Υπόθεση M.H. κατά Βρετανίας – Σε γυναίκα με σύνδρομο Down θα καταβληθεί αποζημίωση από βρετανική κυβέρνηση για παράνομη κατακράτηση

European court of human rights

Την βρετανική κυβέρνηση διέταξε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ) να  καταβάλει αποζημίωση σε γυναίκα με σοβαρά προβλήματα κινητικότητας , με σύνδρομο Down για παράνομη κατακράτηση σε νοσοκομείο.

Η γυναίκα, που αποκαλύπτεται μόνο ως MH, έζησε στο Shropshire, όπου μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο για λόγους ψυχικής υγείας τον Ιανουάριο του 2003, αρχικά για αξιολόγηση της κατάστασης.

Η μητέρα της προσπάθησε να την ελευθερώσει , όμως το νοσοκομείο μπλόκαρε την αίτηση με την αιτιολογία ότι η γυναίκα θα ήταν ένας κίνδυνος για τον εαυτό της και τους άλλους.

Οι κοινωνικοί λειτουργοί κατέφυγαν στη συνέχεια στο τοπικό δικαστήριο της κομητείας να «εκτοπίσει» τη μητέρα ως πλησιέστερο συγγενή της. Η αίτηση είχε ως αποτέλεσμα την παράταση κράτησης της MH επ ‘αόριστον.

Τελικά αφέθηκε ελεύθερη τον Ιούλιο του 2003 αλλά ήδη οι νομικές διαδικασίες είχαν ξεκινήσει κατά του γραμματέα της υγείας ..

H MH παραπονέθηκε ότι το δικαίωμά της να αμφισβητήσει τη νομιμότητα της κράτησής της είχε παραβιαστεί , διότι δεν υπήρχε καμία διάταξη βάσει της νομοθεσίας του Ηνωμένου Βασιλείου για την αυτόματη αναθεώρηση της κράτησης προσώπων χωρίς νομική ικανότητα.

Οι δικηγόροι της, επίσης, υποστήριξαν πως δεν υπήρξε καμία πρόβλεψη για έναν ασθενή, είτε ανίκανοι ή όχι, να προσφύγει ενώπιον δικαστηρίου, όταν η κράτηση είχε παραταθεί επ ‘αόριστον.

Σε ομόφωνη απόφασή του, το Δικαστήριο του Στρασβούργου έκρινε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο είχε παραβιάσει το δικαίωμα της γυναίκας στην ελευθερία κατά τη διάρκεια των πρώτων 27 ημερών της κράτησης

Έτσι διέταξε την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου για να πληρώσει τη γυναίκα, που είναι τώρα πια στα 40 της, την αποζημίωση των € 4.400 (£ 3.730). Έλαβε επίσης ένα παρόμοιο ποσό για τα δικαστικά έξοδα της.

Η νομική ερμηνεία του δικαστηρίου ήταν οι εξής : «Είναι σαφές ότι οι ειδικές διασφαλίσεις είναι αναγκαίες στην περίπτωση που κρατούνται οι ψυχικά ασθενείς , οι οποίοι δεν έχουν νομική ικανότητα να ασκήσουν προσφυγή ενώπιον των δικαστικών οργάνων, ωστόσο, το παρόν δικαστήριο δεν είναι σε θέση να υπαγορεύσει ποια μορφή θα έχουν οι εν λόγω ειδικές διασφαλίσεις.. ”

Δείτε την απόφαση ΕυρΔΔΑ επί της υπόθεσης M.H. v. THE UNITED KINGDOM

 Πηγή είδησης: GUARDIAN

Μετάφραση & Επιμέλεια είδησης: Σπύρος Σκιαδόπουλος

 

Share This Post

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Captcha * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.