Ειρηνοδικείο Ροδόπης: Ζευγάρι συνταξιούχων απαλλάχθηκε από χρέη 214.000 ευρώ

90498-moneyΗ συνολική οφειλή του ζευγαριού συνταξιούχων ΟΓΑ και ΙΚΑ ήταν 294.000 ευρώ, ενώ θα κληθεί να καταβάλει σε βάθος δεκαπενταετίας μαζί με τους τόκους 80.000 ευρώ.

Από 2010 οπότε ξεκίνησαν να κατατίθενται οι πρώτες αιτήσεις μόνο η Ένωση Καταναλωτών Ροδόπης δέχθηκε περίπου 500 υποθέσεις υπερχεωμένων νοικοκυριών. Περίπου οι 300 από αυτές υπολογίζεται ότι εκδικάστηκαν και είχαν «καλό τέλος» για τους οφειλέτες, που ζήτησαν την προστασία των διατάξεων του νόμου «Κατσέλη».  Φιλοσοφία του νόμου Κατσέλη είναι η δεύτερη ευκαιρία στους χρεωμένους.
Οι υπερχεωμένοι πολίτες που έχουν αποδεδειγμένη νόμιμη αδυναμία να εξυπηρετήσουν τα χρέη τους, μπορούν να ρυθμίσουν την εξόφληση τους και να απαλλαγούν από σημαντικό μέρος των χρεών τους, εφόσον εξυπηρετήσουν για ορισμένα έτη, με βάση το εισόδημα τους, ένα μέρος αυτών που καθορίζεται από το δικαστήριο. Κατά το διάστημα της εξυπηρέτησης του χρέους διαφυλάττεται ένα ελάχιστο επίπεδο οικονομικής διαβίωσης.
Ο χρεωμένος καταναλωτής ή επαγγελματίας, εφόσον ανταποκριθεί στη ρύθμιση που θα ορίσει το δικαστήριο θα έχει συμφωνήσει με τους πιστωτές, θα αποκτήσει το δικαίωμα για ένα νέο οικονομικό ξεκίνημα στη ζωή του, απαλλασσόμενος από το υπόλοιπο των χρεών του.
Εκτός από την ΕΝΚΑ άλλες 500 υποθέσεις, θεωρείται ότι διαχειρίστηκαν απευθείας δικηγόροι του νομού. Αυτά είπε μιλώντας στο «Χ» η πρόεδρος της Ένωσης Καταναλωτών Ροδόπης δικηγόρος Αγγελική Κατσή. Ο νομός Ροδόπης είναι από τις περιοχές της χώρας όπου καταφθάνουν υποθέσεις και από τους γύρω νομούς και αυτό γιατί, όπως εξήγησε, διεκπεραιώνονται άμεσα, το πολύ σε διάστημα 8 μηνών από τη στιγμή που ο οφειλέτης χτυπήσει την πόρτα της ΕΝΚΑ Ροδόπης. «Είναι τάχιστες οι διαδικασίες, αρκεί να πω ότι Δευτέρα παρά Δευτέρα εκδικάζονται από τους ειρηνοδίκες μας γύρω στις τριάντα υποθέσεις».
ΣΤΡΟΦΗ ΣΤΙΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΩΝ 
Ποιες είναι όμως οι αποφάσεις που εκδίδουν; Ευνοϊκές όταν αποδεικνύεται η πραγματική αδυναμία του οφειλέτη να αποπληρώσει, ήταν η απάντηση της κ. Κατσή. «Ιδιαίτερα το τελευταίο χρονικό διάστημα έχουμε διαπιστώσει μια στροφή στις αποφάσεις των τοπικών μας δικαστηρίων με ιδιαίτερα ενθαρρυντικές αποφάσεις για όλους τους δανειολήπτες της περιοχής μας, αλλά και γενικότερα σε πανελλαδικό επίπεδο.
Οι ειρηνοδίκες φαίνεται ότι έχουν αρχίσει να μπαίνουν πλέον στη θέση των υπερχρεωμένων φυσικών προσώπων. Ιδιαίτερα σε περιπτώσεις ανεργίας ή πολυτεκνίας ή χρόνιας ασθένειας δανειοληπτών έχουμε δει πολλές ρυθμίσεις με μηδενικές καταβολές από οχτώ μήνες μέχρι ένα έτος και κατόπιν επανεξέτασης της υπόθεσής τους μετά το  παραπάνω χρονικό διάστημα.  Βέβαια αν συνεχίσουν να έχουν τις συγκεκριμένες προϋποθέσεις δε μας λέει κανείς το αντίθετο, ότι μπορεί να συνεχιστεί και μηδενική καταβολή της εν λόγω ρύθμισης».
