Η Κίνα μεταφέρει δεύτερη εξέδρα άντλησης πετρελαίου στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη του Βιετνάμ

thediplomat_2014-06-19_17-30-39-386x301«Η Διοίκηση Θαλάσσιας Ασφάλειας της Κίνας (Maritime Safety Administration) ανακοίνωσε ότι θα συσταθεί μία δεύτερη εξέδρα άντλησης πετρελαίου στα ανοικτά των ακτών του Βιετνάμ».
Την Πέμπτη 12 Ιουνίου, η Κίνα ανακοίνωσε το γεγονός πως πρόκειται να μετακινήσει μία δεύτερη εξέδρα άντλησης πετρελαίου στα ύδατα ανοικτά των ακτών του Βιετνάμ, όπου οι δύο χώρες έχουν εμπλακεί σε μια παρατεταμένη διαμάχη από τις αρχές Μαϊου. Η Διοίκηση Θαλάσσιας Ασφάλειας της Κίνας δημοσίευσε μια ανακοίνωση στην ιστοσελίδα της, με την οποία επεσήμανε πως αυτή η νέα εξέδρα άντλησης πετρελαίου θα τοποθετηθεί μεταξύ 18 και 20 Ιουνίου. Η τελική της θέση θα είναι  17°14.1′ Βόρεια γεωγραφικό πλάτος και 109°31′ Ανατολικά γεωγραφικό μήκος ανοικτά των ακτών του Βιετνάμ.
Η πρώτη εξέδρα άντλησης πετρελαίου HYSY 981 της Κίνας πυροδότησε πολύ σημαντική διμερή διαμάχη για την κυριαρχία επί των υδάτων της Νότιας Θάλασσας της Κίνας, στα ανοικτά των ακτών του Βιετνάμ.
Σύμφωνα με το Associated Press,« η 600 μέτρων (1.970 ποδών) μήκους εξέδρα ρυμουλκήθηκε νοτιοανατολικά από την τρέχουσα θέση της, νότια της νήσου Hainan και βρίσκεται στη νέα της θέση από την προηγούμενη Παρασκευή ».Ωστόσο, δεν πρόκειται να προκαλέσει για τη Βιετναμέζικη Κυβέρνηση το ίδιο είδος καταδίκης που προκάλεσε η πρώτη εξέδρα άντλησης πετρελαίου. Κι αυτό διότι, πρώτον η νέα εξέδρα βρίσκεται κάπως πιο μακριά από τα αμφιλεγόμενα νησιά Xisha, τα « νησιά της διεκδίκησης» , όπως αποκαλούνται, καθώς, τα διεκδικούν από κοινού Κίνα και Βιετνάμ. Η εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας Hua Chunying δήλωσε πως η δεύτερη εξέδρα άντλησης πετρελαίου « λειτουργεί εντός των παράκτιων υδάτων στα ανοικτά της νήσου Hainan της Κίνας», καθιστώντας τη θέση αυτού του τρυπανιού λιγότερο αμφιλεγόμενη. Επιπροσθέτως, μνημονεύεται ένας ανώνυμος Βιετναμέζος αξιωματούχος, ο οποίος επισημαίνει πως η δεύτερη εξέδρα θα εγκατασταθεί σε ύδατα που η Κίνα έχει ήδη εξερευνήσει στο παρελθόν. Μέχρι στιγμής, φαίνεται πως οι Βιετναμέζοι ανησυχούν λιγότερο για τη δεύτερη εξέδρα άντλησης πετρελαίου, σε αντίθεση με την πρώτη εξέδρα HYSY 981, η οποία συνεχίζει να τους προβληματίζει.
Η εν λόγω εξέδρα άντλησης πετρελαίου περιγράφεται από την εθνική πετρελαϊκή παράκτια εταιρεία της Κίνας (China National Offshore Oil Company) ως η δεύτερη μεγαλύτερη του στόλου της. Η CNOOC είναι μια κρατική επιχείρηση και ως εκ τούτου τέτοιες πράξεις λαμβάνουν χώρα τουλάχιστον με γνώση , αν όχι τη συναίνεση, της κυβέρνησης της Κίνας. Με δύο εξέδρες άντλησης πετρελαίου στην περιοχή απομένει να δούμε, αν η Κίνα θα μεταφέρει επιπρόσθετη ακτοφυλακή στα ύδατα αυτά με σκοπό να προστατέψει τις πλατφόρμες. Το Μάιο, η Κίνα μετέφερε 80 πλοία κατά κύριο λόγο πολιτικά και ακτοφυλακής, για να συνοδεύσουν την πλατφόρμα HYSY 981 στην επιδρομή της στην ΑΟΖ του Βιετνάμ.
Υπάρχει, επίσης, μια ασάφεια σχετικά με το πότε ακριβώς αυτή η δεύτερη εξέδρα άντλησης πετρελαίου θα σταματήσει να υφίσταται στην περιοχή. Σύμφωνα με τον αρχηγό της βιετναμέζικης ακτοφυλακής, αυτή η δεύτερη εξέδρα ίσως καταλήξει ακριβώς εντός της υφαλοκρηπίδας της Κίνας. Οι New York Times παραθέτουν το σχόλιο του Holly Morrow από το Κέντρο Belfer του Χάρβαρντ για την Επιστήμη και τις Διεθνείς Σχέσεις , ο οποίος σημειώνει πως οι συντεταγμένες προτείνουν ότι «η τελική θέση της εξέδρας άντλησης πετρελαίου θα είναι να ισαπέχει μεταξύ Βιετνάμ και Hainan».
Εν κατακλείδι, αυτή η δεύτερη εξέδρα δε θα προκαλέσει το Βιετνάμ στον ίδιο βαθμό, όπως συνέβη με την πρώτη HYSY 981 στις αρχές Μαϊου. Όμως, η χρονική στιγμή της δήλωσης της Κίνας σχετικά με τη δεύτερη αυτή εξέδρα είναι περίεργη, δεδομένου ότι ο σύμβουλος του κινεζικού κράτους Yang Jiechi ήταν ακριβώς στο Hanoi για να συζητήσει ονομαστικά το θέμα με Βιετναμέζους αξιωματούχους και προσπάθησε να σώσει κάποια ομαλότητα στις διμερείς σχέσεις.

 

Πηγή:  thediplomat.com

Μετάφραση & Επιμέλεια είδησης: Χρυσάνθη Καρβουνιάρη

Share This Post

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Captcha * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.