(ΕυρΔΔΑ) Υπόθεση Yulia Tymoshenko κατά Ουκρανίας

Yulia TymoshenkoΑυθαίρετη είναι η συνεχιζόμενη κράτηση της Γιούλιας Τιμοσένκο, αποφάνθηκε το Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, καταδικάζοντας την Ουκρανία για τρεις παραβιάσεις της Σύμβασης προστασίας ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Η Ολομέλεια του Δικαστηρίου εξετάζοντας σε δημόσια ακρόαση την προσφυγή της πρώην πρωθυπουργού της Ουκρανίας αποφάνθηκε ότι η συνεχιζόμενη κράτηση της είναι αυθαίρετη και εναντιώνεται σε διατάξεις της Σύμβασης Προστασίας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Αποδεχόμενο σχεδόν όλες τις αιτιάσεις της Τιμοσένκο το Δικαστήριο καταδίκασε την Ουκρανία για παραβίαση του δικαιώματος ταχείας επανεξέτασης της νομιμότητας κράτησης, του δικαιώματος αποζημίωσης για παράνομη κράτηση και του δικαιώματος προσφυγής ενάντια σε απόφαση στέρησης των πολιτικών δικαιωμάτων.

Κατά πλειοψηφία το Δικαστήριο αποφάσισε ότι, στην περίπτωση Τιμοσένκο, δεν υπήρξε παραβίαση των διατάξεων της Σύμβασης που απαγορεύουν την απάνθρωπη και εξευτελιστική μεταχείριση.

Το Δικαστήριο, με την απόφαση του, δεν υποχρεώνει την Ουκρανία να καταβάλλει κάποια αποζημίωση στην Τιμοσένκο, δεδομένου ότι η τελευταία δεν είχε υποβάλλει τέτοιο αίτημα.

Δείτε παρακάτω την απόφαση:

Share This Post

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Captcha * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.