Η σύλληψη και σωματική έρευνα διπλωμάτη γεννά ερωτήματα περί της διπλωματικής ασυλίας (ετεροδικίας)

131218100516-ns-kapur-india-us-diplomat-feud-00011405-story-topΗ σύλληψη και ο σωματικός έλεγχος της Ινδής διπλωμάτη Devyani Khobragade που κατηγορήθηκε για απάτη θεώρησης, έχει προκαλέσει ερωτήματα σχετικά με το περίπλοκο, σκοτεινό σύστημα της διπλωματικής ασυλίας.

«Υπάρχει πολλή υποκειμενικότητα σε αυτά τα πράγματα», λέει ο νομικός αναλυτής του CNN Jeffrey Toobin.

Ο δικηγόρος της Khobragade ο Daniel Arshack λέει ότι η εντολέας του δικαιούται διπλωματικής ασυλίας και δεν μπορεί να διωχθεί βάσει του νόμου των ΗΠΑ, όπως αναφέρει το ινδικό δίκτυο ΙΒΝ, «αδερφικό» του CNN. Σύμφωνα με το State Department όμως, η προξενική ασυλία της Khobragade δεν καλύπτει αυτό το είδος του εγκλήματος.

Τώρα, η Khobragade έχει μεταφερθεί στη μόνιμη αποστολή της Ινδίας για τα Ηνωμένα Έθνη, όπου ινδοί αξιωματούχοι λένε, ότι μπορεί να πάρει πλήρη διπλωματική ασυλία.

Οι κανόνες που εμπλέκονται, ορίζονται από το State Department σε ένα έγγραφο καθοδήγησης για την επιβολή του νόμου και των δικαστικών αρχών.

«Τα περισσότερα από αυτά τα προνόμια και οι ασυλίες δεν είναι απόλυτα και τους αξιωματούχοι που επιβάλλουν τον νόμο, διατηρούν τη βασική ευθύνη τους να προστατεύουν και να αστυνομεύουν την ομαλή συνύπαρξη των ατόμων στις Ηνωμένες Πολιτείες», σύμφωνα με όσα ορίζει το έγγραφο.

Τα μέλη των προξενικών υπηρεσιών, όπως Khobragade κατά τη στιγμή της σύλληψής της, δεν έχουν το ίδιο επίπεδο ασυλίας, όπως αυτοί που εργάζονται στις διπλωματικές αποστολές.

Οι προξενικοί υπάλληλοι έχουν ασυλία έως έναν βαθμό, συμπεριλαμβανομένων επίσημων πράξεων, αλλά η «προσωπική τους ακεραιότητα» είναι «αρκετά περιορισμένη», αναφέρει το έγγραφο. Μπορούν να συλλαμβάνονται και να κρατούνται για κακουργήματα και μπορούν να διωχθούν για πλημμελήματα. Οι οικογένειές τους δεν έχουν κανενός είδους ασυλία.

Ο καθορισμός αυτού που διακρίνει μία επίσημη πράξη από μία προσωπική δεν είναι πάντα εύκολος. «Κανένας υπάλληλος επιφορτισμένος με το καθήκον επιβολής του νόμου, σύμβουλος του State Department, διπλωματική ή προξενική αρχή δεν εξουσιοδοτείται να καθορίσει εάν ένα σύνολο συμβάντων αποτελεί επίσημη πράξη ή όχι», αναφέρει το έγγραφο. «Αυτό είναι ένα ζήτημα που πιθανόν να μπορεί να επιλυθεί μόνο από το δικαστήριο με αντικείμενο δικαιοδοσίας το θέμα το οποίο αφορά το υποτιθέμενο έγκλημα.»

Ένας προξενικός υπάλληλος ο οποίος κατηγορείται, μπορεί να υποστηρίξει ότι οι ισχυρισμοί αφορούν επίσημες πράξεις. Αν το δικαστήριο συμφωνεί, η υπόθεση πρέπει να απορριφθεί.

Η Khobragade κατηγορείται για υποβολή πλαστών εγγράφων για να αποκτήσουν θεώρηση εργασίας η γυναίκα οικονόμος της, δίνοντάς της λιγότερο από το ποσό που αναφερόταν. Είναι ασαφές κατά πόσον θα υποστηρίξει ότι η προβαλλόμενη πράξη θα ήταν κατά την άσκηση των επίσημων καθηκόντων της και όχι προσωπική.

Μερικοί από το προσωπικό των διπλωματικών αποστολών δεν θα έχουν να αντιμετωπίσουν τέτοια προβλήματα. Διπλωματικοί αντιπρόσωποι, οι οποίοι έχουν το υψηλότερο επίπεδο της ασυλίας, «απολαμβάνουν πλήρες προσωπικό απαραβίαστο, πράγμα που σημαίνει ότι δεν μπορούν (εκτός από έκτακτες περιστάσεις) να συλλαμβάνονται ή να κρατούνται με χειροπέδες», αναφέρει το έγγραφο του State Department.

«Διπλωματικοί παράγοντες έχουν επίσης πλήρη ασυλία από την ποινική δικαιοδοσία των δικαστηρίων της χώρας υποδοχής και συνεπώς δεν μπορούν να διωχθούν, χωρίς να έχει σημασία πόσο σοβαρή είναι η αξιόποινη πράξη, εκτός αν η ασυλία τους έχει αρθεί από το κράτος αποστολής.»

«Στις περισσότερες περιπτώσεις, αυτά τα είδη των προβλημάτων έχουν επιλυθεί μέσω διαπραγματεύσεων», λέει ο Toobin. «Τα δικαστήρια σπάνια εμπλέκονται. Επειδή οι χώρες έχουν πολλούς συνδέσμους μεταξύ τους, υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον και από τις δύο πλευρές για επίλυση χωρίς προσφυγή στα δικαστήρια»

Πηγή: CNN

Μετάφραση – Επιμέλεια είδησης: Ιωάννα Καραγώγου

Share This Post

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Captcha * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.