ΖΕΥΓΑΡΙ ΑΝΕΡΓΩΝ «ΚΕΡΔΙΣΕ» ΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ
Ενδεικτικά αναφέρεται η υπόθεση ενός ζευγαριού ανέργων στη Ροδόπη που κατάφερε να δικαιωθεί από το δικαστήριο πριν από μία εβδομάδα. «Είχαμε ένα ζευγάρι με ένα ανήλικο παιδί. Χρόνιων ανέργων δανειοληπτών με οφειλή από στεγαστικά δάνεια και κάποια συμπληρωματικά, και λόγω της κατάστασης στην οποία είχαν περιέλθει λόγω της ανεργίας τους και της αυξητικής τάσης της εφορίας, των συνθηκών διαβίωσης δικαιώθηκαν. Το Ειρηνοδικείο επέβαλε μηδενικές καταβολές ενός έτους και κατόπιν από αυτό το έτος επανεξέταση της υπόθεσής τους για ρύθμιση των τετραετών καταβολών». Η οφειλή της συγκεκριμένης οικογένειας ήταν περίπου 170.000 ευρώ. Ο ένας ήταν συν-οφειλέτης του άλλου και εγγυητής σε δάνειο του άλλου.  «Επομένως το πιο πιθανόν είναι ότι για το θέμα της εγγύησης στην επανεξέταση της υποθέσεως ή θα διαγραφεί τελείως το ποσό και θα ρυθμιστεί μόνο επί του ενός ή θα βγάλει κάποια συμψηφιστικά ποσά ούτως ώστε, να μη φτάσουμε στο επίπεδο του αδικαιολόγητου πλουτισμού και οι δανειολήπτες τελικά να πληρώσουν παραπάνω από όσο τους αναλογεί».
ΡΥΘΜΙΣΕ ΤΑ ΧΡΕΗ ΑΛΛΑ ΕΚΠΟΙΗΣΕ ΤΟ ΠΟΛΥΤΕΛΕΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ
Μία επίσης πρόσφατη απόφαση που μπορεί να ενθαρρύνει τα υπερχεωμένα νοικοκυριά αφορά ζευγάρι. Ο σύζυγος αστυνομικός και η σύζυγος άνεργη. Μετά την προσφυγή τους, το Ειρηνοδικείο αποφάσισε για τον σύζυγο, ο οποίος δε διατηρούσε κύρια κατοικία, αλλά κατείχε αμάξι πολυτελείας, να πληρώνει επί τετραετία το ποσό των 300 ευρώ. Το ποσό της οφειλής του ανέρχονταν γύρω στα 90.000 ευρώ. Μετά τη ρύθμιση της τετραετίας και με εκποίηση μέσα σε ένα έτος του αυτοκινήτου του, επέρχεται πλήρης αποπληρωμή των χρεών του και διαγραφή του επόμενου μέρους της οφειλής. «Ο συγκεκριμένος οφειλέτης θα πληρώνει κάθε μήνα για τέσσερα έτη και από εκεί και πέρα προβλέπεται διαγραφή όλου του ποσού. Παράλληλα, είχαμε όμως και εκποίηση του πολυτελούς αυτοκινήτου, που φυσικά ήταν αυτονόητο, διότι ως υπερχρεωμένος θεωρήθηκε ότι δεν μπορούσε να διατηρεί ένα τόσο μεγάλο όχημα στο όνομα του». Η απόφαση προέβλεπε διαγραφή του χρέους και για την άνεργη σύζυγο. Το Ειρηνοδικείο αποφάσισε να της δώσει επτάμηνη προθεσμία ούτως ώστε να μπορέσει να ανασυνταχθεί, καθώς είχε κάποια εισοδήματα με τα οποία μπορούσε να ρυθμίσει μέρος των χρεών. Παράλληλα  αποφασίστηκε να καταβάλλει για τέσσερα έτη 120 ευρώ και για την αποπληρωμή της κύριας κατοικίας της 200 ευρώ μηνιαίως και για είκοσι έτη. Το ύψος των οφειλών της ήταν γύρω στα 135.000 ευρώ.
ΖΕΥΓΑΡΙ ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΩΝ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ 
Από τον εφιάλτη των χρεών δεν μπορούν να ξεφύγουν ούτε ηλικιωμένοι. Έτσι η ΕΝΚΑ κλήθηκε να ασχοληθεί με πολλές υποθέσεις συνταξιούχων συμπολιτών μας. «Αυτό που μου έχει κάνει ιδιαίτερη εντύπωση είναι ότι οι δικαστές έχουν δείξει ιδιαίτερη εύνοια στους ηλικιωμένους, όπως και στους χρόνια άνεργους», είπε η κ. Κατσή. Σύμφωνα με όσα είπε στο «Χ» υπάρχουν αρκετές υποθέσεις συνταξιούχων οι οποίοι είτε έχουν εισόδημα μια σύνταξη του ΙΚΑ είτε μια σύνταξη του ΟΓΑ, αλλά και κάποια χρέη, τα οποία είναι δυσανάλογα των εισοδημάτων τους. Μόλις χθες δημοσιεύτηκε απόφαση που αφορούσε συνταξιούχο του ΙΚΑ με μηνιαίες αποδοχές 794 ευρώ και ύψος οφειλών 290.000 ευρώ. Μετά την εξέταση της απόφασης, ορίστηκε να καταβάλει 340 ευρώ για τέσσερα έτη και 300 ευρώ για δεκαπέντε έτη προς εκκαθάριση μετά της υπόθεσης του. «Εξοφλεί ένα σημαντικό κομμάτι από τα 294.000 που χρωστάει. Ουσιαστικά το ποσό που είναι να καταβάλει ανέρχεται μαζί με τους τόκους, γύρω στα 80.000 ευρώ συνολικά», υπογράμμισε η κ. Κατσή.
