Ειρ Ναυπ 68/2014 – Υπαγωγή οδηγού – ιδιοκτήτη ταξί στο ν. 3869/2010

Banner_2114444Κατά τη διάταξη του άρθρου 1 παρ. 1 του ν. 3869/2010 , φυσικά πρόσωπα που δεν έχουν πτωχευτική ικανότητα και έχουν περιέλθει χωρίς δόλο σε μόνιμη αδυναμία πληρωμής ληξιπρόθεσμων οφειλών τους δικαιούνται να υποβάλλουν στο αρμόδιο δικαστήριο την αίτηση που προβλέπεται στην παράγραφο 1 του άρθρου 4 για τη ρύθμιση των οφειλών αυτών και απαλλαγή. Από τη ρύθμιση του νόμου αποκλείονται τα φυσικά πρόσωπα που έχουν πτωχευτική ικανότητα. Κατά τη διάταξη του άρθρου 2 , παρ. 1 του Πτωχευτικού Κώδικα (ν. 3588/2007) πτωχευτική ικανότητα έχουν οι έμποροι. Σύμφωνα με τη διάταξη του άρθρου 1 του ΕμπΝ, έμπορος είναι ο κατά σύνηθες επάγγελμα ασκών εμπορικές πράξεις.

Σύμφωνα με την υπ’ αριθ. 90/2008 γνωμοδότηση της Ολομέλειας του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, οι ιδιοκτήτηες ταξί (φυσικά πρόσωπα) οι οποίοι ασκούν μεμονωμένα το επάγγελμα τους, δεν έχουν υποχρέωση εγγραφής στα οικεία επιμελητήρια, καθόσον η εργασία τους δεν αποτελεί άσκηση επιχείρησης υπό την εκτεθείσα έννοια της αμοιβής της σωματικής τους καταπόνησης και όχι της ριψοκίνδυνης κερδοσκοπικής διαμεσολάβησης και δεν τους προσδίδει την εμπορική ιδιότητα. Υποστηρίζεται εξάλλου, ότι ο μεταφορέας προσώπων (ταξί) θεωρείται μικρέμπορος, που αναλαμβάνει υλικώς τη μεταφορά και όχι κάποιον επιχειρηματικό κίνδυνο, καθώς μεταφέρει πρόσωπα και λαμβάνει αντίτιμο για την σωματική του εργασία και όχι εμπορικό κέρδος, άποψη την οποία υποστηρίζει και το δικαστήριο.

ΕιρΝαυπ 68_2014 (ένταξη οδηγού-ιδιοκτήτη ταξί)

* Ευχαριστούμε τον δικηγόρο (μέλος Δ.Σ. Πατρών) Φάνη Αδαμόπουλο για την άδεια δημοσίευσης της πολύ ενδιαφέρουσας αυτής απόφασης

Share This Post

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Captcha * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.