Ολομέλεια ΣτΕ: Αντισυνταγματική η μακροχρόνια παράταση θητείας μελών Ανεξάρτητων Αρχών

2F0B3A034CC439E6E898346E96FF593F

Όταν η θητεία των μελών ανεξάρτητης Αρχής έχει παραταθεί μεγαλύτερο διάστημα από αυτό που ορίζει το Σύνταγμα, τότε η Αρχή δε διαθέτει νόμιμη συγκρότηση.

Αυτό έκρινε η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας με αφορμή πρόστιμο ύψους 10.000 ευρώ που είχε επιβληθεί στον Αύγουστο του 2011 από το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης (ΕΣΡ) σε ραδιοφωνικό σταθμό. Το διάστημα εκείνο που επιβλήθηκε το πρόστιμο συμμετείχε, ως τακτικό  μέλος του ΕΣΡ, ο Κ. Τσουράκης, ο οποίος τον Οκτώβριο του 2005 διορίστηκε στο ΕΣΡ με τετραετή θητεία.

Η Ολομέλεια του ΣΤΕ έκρινε ότι από τη λήξη της τετραετούς  θητείας του κ. Τσουράκη, μέχρι την ημερομηνία που συνεδρίασε το ΕΣΡ και εκδόθηκε η επίμαχη απόφασή του (Αύγουστος του 2011), μεσολάβησαν 22 περίπου μήνες, διάστημα που υπερβαίνει τον ανεκτό από το Σύνταγμα εύλογο χρόνο.

«…Κατά την έννοια της ρύθμισης του άρθρου 101Α του Συντάγματος, η οποία προβλέπει συγκεκριμένη διαδικασία εντός ορισμένων χρονικών ορίων και καθιερώνει ρητώς «ορισμένη» θητεία των μελών των ανεξάρτητων Αρχών, είναι μεν ανεκτή η συνέχιση της λειτουργίας των εν λόγω Αρχών μετά τη λήξη της θητείας των μελών τους και μέχρι την επιλογή νέων, μόνον όμως για εύλογο χρονικό διάστημα, το οποίο κρίνεται κατά τις εκάστοτε συντρέχουσες περιστάσεις. Μετά την πάροδο του εύλογου χρόνου, το Σύνταγμα δεν ανέχεται πλέον την παράταση της θητείας των μελών της ανεξάρτητης Αρχής, η δε ανεξάρτητη Αρχή δεν διαθέτει από το χρονικό αυτό σημείο και εφεξής νόμιμη συγκρότηση», κρίνουν οι Σύμβουλοι της Επικρατείας.

Πηγή: Ναυτεμπορική

Share This Post

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Captcha * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.