Υπ’ αριθ. 7/2013 Γνωμοδότηση Εισαγγελέα Αρείου Πάγου : Απαραίτητη η καλή διαγωγή για την αποφυλάκιση

fylaki

Γνωμοδότηση εξέδωσε η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου προς τους Εισαγγελείς της χώρας με αφορμή ερωτήματα σχετικά με την πρόσφατη ρύθμιση για τη χορήγηση απόλυσης υφ΄όρων που πρόβλεψε ο νόμος 4139/2013 για όσους έχουν καταδικαστεί σε ποινές πρόσκαιρης κάθειρξης για παράβαση της νομοθεσίας περί ναρκωτικών εφόσον έχουν συμπληρώσει το 1/3 πραγματικής έκτισης της ποινής που τους επιβλήθηκε.

Από περιφερειακή εισαγγελία τέθηκε ερώτημα εάν πέραν της πραγματικής έκτισης του ορίου του 1/3 πρέπει να λαμβάνονται υπόψιν και προϋποθέσεις του Ποινικού Κώδικα, δηλαδή, η διαγωγή που επέδειξε ο κρατούμενος κατά τη κράτηση.

Ο αντεισαγγελέας ΑΠ Ν. Παντελής καταλήγει ότι για την υφ’ όρων απόλυση αυτήν, όπως προκύπτει από την βουλητική και γραμματική ερμηνεία της, πέραν του ελαχίστου ορίου πρέπει να συνεκτιμάται και η καλή ή κακή διαγωγή του καταδίκου κατά την κράτηση του στη φυλακή.

Στη γνωμοδότηση αναφέρεται ότι εάν ο νομοθέτης ήθελε την απόλυση αυτόματη από τους εισαγγελείς με μόνη τη διαπίστωση της πραγματικής έκτισης του 1/3 και χωρίς την προϋπόθεση της διαγωγής θα το όριζε ρητά, όπως το έκανε σε άλλους πρόσφατους νόμους, (πχ Ν.4043/2012 για την απόλυση με εισαγγελική διάταξη όσων εξέτιαν ποινές έως πέντε ετών κλπ).

Με την ρύθμιση, όπως αναφέρεται στη γνωμοδότηση, προκύπτει με βάση και την αιτιολογική έκθεση η πρόθεση του νομοθέτη να προσαρμόσει με συνταγματικά επιτρεπτό τρόπο στα πλαίσια του νέου νόμου τη χρονική και μόνο διάρκεια ποινών που είχαν επιβληθεί υπό το παλαιό καθεστώς και να μην θίξει άλλες διατάξεις του ΠΚ όπως τις περί απόλυσης υπό όρους.

   Πηγή: news247.gr

Share This Post

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Captcha * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.