Κάτι γίνεται στη Νομική…

 

Γράφει η Ελένη Κλουκινιώτη

Πολλές φορές κατακρίνουμε τη νομική σχολή, διότι υστερεί στον τομέα της διαδραστικότητας, μη προωθώντας την ενεργή ανάμειξη των φοιτητών με νομικά και όχι μόνο θέματα. Ένας τυπικός φοιτητής στη νομική σχολή Αθηνών ξεκινά την καθημερινότητά του σχεδόν από τη βάρβαρη ώρα των 09.00 π.μ. με ατελείωτες ώρες παρακολουθήσεων, κυρίως στην « άψυχη » και μονίμως παγωμένη αίθουσα Σαριπόλων(!) Είναι όμως μόνο αυτό η επιστήμη, που σπουδάζουμε; Είναι δηλαδή μόνο ατελείωτες ώρες παρακολουθήσεων και διαβάσματος;

Όλα ξεκίνησαν πριν από περίπου 11 μήνες, όταν δύο προπτυχιακές φοιτήτριες της Νομικής Σχολής Αθηνών, η Κάλλια και Λίνα, πήραν την απόφαση να ”χτίσουν” κυριολεκτικά από την αρχή με πολλή αγάπη και ακόμα περισσότερο κέφι και μεράκι τον Ερευνητικό Όμιλο Φοιτητών Νομικής-Ε.Ο.Φ.Ν..

Ο Ε.Ο.Φ.Ν. ιδρύθηκε αρχικά από μία ομάδα φοιτητών της Νομικής Σχολής Αθηνών το 1985 και αποτελεί αναγνωρισμένο από το Πρωτοδικείο Αθηνών σωματείο, μη πολιτικό, μη κυβερνητικό.

Για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα, η δράση και η λειτουργία του είχε ανασταλεί, γεγονός, όμως, που δεν εμπόδισε τη μετέπειτα πορεία του. Ωστόσο, μετά και την επίσημη επανέναρξή του κατά το ακαδημαϊκό έτος 2014-2015, ο Ε.Ο.Φ.Ν. αμέσως αγκαλιάστηκε και πολύ γρήγορα κέρδισε το ενδιαφέρον σύσσωμης της ακαδημαϊκής και της φοιτητικής κοινότητας!

Στη φαρέτρα των δραστηριοτήτων του Ε.Ο.Φ.Ν. συμπεριλαμβάνονται η διοργάνωση και η πραγματοποίηση επιστημονικών ημερίδων, σεμιναρίων και συνεδρίων πάνω σε επίκαιρα κάθε φορά νομικά θέματα ,στα οποία συμμετέχουν εισηγητές εγνωσμένου κύρους από τον νομικό κλάδο!

Επίσης, πραγματοποιούνται ακαδημαϊκές επισκέψεις σε φορείς που σχετίζονται είτε άμεσα είτε έμμεσα με το νομικό αντικείμενο.

Στα πλαίσια των δραστηριοτήτων του Ε.Ο.Φ.Ν., θα λειτουργήσει κατά το εαρινό εξάμηνο ερευνητική ομάδα πάνω στο επιστημονικό αντικείμενο του Ιατρικού Δικαίου και συγκεκριμένα σχετικά με την(Ποινική και Αστική) Ιατρική Ευθύνη.

Το θέμα που επιλέχθηκε ως επιστημονικό αντικείμενο μελέτης της ερευνητικής ομάδας του Ε.Ο.Φ.Ν., μόνο τυχαίο δεν είναι καθώς στα πλαίσια των διεπιστημονικών συνεργασιών του, ο Ε.Ο.Φ.Ν. θα έχει ενεργή συμμετοχή στο 21ο Επιστημονικό Συνέδριο Φοιτητών Ιατρικής Ελλάδος (Ε.Σ.Φ.Ι.Ε.), το μεγαλύτερο Επιστημονικό Συνέδριο Φοιτητών Ιατρικής στην Ευρώπη, το οποίο θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα το Μάιο του 2015.

Με τον τρόπο αυτό, δίνεται για ΠΡΩΤΗ φορά στους φοιτητές και των τριών Νομικών Σχολών της χώρας μας (Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Κομοτηνή) να παρουσιάσουν οι για πρώτη φορά οι ΙΔΙΟΙ ως εισηγητές τα απότοκα των ερευνών τους μπροστά σε καταξιωμένους τόσο της Νομικής όσο και της Ιατρικής Επιστήμης.

Τέλος, μέσα από το επιστημονικό Περιοδικό του Ε.Ο.Φ.Ν., Νομική Επιθεώρηση (Athens Law Review) προσπαθούμε διατηρούμε ένα βήμα, στο οποίο αμφότεροι και εκκολαπτόμενοι επιστήμονες μπορούν να καταθέσουν τα αποτελέσματα της προσωπικής τους επιστημονικής έρευνας!

Με πυρήνα τον εθελοντισμό, ο Ε.Ο.Φ.Ν. στοχεύει στο να ενεργοποιήσει τους φοιτητές της Νομικής Σχολής Αθηνών, προάγοντας την επιστημονική γνώση και την ανιδιοτελή προσφορά που τόσο εκλείπει στις μέρες μας!

Με την ενίσχυση των δράσεων μας και την ενεργή συμμετοχή και ενασχόληση των φοιτητών με τον Ε.Ο.Φ.Ν., ανοίγουμε μία νέα, ανανεωμένη πορεία με δημιουργικότητα και καινοτόμες επιστημονικές ιδέες, σκορπώντας ελπιδοφόρα μηνύματα για το μέλλον!!!

*   η Ελένη Κλουκινιώτη  είναι φοιτήτρια Νομικής Σχολής Αθηνών

Share This Post

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Captcha * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.