Παρέμβαση για το φορολογικό σύστημα και τους νέους επαγγελματίες

Προς το Υπουργείο Οικονομικών

1) Υπουργό Οικονομικών, κ. Γκίκα Χαρδούβελη

2) Υφυπουργό Οικονομικών, κ. Γεώργιο Μαυραγάνη

3) Γενική Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων, κα. Αικατερίνη Σαββαΐδου

Αθήνα, 6 Οκτωβρίου 2014

Θέμα: Προτάσεις για ένα δίκαιο φορολογικό σύστημα και εξορθολογισμό της φορολόγησης των νέων επαγγελματιών.

 

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

Αξιότιμε κύριε Υφυπουργέ,

Αξιότιμη κυρία Γενική Γραμματέα,

 

Είναι πλέον κοινός τόπος ότι η οριζόντια υπερφορολόγηση των τελευταίων ετών έχει εξουθενώσει την κοινωνία. Άμεσες συνέπειες μία τέτοιας πολιτικής είναι το κλείσιμο των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, η έκρηξη της ανεργίας και, εν γένει, η καταστροφή της οικονομίας. Συγχρόνως, η υψηλή φορολογία εν μέσω οξύτατης οικονομικής κρίσης οδηγεί σε αδυναμία καταβολής των φόρων, ενθάρρυνση της φοροδιαφυγής και, εν τέλει, σε μείωση των ίδιων των εσόδων του κράτους.

Υπό αυτές τις συνθήκες, οι νέοι επιστήμονες και επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται στους τομείς παροχής υπηρεσιών, όπως είναι οι νέοι δικηγόροι, δεν πλήττονται απλώς δυσανάλογα σε σχέση με άλλες κοινωνικές ομάδες αλλά διακυβεύεται μέχρι και η παραμονή τους στο επάγγελμα. Όπως προφανώς γνωρίζετε, για τους νέους δικηγόρους, δεν συζητάμε πλέον για αξιοπρεπή διαβίωση αλλά για την ίδια μας την επιβίωση.

Ενόψει των ανωτέρω και προκειμένου να δώσετε μία ανάσα στη βάση της κοινωνίας, η οποία έχει ήδη πληρώσει πολύ περισσότερο από όσο της αναλογούσε, παρακαλείστε να εξετάσετε την άμεση υλοποίηση των ακόλουθων μέτρων:

  1. Μείωση της κατώτερης φορολογικής κλίμακας για τους ελεύθερους επαγγελματίες από 26% σε 15% και σταδιακή κλιμάκωση της φορολόγησης ανάλογα με τα εισοδήματα του καθενός.
  2. Κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος, το οποίο, ως «κεφαλικός φόρος» αντίκειται ευθέως στο άρθρο 4 παρ. 5 του Συντάγματος. Εναλλακτικά, απαλλαγή για τα πρώτα δέκα (10) έτη από την έναρξη του επαγγέλματος.
  3. Διασφάλιση ενός ελάχιστου αφορολόγητου ορίου διαβίωσης 9.000 ευρώ έναντι κάθε φόρου εισοδήματος ή κεφαλαίου (στο πρότυπο του «bouclier fiscal») για όλα τα φυσικά πρόσωπα και, για τους ελεύθερους επαγγελματίες, 12.000 ευρώ για τα πρώτα δέκα (10) έτη από την έναρξη του επαγγέλματος.
  4. Κατάργηση της υποχρέωσης προσκόμισης έγγραφης σύμβασης για τη φορολόγηση των ελευθέρων επαγγελματιών ως μισθωτών.
  5. Απαλλαγή από το καθεστώς ΦΠΑ για επαγγελματίες με ετήσια εισοδήματα μέχρι 20.000 ευρώ.
  6. Αναγνώριση και στους ελεύθερους επαγγελματίες των φοροαπαλλαγών που ισχύουν για τους μισθωτούς (π.χ. έκπτωση φόρου για ιατρικές δαπάνες).
  7. Θέσπιση αφορολογήτου ορίου για ακίνητη περιουσία αξίας μέχρι 100.000 ευρώ.
  8. Κατάργηση των αναχρονιστικών τεκμηρίων διαβίωσης και, εν γένει, της φορολόγησης με βάση τεκμαρτά (ανύπαρκτα) εισοδήματα.
  9. Επαναφορά των πρόσθετων αφορολόγητων ορίων για κάθε προστατευόμενο τέκνο.
  10. Κατάργηση κάθε ποινικής διαδικασίας για τους οφειλέτες που αποδεικνύουν ότι από αντικειμενική αδυναμία δεν είναι σε θέση να ανταποκριθούν στις φορολογικές τους υποχρεώσεις.

 

Με εκτίμηση, 

Αλέξανδρος Μαντζούτσος
Δικηγόρος Αθηνών

Share This Post

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Captcha * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.