak». Τα τουρκικά πολεμικά σκάφη πλέουν σε απόσταση από το χώρο των γεωτρήσεων και σε καμία περίπτωση δεν παραβίασαν την περιοχή που έχει δεσμευθεί από την Κυπριακή Δημοκρατία για λόγους ασφαλείας.

Το Τουρκικό Γενικό Επιτελείο σε ανακοίνωσή του κάνει αναφορά για παρακολούθηση των γεωτρήσεων στο πλαίσιο επιχείρησης με την ονομασία «Ασπίδα της Μεσογείου».

Και το «Barbaros»

Από τις 14 Οκτωβρίου και μέχρι το τέλος του χρόνου, στη θαλάσσια περιοχή Αμμοχώστου-Λάρνακας-Λεμεσού, στα νότια της Κύπρου, θα βρίσκεται και το τουρκικό ερευνητικό σκάφος «Barbaros». Η Τουρκία, με οδηγία προς ναυτιλλομένους (NAVTEX), δέσμευσε την περιοχή, η οποία βρίσκεται σε διεθνή ύδατα αλλά εντός της κυπριακής ΑΟΖ και μεταξύ των ακτών της Κύπρου και του θαλάσσιου οικοπέδου 9 όπου γίνονται οι γεωτρήσεις.

Ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης σημείωσε πως η δέσμευση της θαλάσσιας περιοχής είναι παράνομη και ήδη έχει εκδοθεί κυπριακή οδηγία προς ναυτιλλομένους. Ωστόσο, σημείωσε πως «η παρενόχληση με οιονδήποτε τρόπο της εταιρείας η οποία δραστηριοποιείται εντός της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας δεν είναι σε καμία περίπτωση συμβατή με την ομαλή διεξαγωγή των συνομιλιών».

Ο κ. Χριστοδουλίδης τόνισε πως οι ενέργειες της Τουρκίας παραβιάζουν κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά και δικαιώματα της εταιρείας ΕΝΙ-KOGAS που κάνει γεωτρήσεις.

Ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος εξέφρασε τέλος την άποψη πως «ενδεχομένως να είναι ένδειξη της αδυναμίας της Τουρκίας να αντιμετωπίσει τα προβλήματα της περιοχής και ενδεχομένως μέσα από τέτοιες ενέργειες να θέλει να δημιουργήσει κρίση ή τα όποια προβλήματα».

Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών με ανακοίνωσή του χαρακτηρίζει τις έρευνες και τις γεωτρήσεις για φυσικό αέριο στην κυπριακή ΑΟΖ ως «πρόκληση» της ελληνοκυπριακής πλευράς και καλεί τη διεθνή κοινότητα να παρέμβει και να τις τερματίσει. Παράλληλα, η Αγκυρα δηλώνει ότι θα στηρίξει τις έρευνες που γίνονται στο ψευδοκράτος τόσο στο θαλάσσιο όσο και στο χερσαίο χώρο.

Στην ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών αναφέρεται πως «παρακολουθείται με ανησυχία η συνέχιση των μονομερών ερευνών της ελληνοκυπριακής διοίκησης της νότιας Κύπρου για υδρογονάνθρακες στη λεγόμενη ΑΟΖ, χωρίς να λαμβάνει υπόψη τις συγκεκριμένες και λεπτομερείς προτάσεις της τουρκοκυπριακής πλευράς που έχει υποβάλει για το δίκαιο διαμοιρασμό».

«Μόνος ιδιοκτήτης»

Η Τουρκία αναφέρει επίσης: «Περιμένουμε η ελληνοκυπριακή πλευρά να σταματήσει να συμπεριφέρεται σαν να είναι ο μόνος ιδιοκτήτης του νησιού, να τερματίσει τις μονομερείς έρευνες και να υιοθετήσει αντίληψη ενός νέου συνεταιρισμού. Ελπίζουμε ότι η ανεύθυνη στάση αυτή της ελληνοκυπριακής διοίκησης νότιας Κύπρου να μην επηρεάσει αρνητικά τις περιεκτικές διαπραγματεύσεις που ξεκίνησαν στη βάση του κοινού ανακοινωθέντος, το οποίο έγινε αποδεχτό στις 11 Φεβρουαρίου και που αναμένουμε ότι θα φέρουν αποτέλεσμα σύντομα».

Τέλος, η Άγκυρα απειλεί πως αν η ελληνοκυπριακή πλευρά (Κυπριακή Δημοκρατία) συνεχίσει τις «μονομερείς» ενέργειές της, «αυτό δεν θα γίνει αποδεκτό σε καμιά περίπτωση».

Κυπριακή απάντηση εν είδει προειδοποίησης

Απάντηση σε ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, το οποίο αμφισβητεί το δικαίωμα της Κύπρου να διεξάγει έρευνες για τον εντοπισμό κοιτασμάτων φυσικού αερίου και πετρελαίου εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της και της υφαλοκρηπίδας της, καλώντας μάλιστα «τη διεθνή κοινότητα να κινητοποιηθεί προκειμένου να εμποδίσει τα προκλητικά και μονομερή βήματα της ελληνοκυπριακής πλευράς», έδωσε χθες η Αθήνα.

Ειδικότερα, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Κωνσταντίνος Κούτρας, επισήμανε ότι «η Τουρκία γνωρίζει, και πάντως οφείλει να γνωρίζει, ότι ο σεβασμός της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων επί της ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας της Κυπριακής Δημοκρατίας, δηλαδή ενός κράτους-μέλους του ΟΗΕ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είναι υποχρέωση όλης της διεθνούς κοινότητας».

«Η Κύπρος -όπως σημείωσε- δεν αντέχει καμία περαιτέρω παραβίαση του διεθνούς δικαίου. Από τη συμπεριφορά της Τουρκίας εξαρτάται και η ευρωπαϊκή της πορεία και η πορεία των διαπραγματεύσεων στην Κύπρο».

 

Πηγή: energia.gr

Share This Post

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Captcha * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.