Πορτογαλία: “Μπλόκο” από το Συνταγματικό Δικαστήριο στις απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων

portugal_grunge_flag_by_think0Το Συνταγματικό Δικαστήριο της Πορτογαλίας κατάφερε ένα νέο πλήγμα σήμερα στα σχέδια της κυβέρνησης να προωθήσει μία άτεγκτη πολιτική λιτότητας, βάσει του μνημονίου δανεισμού της χώρας από την διεθνή τρόικα των πιστωτών (ΕΕ, ΕΚΤ, ΔΝΤ) απορρίπτοντας το νομοσχέδιο που θα επέτρεπε στο κράτος να απολύει δημοσίους υπαλλήλους, έπειτα από μία περίοδο εργασιακής εφεδρείας.

Ο οικονομικός αντίκτυπος του νομοσχεδίου στο δημόσιο έλλειμμα του 2014 είναι σχετικά μικρός, εντούτοις θεωρείται κεφαλαιώδους σημασίας για τις πιθανές συνέπειες που μπορεί να έχει στη σχεδιαζόμενη περιστολή δημοσίων δαπανών.

Ορισμένα από τα άρθρα του νομοσχεδίου κρίθηκαν αντισυνταγματικά στο μέτρο που αυτά έρχονταν σε αντίθεση με την πρόβλεψη “για εγγύηση της εξασφαλισμένης εργασίας”, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο πρόεδρος του σώματος Ζουακίμ Σόουζα Ριμπέιρου.

Επιπλέον, η απορριπτική αυτή απόφαση, όπως αναφέρει το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς, αποτελεί άλλο ένα προειδοποιητικό σήμα για τους επενδυτές, το οποίο καταδεικνύει ότι υπάρχει η πιθανότητα να απορριφθούν στο μέλλον και άλλα μέτρα που σχετίζονται με την πολιτική λιτότητας που εφαρμόζει η κυβέρνηση.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Share This Post

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Captcha * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.