Γερμανικό Ακυρωτικό: Όποιος εκθέτει το αυτοκίνητό του σε δημοπρασία του Ebay δεν μπορεί να προβεί σε ανάκληση της πράξης του χωρίς συνέπειες.

Δεν επιτρέπεται ο πωλητής να σταματήσει τη δημοπρασία πρόωρα
Καρλσρούη – Για τη διαμάχη αναφορικά με την απόσυρση μιας προσφοράς αυτοκινήτου στην online πλατφόρμα δημοπρασιών του Ebay αποφάσισε το Ανώτατο Ακυρωτικό της Γερμανίας(BGH). Ο πωλητής δεν επιτρέπεται να σταματατήσει πρόωρα τη δημοπρασία και να πωλήσει αλλού το αυτοκίνητο, διαφορετικά ο πλειοδότης έχει δικαιώμα αποζημίωσης στο ύψος της πραγματικής αξίας του οχήματος (Aktenzeichen VIII ZR 42/14).

Το γεγονός λοιπόν έχει ως εξής: Ο κάτοχος ενός VW Passat ήθελε ξαφνικά να μην πωλήσει το αυτοκίνητό του μέσω Ebay ενώ ήδη έτρεχε η δημοπρασία. Είχε ορίσει αρχικά 1 ευρώ ως ελάχιστη τιμή προσφοράς. Μετά από μερικές ώρες απέσυρε τη διαδικτυακή πρότασή του. Ο ενάγων όμως είχε ήδη προσφέρει σε εκείνο το χρονικό σημείο 1 ευρώ για το ΙΧ που αποτελούσε τη μεγαλύτερη μέχρι εκείνη τη στιγμή προσφορά.

Ο πωλητής γνωστοποίησε στον πλειοδότη με e-mail πως είχε βρει έναν αγοραστή εκτός της δημοπρασίας που ήταν πρόθυμος να πληρώσει 4200 ευρώ. Ο πλειοδότης άσκησε μετά από αυτό αγωγή για αποζημίωση λόγω μη εκπλήρωσης της κατά την άποψή του συναφθείσας αγοραπωλησίας.
Τί απεφάνθη το δικαστήριο
Το Ανώτατο Δικαστήριο της Θουριγγίας στη Γιένα δικαίωσε τον ενάγοντα: Σύμφωνα με το δικαστήριο, εγκύρως είχε αποκτήσει το αυτοκίνητο για ένα ευρώ. Η εκκίνηση της δημοπρασίας αποτελεί πρόταση για σύμβαση με την έννοια του άρθρου 145 του γερμανικού ΑΚ (δέσμευση από την πρόταση), την οποία ο ενάγων μέσω της προσφοράς του αποδέχτηκε. Είναι χαρακτηριστικό των πλειστηριασμών του Ebay πως μπορεί αυτοί να είναι δυνητικά μια μεγαλή ευκαιρία για κάθε πλευρά. Ο πωλητής, συνεχίζει το δικαστήριο, θα μπορούσε να προστατευθεί αν είχε θέσει μια άλλη ελάχιστη τιμή προσφοράς. Το ότι το παρέλειψε δεν αποτελεί λόγο να αρνηθεί την ενέργεια της σύμβασης πωλήσεως.
Η αξία του αυτοκινήτου υπολογίστηκε στα 5250 ευρώ. Αυτό το ποσό πρέπει να πληρώσει τώρα ο πωλητής στο νικήσαντα στη σχετική δίκη ως αποζημίωση, αφαιρούμενου του προσφερθέντος ευρώ.
Την απόφαση αυτή επιβεβαίωσε και το Ανώτατο Ακυρωτικό την Τετάρτη. Οι δικαστές απέρριψαν έτσι την αναίρεση που είχε ασκήσει ο εναγόμενος κατά της απόφασης του Δικαστηρίου του κρατιδίου της Θουριγγίας της 15ης Ιανουαρίου. Συνεπώς ο εναγόμενος πρέπει να πληρώσει όχι μόνο αποζημίωση 5249 ευρώ, αλλά και τα δικαστικά έξοδα.

 

Πηγή: spiegel.de

Share This Post

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Captcha * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.