Φορολογικό Δίκαιο ΙΙ / Παλιά θέματα εξετάσεων – Νομική Σχολή ΔΠΘ

ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ JUDEX 1Εξετάσεις Ιουνίου 2009
Φορολογικό Δίκαιο ΙΙ
Α. Αρχή χρηστής διοίκησης και φορολογικό δίκαιο.
Β. Διάκριση του φορολογικού συντελεστή από το συντελεστή καθαρού κέρδους.
Γ. Ποιες συνταγματικές διατάξεις περιορίζουν το φορολογικό νομοθέτη ως προς το χαρακτηρισμό εκ μέρους του ενός ποσού ως φορολογικού εισοδήματος; Να αναφέρετε ένα παράδειγμα.
Να απαντήσετε στα δύο από τα τρία ερωτήματα.

Εξετάσεις Σεπτεμβρίου 2008
Να απαντήσετε μόνο στα δύο από τα τρία θέματα:

1. Ποια είναι η θεμελιώδης διαφορά μεταξύ φορολογίας εισοδήματος προσωπικών εταιριών και φορολογίας εισοδήματος κεφαλαιουχικών εταιριών στον Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος;
2. Ποιες είναι οι κατηγορίες εισοδημάτων βάσει του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος; Ποιος ο λόγος θέσπισής τους; Να δώσετε παραδείγματα εισοδημάτων ανά κατηγορία.
3. Η αποζημίωση που καταβάλλεται στον εργαζόμενο. λόγω απόλυσής του. συγκεντρώνει τα στοιχεία φορολογητέου εισοδήματος; Να απαντήσετε αναλυτικά κι αιτιολογημένα.

Εξετάσεις Ιουνίου 2007
ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΣΤΟ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΔIKAIO ΙΙ
1. α. Συγγραφέας εισέπραξε συγγραφικά «δικαιώματα» (αμοιβές) από πωλήσεις συγγράμματός του, μόνον κατά το πρώτο έτος της κυκλοφορίας του αντίστοιχου βιβλίου, ενώ κατά τα επόμενα έτη, το βιβλίο του δεν πραγματοποίησε πωλήσεις. Τα ως άνω «δικαιώματα» αποτελούν φορολογικά εισοδήματα (για το συγγραφέα), υπό τη νομική έννοια του φορολογικού εισοδήματος, κατά τη νομολογία του ΣτΕ; Τεκμηριώστε την άποψή σας (αναλύστε). β. Μετά το Θάνατο ταυ συγγραφέα, τα «δικαιώματα» που θα εισπράττουν οι κληρονόμοι του (από την εκμετάλλευση του έργου, πλέον, από αυτούς) θα υπόκεινται στη φορολογία εισοδήματος, ως εισοδήματα, υπό τη νομική έννοια; Αναλύστε.

2. Να εντοπίσετε τις θεμελιώδεις διαφορές, μεταξύ του συστήματος φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων και του συστήματος φορολογίας εισοδήματος νομικών προσώπων (προσωπικών εταιριών και κεφαλαιουχικών εταιριών), που ο Κώδικας Φορολογίας Εισοδήματος
υιοθετεί.

3. Να δώσετε τον ορισμό της αρχής της αυτοτέλειας των χρήσεων που διέπει τη φορολογία εισοδήματος των επιχειρήσεων, καθώς και τον ορισμό της αρχής της αλληλεγγύης (μόνον ορισμούς).

Να απαντήσετε στα 2 από τα 3 ερωτήματα

Share This Post

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Captcha * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.