Kαι η αποχή (μας) συνεχίζεται…..

Γράφει η Ευγενία Στ. Κιλέτση

Με αφορμή το σημερινό πανελλήνιο δημοψήφισμα στους Δικηγορικούς Σύλλόγους σχετικά με τις προωθούμενες και -κατά την γνώμη πολλών και την δική μου- αλλαγές στον ΚΠολΔ- τέθηκε ταυτόχρονα και το »μόνιμο» ερώτημα κατά τα τελευταία έτη της οικονομικής -και »δικονομικής» κρίσης- λόγω της συνεχούς πολυνομίας που επικρατεί στην Ελλάδα: Συνεχίζουμε την διαρκή αποχή αορίστου χρόνου ή επιλέγουμε αποχή περιορισμένης διάρκειας; Γιατί δεν υπήρχε η δυνατότητα-για όποιον/α συνάδελφο το επιθυμεί η επιλογή »Δεν επιθυμώ να γίνει αποχή», αλλά μόνο οι δύο προηγούμενες δυνατότητες;


Θα ήθελα να θέσω ορισμένους προβληματισμούς σχετικά με το μέτρο της αποχής αλλά και την αποτελεσματικότητα του, όσον αφορά την προάσπιση και ουσιαστική επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο κλάδος μας.


Όπως, οι περισσότεροι εν ενεργεία δικηγόροι, γνωρίζουν οι (ολιγοήμερες) αποχές των δικηγορικών συλλόγων τα προηγούμενα χρόνια δυστυχώς δεν επέφεραν τα αναμενόμενα αποτελέσματα και ουσιαστικά οι αυτές οι προσπάθειες πίεσης από τους Δικηγορικούς Συλλόγους ήταν άκαρπες.


Εξαιτίας, λοιπόν των προηγούμενων αναποτελεσματικών αποχών, όπως δυστυχώς, αποδείχθηκαν αναρωτιέμαι αν η αποχή ολιγοήμερη ή μη, στοχευμένη ή όχι, περιορισμένη ή αόριστη, μπορεί τελικά να επιφέρει ως μέτρο τα πολυπόθητα αποτελέσματα που επιθυμεί ο δικηγορικός κλάδος ή είναι ένα μέτρο που το δοκιμάζουμε γιατί δεν υπάρχει άλλος εναλλακτικός τρόπος να αντιδράσουμε.
Μέσα από αυτές τις σκέψεις προκύπτουν οι ακόλουθοι προβληματισμοί: Οι αποχές διαρκείας ή έστω και περιορισμένης διάρκειας δεν στερούν από ένα σημαντικό κομμάτι του δικηγορικού κόσμου-που αποτελείται κυρίως από νέους δικηγόρους-το δικαίωμα να εργαστεί προκειμένου να μπορέσει να εργαστεί και από την νέα χρονιά να μπορέσει να πληρώσει τις εισφορές του στα ασφαλιστικά ταμεία στις αρχές του 2015; Ή μήπως μας βολεύει-συμφέρει να γκρινιάζουμε;


Σίγουρα οι επερχόμενες αλλαγές στον ΚΠολΔ είναι απαξιωτικές και συρρικνώνουν τον ρόλο του δικηγόρου και ΠΟΛΥ ΣΩΣΤΑ αντιδράνε οι δικηγορικοί σύλλογοι όμως δεν θα ήταν καλύτερα να επέλεγαν ένα άλλο μέτρο ως μοχλό πίεσης;
* Σέβομαι απόλυτα τις αποφάσεις του Δικ.Συλλόγου μου στις οποίες πειθαρχώ πάντα ακόμα κι αν δεν συμφωνώ- όμως θεωρώ ότι θα έπρεπε να δίνονται περισσότερες δυνατότητες στους (νέους) δικηγόρους-μέλη τους περισσότερες επιλογές για την προάσπιση των πασιφανών δικαιωμάτων τους από τους δικηγορικούς συλλόγους και όχι να αρκούνται οι σύλλογοι σε συγκεκριμένες πρακτικές, όπως π.χ. η αποχή αμφιβόλου αναποτελεσματικότητας στην πράξη, όπως έχει αποδειχθεί πασίδηλα κατά το παρελθόν.


Με εκτίμηση, Κιλέτση Ευγενία
Δικηγόρος Αλεξανδρούπολης-Διαμεσολαβήτρια ΙΚΔΘ


Υ.Γ. Ουδείς είναι υποχρεωμένος να συμφωνεί μαζί μου, απλά θέτω ορισμένους προβληματισμούς και καθε αντίθετη άποψη είναι φυσικά σεβαστή. »

Share This Post

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Captcha * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.