Ευρωπαϊκό Δικαστήριο των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου: η Τουρκία πρέπει να ρυθμίσει νομικά τη χρήση δακρυγόνων

 

ÏËÕÌÐÉÁÄÁ-ÁÅÊ / OLIBIADA-AEKΔικαστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων επιθυμούν οι τουρκικές αρχές να «ρυθμίσουν νομικά » τη χρήση χειροβομβίδων δακρυγόνου κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων.

Στην απόφαση των δικαστών, η οποία δεν είναι οριστική, το Ε.Δ.Δ.Α. έκρινε παμψηφεί πως υπήρξε παραβίαση του Άρθρου 2 (δικαίωμα στη ζωή) της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου.

Ως δίκαιη ικανοποίηση ( Άρθρο 41), το δικαστήριο έκρινε πως η Τουρκία έπρεπε να πληρώσει στο Mehmet Nesip Ataykaya 65.000 ευρώ σχετικά με ηθική βλάβη και 5.000 ευρώ αναφορικά με έξοδα και δαπάνες.

Η υπόθεση αφορούσε το θάνατο του υιού του Ataykaya, Tarık Ataykaya, ο οποίος προκλήθηκε από μια χειροβομβίδα δακρυγόνου που εκτοξεύθηκε από την αστυνομία κατά τη διάρκεια μια παράνομης διαδήλωσης.

Μεταξύ 28 και 31 Μαρτίου του 2006, πολλές παράνομες διαδηλώσεις έλαβαν χώρα στο Diyarbakır, στην Τουρκία, με επακόλουθο το θάνατο 14 μελών του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (μια παράνομη ένοπλη οργάνωση) κατά τη διάρκεια μιας ένοπλης σύρραξης, η οποία συνέβη στις 24 Μαρτίου 2006. Κατά τη διάρκεια αυτών των διαδηλώσεων, εννέα άνθρωποι σκοτώθηκαν.

Στις 29 Μαρτίου του 2006, καθώς ο Tarık Ataykaya αποχωρούσε από το συνεργείο που εργαζόταν, απροσδόκητα βρέθηκε στη μέση μιας διαδήλωσης και χτυπήθηκε στο κεφάλι από μια χειροβομβίδα δακρυγόνου, η οποία εκτοξεύθηκε από την αστυνομία με σκοπό να διαλύσει τους διαδηλωτές. Ο Tank υπέκυψε στα τραύματά του λίγα λεπτά αργότερα.

Η αυτοψία που έλαβε χώρα την επόμενη ημέρα και μια εξέταση εμπειρογνωμόνων που διενεργήθηκε λίγες μέρες αργότερα, επίσημα εξιχνίασαν πως ο θάνατος προκλήθηκε από έναν τύπο νούμερο 12 χειροβομβίδας δακρυγόνου, η οποία είχε χτυπήσει το κεφάλι του θανόντος, όπως χρησιμοποιήθηκε από την αστυνομία. Δεδομένου ότι το φυσίγγιο που αφαιρέθηκε από το κεφάλι του Tarık Ataykaya δεν είχε κάποια διακριτικά σημεία, ήταν αδύνατο να ταυτοποιηθεί το όπλο από το οποίο εκτοξεύθηκε.

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου έκρινε πως, ουδεμία ουσιαστική έρευνα είχε διεξαχθεί σε εθνικό επίπεδο για να καταστεί δυνατή η ταυτοποίηση του προσώπου που εκτόξευσε το μοιραίο πυροβολισμό και πως δεν υπήρξε κάτι για να υποδείξει ότι η χρήση της μοιραίας βίας κατά του υιού του Ataykaya ήταν απολύτως απαραίτητη και ανάλογη.

Όσον αφορά στην εκτέλεση της κρίσης του (άρθρο 46), το δικαστήριο επανέλαβε τα πορίσματά του στη δικαστική απόφαση  Abdullah Yaşa και άλλοι v. Turkey2 και Izci v. Turkey3 και έδωσε έμφαση στην ανάγκη να ενισχύσουν, χωρίς περαιτέρω καθυστέρηση, τις εγγυήσεις που περιβάλλουν την ορθή χρήση χειροβομβίδων δακρυγόνου, έτσι ώστε να ελαχιστοποιηθούν οι κίνδυνοι θανάτου και τραυματισμού που προέρχονται από τη χρήση τους.

Το Ε.Δ.Δ.Α. υπογράμμισε ότι, εφ’ όσον το τουρκικό σύστημα δε συμμορφώνεται με τις απαιτήσεις της Ευρωπαϊκής Σύμβασης , η ακατάλληλη χρήση δυνητικά θανατηφόρων όπλων κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων ήταν πιθανό να οδηγήσει σε παραβιάσεις παρόμοιες με αυτή στην παρούσα υπόθεση.

Το δικαστήριο έκρινε επίσης ότι, προκειμένου να διασφαλιστεί η αποτελεσματική εφαρμογή της κρίσης του, νέα μέτρα έρευνας επρόκειτο να ληφθούν υπό την επίβλεψη της Επιτροπής Υπουργών, η οποία θα ταυτοποιήσει και – αν καταστεί απαραίτητο- θα τιμωρήσει τους υπεύθυνους για το θάνατο του υιού του Ataykaya.

Πηγή: humanrightseurope.org

 Μετάφραση & Επιμέλεια είδησης: Χρυσάνθη Καρβουνιάρη

Share This Post

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Captcha * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.