Εκδικάστηκαν τα ασφαλιστικά μέτρα των υπό διαθεσιμότητα σχολικών φυλάκων Κομοτηνής

ΒΟΜΒΑ (10)Σε έναν μήνα η απόφαση – «Άδικες και αντισυνταγματικές οι διαθεσιμότητες», κατά τον συνήγορο υπεράσπισης των θιγομένων, γνωστό Συνταγματολόγο, Καθηγητή του ΔΠΘ, Γ. Κατρούγκαλο.

Η εκδίκαση…

…των ασφαλιστικών μέτρων που είχαν καταθέσει οι 20 από τους 24 σχολικοί φύλακες του Δήμου Κομοτηνής εναντίον της Δημοτικής Αρχής, για την οκτάμηνη διαθεσιμότητά τους με αμοιβή τα ¾ του μισθού τους, διεξήχθη χθες στο Πρωτοδικείο Ροδόπης, και η απόφαση του δικαστηρίου που θα κρίνει την επιστροφή τους ή μη στην εργασία τους, θα εκδοθεί σε περίπου έναν μήνα.

Οι σχολικοί φύλακες τόνισαν ότι αντιμετωπίζουν σοβαρά ζητήματα επιβίωσης. «Υπάρχει συνάδελφος που είναι χωρισμένη και άλλοι που οι σύντροφοί τους είναι άνεργοι, υπάρχει συνάδελφος που το ένα το παιδί του σπουδάζει και το άλλο τελειώνει το λύκειο, άλλος που σπουδάζει παιδιά σε δυο διαφορετικές πόλεις. Είχαμε μείωση του μισθού, μετά ήρθαν τα χαράτσια, μετά η διαθεσιμότητα, ενώ τα χαράτσια συνεχίζουν να έρχονται, και δεν ξέρουμε τι να κάνουμε», ανέφερε χαρακτηριστικά μία εκ των θιγομένων, η κυρία Γεωργία Παπαδοπούλου.

Πάντως, καμία διαμάχη δεν υφίσταται ανάμεσα στους εργαζομένους και στον Δήμο, αφού η υπογραφή των διαπιστωτικών πράξεων από τον Δήμαρχο ήταν δέσμια υποχρέωσή του, κάτι, που όπως τόνισε και ο ίδιος, «δεν σημαίνει ομολογία της μη χρησιμότητας των σχολικών φυλάκων, ούτε αποδοχή της επιλογής της κυβέρνησης να τους απομακρύνει». Εξάλλου, όπως πρόσθεσε, αυτή η ιστορία, «εκτός από τις αρνητικές επιπτώσεις στις ζωές των ανθρώπων που θίγονται, επιφέρει και αρνητικές επιπτώσεις για τον Δήμο, που αδυνατεί πια να καλύψει τις υπάρχουσες ανάγκες».

Την υπεράσπιση των σχολικών φυλάκων ανέλαβε ο γνωστός Συνταγματολόγος και δικηγόρος στον Άρειο Πάγο και στο Συμβούλιο της Επικρατείας, κύριος Γιώργος Κατρούγκαλος, ο οποίος εμφανίστηκε συγκρατημένα αισιόδοξος για την έκβαση της δικαστικής μάχης, τόσο στην Κομοτηνής όσο και πανελλαδικά. Ο κ. Κατρούγκαλος έκανε λόγο για άδικες και αντισυνταγματικές διαθεσιμότητες, αφού όπως υπογράμμισε «ουσιαστικά τίθενται σε διαθεσιμότητα και απολύονται μετά από 8 μήνες κάποιοι άνθρωποι, όχι επειδή έχουν αξιολογηθεί αρνητικά, όχι επειδή δε χρειάζονται στις δουλειές τους, αλλά επειδή απλώς είμαστε σε ένα κυνήγι κεφαλιών για εξοικονόμηση πόρων». Παράλληλα εξήρε τη στάση του Δημάρχου Κομοτηνής, λέγοντας: «Ο δήμαρχος προς τιμήν του είπε ότι οι σχολικοί φύλακες όχι μόνο εξυπηρετούσαν πραγματικές ανάγκες, προστάτευαν δηλαδή τη δημόσια περιουσία από βανδαλισμούς και τα παιδιά μας από διάφορους κινδύνους, αλλά αναγνώρισε και ότι ακόμα και αυτή η στέρηση του ¼ των αποδοχών τους δημιουργεί μείζον πρόβλημα».

Στην εκδίκαση της υπόθεσης το παρών έδωσε και κατέθεσε και ο δημοτικός σύμβουλος και Πρόεδρος της ΕΛΜΕ Ροδόπης κύριος Νεκτάριος Δαπέργολας, καταθέτοντας την αλληλεγγύη των εκπαιδευτικών στους σχολικούς φύλακες, και υπογραμμίζοντας ότι είναι απόλυτα απαραίτητοι για τα σχολεία. Μάλιστα, επικαλέστηκε περιστατικά παραβατικών συμπεριφορών από εξωσχολικά άτομα, αλλά και ενδοσχολικής βίας, στα οποία η παρουσία των σχολικών φυλάκων απεδείχθη πολύτιμη.

Πηγή:  inkomotini.blogspot.gr

Share This Post

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Captcha * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.