Να σημειωθεί πως με τις νέες ρυθμίσεις του νόμου «Κατσέλη» αναμένεται να μειωθεί περαιτέρω ο χρόνος διεκπεραίωσης των υποθέσεων. Υπενθυμίζεται ότι μέχρι τώρα οι υποθέσεις στην Κομοτηνή εκκαθαρίζονται γρήγορα και λόγω της προετοιμασίας που κάνει προηγουμένως η Ένωση Καταναλωτών. Εκτός αυτού οι υποθέσεις εκδικάζονται λόγω του αυστηρού χρονοδιαγράμματος από τους ειρηνοδίκες. Η διαδικασία σύμφωνα με την κ. Κατσή έχει ως εξής: «ένα δίμηνο περίπου αφότου κατατεθεί ο εξωδικαστικός συμβιβασμός κατατίθεται η αίτηση στο ειρηνοδικείο. Προσδιορίζονται μέσα σε ένα πεντάμηνο, αν δεν πάρει ο δικηγόρος αναβολή. Εκδικάζεται στον ορισμό του δικασίμου και μετά από δύο μέρες έως ένα μήνα βγαίνει και η απόφασή του. Είναι τάχιστες οι διαδικασίες, αρκεί να πω ότι Δευτέρα παρά Δευτέρα εκδικάζονται από τις ειρηνοδίκες μας γύρω στις τριάντα υποθέσεις. Η δικάσιμη των ειρηνοδικείων είναι δύο φορές τον μήνα, κάθε δύο Δευτέρες», τόνισε.
ΚΑΤΑΡΓΗΘΗΚΕ Ο ΕΞΩΔΙΚΑΣΤΙΚΟΣ ΣΥΜΒΙΒΑΣΜΟΣ 
Με τις νέες ρυθμίσεις ο χρόνος αυτός αναμένεται να μειωθεί περαιτέρω, καθώς καταργήθηκε το στάδιο του εξωδικαστικού συμβιβασμού. Αυτό σημαίνει ότι  μπορεί ο οφειλέτης να κάνει κατευθείαν την αίτησή του στο Ειρηνοδικείο χωρίς να χάνει πολύτιμο χρόνο. Παράλληλα σε προαιρετική βάση εισέρχεται ο θεσμός της διαμεσολάβησης που αποτελεί έναν εναλλακτικό τρόπο επίλυσης διαφορών χωρίς την προσφυγή στη δικαιοσύνη.
Δηλαδή τα μέρη με τη βοήθεια του διαμεσολαβητή, ενός προσώπου με ειδικές γνώσεις και ειδικά διαπιστευμένου βρίσκουν τρόπο επίλυσης της διαφοράς τους χωρίς να καταλήξουν στις δικαστικές αίθουσες.  Η αίτηση  στο Ειρηνοδικείο πρέπει να κοινοποιηθεί στις τράπεζες μέσα σε 15 ημέρες και όχι μέσα σε ένα μήνα όπως ίσχυε έως τώρα, ενώ οι τράπεζες μέσα σε ένα μήνα πρέπει να δώσουν την απάντησή τους στην πρόταση του οφειλέτη. Μέσα σε διάσημα δύο μηνών πρέπει να γίνει προσπάθεια προδικαστικού συμβιβασμού μεταξύ των μερών. Αν αποτύχει αυτός ο συμβιβασμός τότε ο Ειρηνοδίκης θα αποφασίσει σχετικά με την έκδοση προσωρινής διαταγής έτσι ώστε να προστατεύεται η περιουσία του οφειλέτη, μέχρι να εκδικαστεί η υπόθεση στο Ειρηνοδικείο.  Το σημαντικό στο σημείο αυτό είναι ότι πλέον υποχρεωτικά ο οφειλέτης θα καταβάλλει δόση έως να εκδικαστεί η υπόθεσή του.
 Η δόση αυτή δεν μπορεί να είναι μικρότερη του 10%  των δόσεων που έπρεπε να καταβάλλει προς όλους το πιστωτές του, ενώ ελάχιστο ποσό ορίζονται τα 40 ευρώ. Εν τούτοις  σε περιπτώσεις ανάγκης όπως ανεργίας, σοβαρών προβλημάτων υγείας  είναι δυνατόν να μην καταβάλλονται καθόλου δόσεις. Το σοβαρότερο όλων είναι ότι αυτή η  υποχρέωση καταβολής δόσης καταλαμβάνει και ισχύει και για όσους έχουν ήδη καταθέσει τις αιτήσει τους και περιμένουν να εκδικαστούν.
Πηγή: εφημερίδα ΧΡΟΝΟΣ

Share This Post

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Captcha * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.