Κροατία: Την τροποποίηση του νόμου για τη συνεργασία σε νομικά θέματα με την ΕΕ προανήγγειλε ο υπουργός Δικαιοσύνης

european_court_of_justiceΤην τροποποίηση του “επίμαχου” νόμου για τη συνεργασία σε νομικά θέματα με την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ), που προκάλεσε την αντίδραση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, προανήγγειλε ο υπουργός Δικαιοσύνης της Κροατίας Ορσάτ Μίλιενιτς.

Η Κροατία “πέρασε” το νόμο για τη συνεργασία με τα κράτη – μέλη της ΕΕ σε νομικά θέματα στα τέλη Ιουνίου, περιορίζοντας την εφαρμογή του Ευρωπαϊκού Εντάλματος Σύλληψης σε εγκλήματα που έγιναν μετά τον Αύγουστο του 2002. Η αλλαγή του νόμου συνδέθηκε με τη μη έκδοση του καταζητούμενου πρώην αξιωματούχου των γιουγκοσλαβικών μυστικών υπηρεσιών Γιόσιπ Πέρκοβιτς στις γερμανικές αρχές.

Ο κ. Μίλιενιτς δήλωσε ότι η τροποποίηση του νόμου είναι μια διαδικασία που θα υλοποιηθεί με βάση τα προβλεπόμενα. Στη διάρκεια εμφάνισής του σε εκπομπή της δημόσιας τηλεόρασης, ο υπουργός σημείωσε ότι πρέπει να τροποποιηθεί το Σύνταγμα για να προχωρήσει η άρση του καθεστώτος των χρονικών περιορισμών σε εγκλήματα με πολιτικά κίνητρα. Εξέφρασε δε, την ελπίδα, αυτό (η τροποποίηση) να γίνει το συντομότερο δυνατό.

Ο υπουργός παρουσίασε μια επιστολή, της οποίας αποδέκτης είναι η αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Επίτροπος, αρμόδια για θέματα Δικαιοσύνης Βίβιαν Ρέντινγκ, με την οποία, η Κροατία προτείνει την ανάληψη πρωτοβουλίας για την κοινή εφαρμογή του Ευρωπαϊκού Εντάλματος Σύλληψης σε όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ, με στόχο “τη διασφάλιση της ισότητας μεταξύ των πολιτών της Ευρώπης”.

Ο κ. Μίλιενιτς τόνισε πως η “αντιπαράθεση” με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν έπληξε την εικόνα της Κροατίας στο εξωτερικό και επανέλαβε ότι “η χώρα προστατεύει τα συμφέροντά της”.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε δώσει προθεσμία στην Κροατία μέχρι τις 23 Αυγούστου 2013 να ενημερώσει πότε σκοπεύει να ευθυγραμμίσει τη νομοθεσία της με την ευρωπαϊκή νομοθεσία για το Ευρωπαϊκό Ένταλμα Σύλληψης. Η Κροατία δεν τήρησε την προθεσμία και το γραφείο της κ. Ρέντινγκ εξέδωσε ανακοίνωση, στην οποία αναφέρεται – μεταξύ άλλων – ότι “η Κροατία κρύβει ορισμένους εγκληματίες, ύποπτους για τη δολοφονία Κροατών μεταναστών σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, στη διάρκεια του κομμουνιστικού καθεστώτος”.

Άμεση ήταν η απάντηση του κροατικού υπουργείου Δικαιοσύνης που ανακοίνωσε πως “είναι ανάρμοστο από αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να ασκούν κριτική σε ένα κράτος – μέλος της ΕΕ, παρουσιάζοντας αναληθείς και αβάσιμες αξιώσεις”.

Πηγή: kerdos.gr

Share This Post

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Captcha * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.