Δίκη – «πιλότος» για την αστυνομική βία

Τι μπορείς να κάνεις για την αστυνομική βία;~50903-532-1(1)-960Βράδυ Μαΐου, έξι χρόνια πριν, στην Καλλιθέα. Ένας άνθρωπος, με φανερή ψυχική διαταραχή, παρενοχλεί θαμώνες καφετέριας. Ειδοποιείται η αστυνομία και ο «ταραξίας» συλλαμβάνεται. Δύο ώρες αργότερα, ο ίδιος άνθρωπος, που δεν είχε κανένα πρόβλημα σωματικής υγείας, έδινε μάχη για τη ζωή του στην εντατική του νοσοκομείου, όπου οδηγήθηκε σε ημικωματώδη κατάσταση από βαρύτατα τραύματα που του κατάφεραν τέσσερις αστυνομικοί μέσα στο τμήμα. Σήμερα, οι αστυνομικοί εξακολουθούν να υπηρετούν στο Σώμα. Το θύμα τους είναι σε τέτοια κατάσταση που δεν μπορεί ούτε να μιλήσει…

Η τραγική ιστορία του ψυχικά ασθενούς Χρήστου Χρονόπουλου, ο οποίος έμεινε «φυτό» από το ξύλο που έφαγε στο Α.Τ. Καλλιθέας, θα αναβιώσει τη Δευτέρα στο Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας. Στο εδώλιο θα καθίσουν οι τέσσερις αστυνομικοί με την κατηγορία της διακεκριμένης σωματικής κάκωσης που είχε ως αποτέλεσμα βαριά σωματική βλάβη μετά από αμετάκλητο βούλευμα κι αφού προηγουμένως δύο δικαστικά συμβούλια εξέδιδαν απαλλακτικά βουλεύματα για τους ένστολους βασανιστές κάνοντας λόγο για… αυτοτραυματισμό του κρατούμενου!

Χρειάστηκε τελικά η αποφασιστικότητα μιας εισαγγελέως που εξέδωσε τελικά το παραπεμπτικό βούλευμα, σύμφωνα με το οποίο οι αστυνομικοί πρέπει να λογοδοτήσουν, γιατί: «Ως υπάλληλοι, στα καθήκοντα των οποίων αναγόταν η φύλαξη και η επιμέλεια κρατουμένων, ενεργώντας από κοινού, χτύπησαν με πρόθεση επανειλημμένως τον προσαχθέντα Χρήστο Χρονόπουλο σε πολλά σημεία του σώματός του με θλώντα αμβλέα όργανα (πιθανόν με σφιγμένες τις γροθιές τους), προκαλώντας του βαριά κρανιοεγκεφαλική κάκωση, εξαιτίας της οποίας υπέστη μεγάλη έκπτωση των νοητικών λειτουργιών, βραδυψυχισμό, μετατραυματική αμνησία, επιληπτικές κρίσεις».

Η εισαγγελική πρόταση, όμως, κάνει κι άλλες ενδιαφέρουσες αποκαλύψεις. Όπως, για παράδειγμα, ότι οι αστυνομικοί στην αρχή ισχυρίζονταν ότι ο κρατούμενος είχε κάνει «χρήση ουσιών», κάτι που διέψευσαν τα σχετικά τεστ, και ότι ο αστυνομικός υπηρεσίας δίστασε να ενημερώσει τους γιατρούς για την ταυτότητα του θύματος αν και τη γνώριζε κατά την προσαγωγή του. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι γιατροί πληροφορήθηκαν τα στοιχεία της ταυτότητάς του από το δίπλωμα οδήγησης του ασθενούς, το οποίο άλλωστε είχε πάνω του… Σημειώνεται επίσης ότι η ποινική δίωξη στους αστυνομικούς – βασανιστές ασκήθηκε μετά από δύο χρόνια (!) και αφού υπέβαλε μήνυση ο συνήγορος της οικογένειας του θύματος, Θ. Μαντάς.

Σε παρόμοιες περιπτώσεις αξίζει να σημειωθεί ότι υπάρχει πάγια νομολογία του ΕυρΔΔΑ (Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου) που αναφέρει ότι όταν πρόσωπα τελούν υπό έλεγχο ή υπό κράτηση από αστυνομικούς και φέρουν σωματικές βλάβες (μετά την απόλυση τους που δεν υπήρχαν πριν) το βάρος απόδειξης αντιστρέφεται και το κράτος (που φέρνει βέβαια και την ευθύνη για πράξεις/παραλείψεις αστυνομικών οργάνων της) φέρνει το βάρος να παράσχει ικανοποιητικές και πειστικές εξηγήσεις για τον τρόπο με τον οποίο προκλήθηκαν οι βλάβες – κακώσεις αυτές. (βλ. μεταξύ άλλων υποθέσεις Aksoy, Tekin και Salman κατά Τουρκίας). Ουσιαστικά υπάρχει τεκμήριο υπέρ της ενοχής των αστυνομικών.

Η δικαιοσύνη θα έχει μεθαύριο μια μοναδική ευκαιρία να δώσει απάντηση στα φαινόμενα αστυνομικής βίας και να στείλει αυστηρό μήνυμα – προειδοποίηση σε όσους ένστολους πιστεύουν ότι θα έχουν εσαεί το ακαταδίωκτο και το ατιμώρητο. Θα απαντήσει στην πρόκληση;

Πηγή: ΑΥΓΗ

Share This Post

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Captcha * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.