Ιατρικός τουρισμός και ηθικά ζητήματα

αρχείο λήψηςΟ όρος «ιατρικός τουρισμός» αναφέρεται στη μετάβαση εκτός και εντός συνόρων ανθρώπων με προβλήματα υγείας προκειμένου να τους παραχθεί ιατρική φροντίδα που στοχεύει στην πρόληψη, διάγνωση και διατήρηση της υγείας τους. Εκατομμύρια άτομα ταξίδεψαν τον προηγούμενο χρόνο για την παροχή ιατρικής φροντίδας σε κάποια χώρα. Ξεκίνησε με τις πάσης φύσεως αισθητικές επεμβάσεις αλλά έχει πλέον επεκταθεί σε όλες τα πεδία της ιατρικής.

Το κόστος της επέμβασης, η περίπτωση δηλαδή που η επιθυμούμενη επέμβαση είναι πιο οικονομική σε κάποια άλλη χώρα από εκείνην της συνήθους διαμονής ή κατοικίας του ασθενούς και η επιθυμία του ασθενούς να προβεί σε κάποια επέμβαση ή θεραπεία, η οποία δεν είναι εγκεκριμένη στη χώρα διαμονής του, είναι οι κυριότεροι των λόγων που  οδήγησαν σε αυτή τη ραγδαία αύξηση.

Ιδιαίτερος προβληματισμός γεννάται ως προς τα ηθικά, νομικά και κοινωνικοοικονομικά ζητήματα που ανακύπτουν τόσο για την χώρα υποδοχής όσο και για την συνήθους διαμονής του ασθενούς.

Το ηθικό πρόβλημα ανακύπτει κυρίως σε περιπτώσεις ιατρικού τουρισμού για μεταμόσχευση οργάνων όπου παρατηρείται μία αναπτυσσόμενη «μαύρη αγορά» σε υπό ανάπτυξη κυρίως χώρες όπου τα θέματα περί μεταμοσχεύσεων αλλά και ιατρικής δεοντολογίας εν γένει δεν είναι απολύτως νομοθετικά ρυθμισμένα.

Σημειωτέον πως  σε μία χώρα που αντιμετωπίζει οικονομικά προβλήματα, ο ιατρικός τουρισμός αποτελεί μία πολύ καλή πηγή εσόδων. Ωστόσο, αυτή η πρακτική έχει επιπτώσεις και στους κατοίκους της χώρας υποδοχής καθώς οι γιατροί διατίθενται για τους τουρίστες με αποτέλεσμα οι κάτοικοι να μην απολαμβάνουν επαρκούς ιατρικής φροντίδας ιδίως στις προαναφερόμενες «υπό ανάπτυξη» χώρες.

Για παράδειγμα, ας σκεφτούμε πόσο ηθικό είναι να πεθαίνουν οι κάτοικοι μιας χώρας από έλλειψη πόσιμου νερού ή από τροφικές δηλητηριάσεις επειδή η κυβέρνηση επιλέγει να δώσει προτεραιότητα  στην εκ του εξωτερικού σημαντική αυτή πηγή εσόδων παραμελώντας τα ιδιαίτερης βαρύτητας  και πρωταρχικά    προβλήματα ζωής των κατοίκων της .

Επίσης, οι ιθύνοντες θα πρέπει να συνειδητοποιήσουν πως τα άτομα-ασθενείς  που αναγκάζονται να πραγματοποιήσουν  αυτά τα ταξίδια είναι μία χαμένη πηγή εσόδων για την δική τους χώρα και να προβούν σε βελτίωση της ποιότητας παροχής ιατρικής περίθαλψης σε συνδυασμό με μειωμένο κόστος  αυτής καθώς και  με επίλυση ιατρικών θεμάτων ώστε να οι πολίτες να προτιμούν την εγχώρια παροχή ιατρικής φροντίδας.

Εξεταστέο επίσης  είναι το πώς θα αντιμετωπιστεί ένα  ιατρικό λάθος που θα ανακύψει μετά την επιστροφή του ασθενούς στην χώρα του. Σε ποια χώρα θα αντιμετωπισθεί ιατρικά και πώς θα επιβληθούν στον υπαίτιο οι  νομικές κυρώσεις;

Λέγεται ότι η Ελλάδα είναι ένας από τους πιο δημοφιλείς προορισμούς ιατρικού τουρισμού εξαιτίας της γεωγραφικής της θέσης και του κλίματος. Κάτι τέτοιο είναι θετικό για την οικονομία μας και θα πρέπει να το αξιοποιήσουμε. Τι συμβαίνει όμως για τους Έλληνες κατοίκους που αναζητούν θεραπεία και επεμβάσεις σε άλλες χώρες εξαιτίας του μεγάλου χρόνου αναμονής, του μεγάλου κόστους και της κακής ποιότητας υπηρεσιών;

 

Δανάη Τζανετάκη.

Share This Post

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Captcha * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.