Κολομβία: Το Συνταγματικό Δικαστήριο ενέκρινε την είσοδο των ανταρτών στην πολιτική

colombia_farc_20rebels_20march_20in_20la_20macarena_previewΤο Συνταγματικό Δικαστήριο της Κολομβίας ενέκρινε χθες, Τετάρτη, μια συνταγματική αναθεώρηση που θα επιτρέψει στο τέλος της ειρηνευτικής διαδικασίας την είσοδο στην πολιτική των ανταρτών που θα έχουν καταθέσει τα όπλα.

Σε ανακοίνωσή του, το Συνταγματικό Δικαστήριο διευκρινίζει πως η αναθεώρηση με τίτλο “νομικό πλαίσιο για την ειρήνη” που εγκρίθηκε το 2012 από το Κογκρέσο, υποστηρίχθηκε από επτά εκ των εννέα δικαστών του εν λόγω δικαστηρίου.

“Είναι ένα πολύ σημαντικό βήμα σ΄ αυτή την επιθυμία που συμμερίζονται όλοι οι Κολομβιανοί, μια χώρα σε ειρήνη”, δήλωσε εκφράζοντας την ικανοποίησή του ο πρόεδρος Χουάν Μανουέλ Σάντος.

Για να καταστεί δυνατό να εφαρμοστεί το νομικό πλαίσιο για την ειρήνη, το Συνταγματικό Δικαστήριο αποφάσισε ότι θα χρειαστεί μια σειρά από προϋποθέσεις, μεταξύ των οποίων “το τέλος της ένοπλης σύγκρουσης” με την οργάνωση που αποστρατιωτικοποιείται και η παράδοση των όπλων.

Επιπλέον τα εγκλήματα πολέμου και τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας θα αποτελέσουν συστηματικά αντικείμενο ερευνών και δικών και οι δράστες τους θα τιμωρηθούν.

Η κυβέρνηση του Σάντος προώθησε αυτή τη μεταρρύθμιση, την οποία θεωρεί νομική βάση για να φέρει σε πέρας την ειρηνευτικη διαδικασία με τους μαρξιστές αντάρτες των Επαναστατικών Ενόπλων Δυνάμεων της Κολομβίας (FARC).

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Share This Post

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Captcha * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.