Κίνα: Νόμος υποχρεώνει τους νέους να επισκέπτονται τους ηλικιωμένους γονείς τους

1C58E9DD628F83EC5B5C4857E8F914D8Νόμος ο οποίος υποχρεώνει τους κινέζους πολίτες να επισκέπτονται, ή τουλάχιστον να διατηρούν επαφή με τους ηλικιωμένους γονείς τους, τέθηκε σε εφαρμογή την Δευτέρα στην Κίνα, καθώς η ασιατική υπερδύναμη βρίσκεται αντιμέτωπη με την ανάγκη να φροντίσει έναν πληθυσμό που γερνά.

Η τροποποιημένη διατύπωση προβλέπει μάλιστα πως οι ηλικιωμένοι γονείς έχουν το δικαίωμα να μηνύσουν τα παιδιά τους, σε περίπτωση που αυτά δεν συμμορφωθούν με νέες τις επιταγές του νόμου.

Σημειώνεται ωστόσο πως ο τροποποιημένος νόμος δεν αναμένεται να επιφέρει μεγάλες αλλαγές στο status quo, δεδομένου ότι οι μηνύσεις ηλικιωμένων γονέων έναντι των παιδιών τους για συναισθηματική υποστήριξη είναι πλέον ένα αρκετά συχνό φαινόμενο.

Παρά ταύτα, όπως σημείωσε ένας εκ των συντακτών του νόμου, Ξιάο Γινμίνγκ, πρωτεύων στόχος είναι να αυξηθεί η ευαισθησία που υπάρχει για το ζήτημα. «Πρέπει να τονίσουμε το δικαίωμα των ηλικιωμένων να ζητήσουν συναισθηματική υποστήριξη […] θέλουμε να δώσουμε έμφαση στο ότι υπάρχει αυτή η ανάγκη», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Ξιάο.

Το εν λόγω ζήτημα αποκτά όλο και μεγαλύτερη σημασία στην Κίνα, όπου ο αριθμός των πολιτών 60 ετών και άνω αναμένεται να αυξηθεί από 185 εκατομμύρια που είναι σήμερα σε 487 εκατομμύρια, ήτοι 35% του πληθυσμού, το 2053, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία. Η εν λόγω αύξηση θα πηγάσει από την βελτίωση του προσδόκιμου ζωής (από 41 έτη σε 73 σε βάθος πέντε δεκαετιών έως τώρα), αλλά και την περιοριστική πολιτική του ενός παιδιού.

Η αύξηση των ηλικιωμένων αναμένεται να έχει σοβαρή επίδραση και στο οικονομικό μοντέλο της Κίνας, καθότι η ασιατική χώρα έχει επωφεληθεί ιδιαίτερα από την ύπαρξη ενός, κατά μέσο όρο, νέου πληθυσμού, που επανδρώνει τον πανίσχυρο βιομηχανικό της κλάδο.

Πηγή: ΣΚΑΪ

Share This Post

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Captcha * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.