“Κατεβάζει ρολά” το isohunt μετά από δικαστική διαμάχη

isoHunt-Is-Down-Accuses-Tech-Problems-2Στο τέλος της έφτασε η πολύχρονη δικαστική διαμάχη, που ξεκίνησε το 2006, ανάμεσα σε κινηματογραφικά studios του Hollywood και τον ιδιοκτήτη του γνωστού torrent site isohunt, Gary Fung. Η δικαστική διαμάχη μεταξύ isoHunt και MPAA συνεχίζεται για περισσότερα από 7 χρόνια και τώρα έπειτα από τόσο καιρό η υπόθεση φαίνεται πως κλείνει με το συμβιβασμό της isoHunt.

Η δικαστική διαμάχη είχε ξεκινήσει το 2006 όταν η MPAA (Motion Picture Association of America) είχε κατηγορήσει το isoHunt ότι παρότρυνε την παραβίαση των κανόνων περί πνευματικής ιδιοκτησίας.

Από πλευρά του, ο Fung ισχυριζόταν ότι το isoHunt ήταν μόνο μία μηχανή αναζήτησης κι ο ίδιος, βάσει νομοθεσίας, δεν έφερε ευθύνη για το περιεχόμενο.

Ωστόσο, το δικαστήριο δεν τον δικαίωσε κι έκρινε ότι ο Fung ήξερε πολύ καλά για την πειρατεία που ανθούσε στο δίκτυό του και δεν έκανε κάτι για να την εμποδίσει.

Αντίθετα, την ενθάρρυνε παροτρύνοντας τους χρήστες να ανεβάζουν πετυχημένες ταινίες και τηλεοπτικές σειρές χάρη στις οποίες ο ίδιος εισέπραττε διαφημιστικά έσοδα και βοηθώντας άλλους χρήστες να βρίσκουν αυτό που έψαχναν.

Η υπόθεση έκλεισε τελικά με συμβιβασμό ανάμεσα στις 2 πλευρές στον οποίο, εκτός των άλλων, προβλέπεται το κλείσιμου του δημοφιλούς site, καθώς και χρηματική αποζημίωση, από μεριάς του ιδιοκτήτη Gary Fung, ύψους 110 εκ. δολλαρίων.

Από την πλευρά του ο MPAA βλέπει την υπόθεση σαν μια μεγάλη νίκη που θα προστατεύσει δεκάδες χιλιάδες επιχειρήσεις και μαζί με αυτές και πολλές θέσεις εργασίας.

Σύμφωνα με τη MPAA, πρόκειται για μια από καιρό αναμενόμενη δικαίωση, η οποία «στέλνει ένα ισχυρό μήνυμα σε όσους χτίζουν επιχειρήσεις, ενθαρρύνοντας, επιτρέποντας και βοηθώντας τους άλλους στην παραβίαση πνευματικών δικαιωμάτων είναι οι ίδιοι παραβάτες και θα πρέπει να λογοδοτήσουν για τις παράνομες πράξεις τους», όπως δήλωσε ο πρόεδρός της, Chris Dodd.

Ο ιδρυτής της δημοφιλούς ιστοσελίδας, Gary Fung, σχολιάζει:

“Είναι λυπηρό να βλέπω το δημιούργημα μου να σβήνει. Έχω αγωνιστεί σε μια καλή μάχη, τερμάτισα τον αγώνα και παρέμεινα πιστός. Τα 10.5 χρόνια λειτουργίας του isoHunt αποτελούν ένα μεγάλο ταξίδι και ειδικά για τα πρώτα χρόνια του Διαδικτύου.”

Πηγή: TheNextWeb &  Techgear.gr  και e-go.gr

Share This Post

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Captcha * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.