ΗΠΑ: Έκκληση από Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για «καταπολέμηση των εγκλημάτων μίσους στην Ελλάδα» και αναφορά στο αντιρατσιστικό νομοσχέδιο

thalamos-vasanistiriouΤο Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Human Rights Watch) απευθύνει έκκληση προς την ελληνική κυβέρνηση να κινηθεί γρήγορα για την υιοθέτηση μέτρων με σκοπό την καταπολέμηση των εγκλημάτων μίσους και την προστασία των θυμάτων.

«Καθώς άνθρωποι δέχονται επιθέσεις στον δρόμο, η Ελλάδα χρειάζεται επειγόντως να ενισχύσει την απάντηση της ποινικής δικαιοσύνης στα εγκλήματα μίσους» τόνισε η υψηλόβαθμη ερευνήτρια του Οργανισμού για την περιοχή της Δυτικής Ευρώπης, Τζούντιθ Σάντερλαντ.

Αναφερόμενη στο επίμαχο αντιρατσιστικό νομοσχέδιο επισήμανε ότι «αυτό το νομοσχέδιο συμπεριλαμβάνει κάποιες καλές προβλέψεις και θα πρέπει να βελτιωθεί περαιτέρω στο Κοινοβούλιο, αντί να καθυστερήσει περισσότερο».

Στην ιστοσελίδα του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων γίνεται αναφορά στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο. Μεταξύ άλλων, διατυπώνεται η άποψη ότι το νομοσχέδιο θα προστατεύει μετανάστες-θύματα ή μάρτυρες επιθέσεων από πιθανή απέλαση, ενώ σημειώνεται ότι, με βάση έρευνα της μη κυβερνητικής αυτής οργάνωσης, ο φόβος της απέλασης αποθαρρύνει πολλούς παράνομους μετανάστες από το να καταγγείλουν τις επιθέσεις στην αστυνομία.

Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων εισηγείται μια προσθήκη στο νομοσχέδιο που να καθιστά υποχρεωτική την έρευνα της αστυνομίας σε περιπτώσεις επίθεσης μίσους, χωρίς να απαιτείται από τα θύματα να καταβάλουν 100 ευρώ προκειμένου να κάνουν επίσημη καταγγελία.

Επίσης, γίνεται λόγος για «προβληματικά σημεία» του νομοσχεδίου, όπως το ζήτημα αναφορικά με την αποκαλούμενη «άρνηση της γενοκτονίας», των εγκλημάτων πολέμου και εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας, καθώς επίσης και την απαγόρευση οργανισμών. Η κ. Σάντερλαντ δήλωσε χαρακτηριστικά επί του θέματος: «Υπάρχουν βάσιμες ανησυχίες για τον υπερβολικά ευρύ σκοπό μερικών προβλέψεων αυτού του νομοσχεδίου, αλλά αυτό δεν πρέπει να αποτελεί δικαιολογία για αδράνεια. Η Βουλή θα πρέπει να έχει την ευκαιρία να συζητήσει και να βελτιώσει το νομοσχέδιο, στη βάση των υποχρεώσεων της Ελλάδας στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Τέλος, στο δημοσίευμα αναγνωρίζεται ότι τον τελευταίο καιρό, η Ελλάδα έχει κάνει θετικά βήματα στο θέμα, όπως η δημιουργία, τον περασμένο Ιανουάριο, ειδικών τμημάτων της Αστυνομίας για την καταπολέμηση της ρατσιστικής βίας, καθώς και η τοποθέτηση, από τον Νοέμβριο του 2012, ειδικού εισαγγελέα για εγκλήματα μίσους.

Πηγή: kerdos.gr

Share This Post

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Captcha * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.