Δικαστήριο δικαίωσε καπνιστές κρίνοντας αντισυνταγματική την απόφαση της υπηρεσίας πάρκων να απαγορεύσει το κάπνισμα στην Πολιτεία της Νέας Υόρκης

usa-2013-180-2_bΑμερικανικό δικαστήριο δικαίωσε σήμερα μια οργάνωση καπνιστών κρίνοντας ότι η υπηρεσία διαχείρισης των πάρκων στην πολιτεία της Νέας Υόρκης “υπερέβη τις δικαιοδοσίες της” όταν απαγόρευσε το κάπνισμα σε πάρκα και παραλίες.

Το μέτρο αυτό, που τέθηκε σε ισχύ τον Φεβρουάριο, αφορούσε τα 179 πάρκα της Πολιτείας —επτά από αυτά βρίσκονται στην πόλη της Νέας Υόρκης— τις παραλίες, του υπαίθριους χώρους για πικνίκ και κάμπινγκ και τα ιστορικά αξιοθέατα.

Ο δικαστής Τζορτζ Σιρέζια, στον οποίο προσέφυγε μια ομάδα καπνιστών, έκρινε ότι η υπηρεσία υπερέβη τις αρμοδιότητές της γιατί τέτοιου είδους μέτρα μπορεί να λάβει μόνο ο νομοθέτης. “Η απόφαση είναι άκυρη γιατί παραβιάζει την αρχή του διαχωρισμού των εξουσιών”, ανέφερε στο σκεπτικό του ο δικαστής, διατάσσοντας να μπει τέλος στην απαγόρευση.

Η ομάδα Clash (Πολίτες κατά της παρενόχλησης των καπνιστών) που εδρεύει στη Νέα Υόρκη, χαιρέτισε αυτή τη “νίκη” απέναντι σε ένα “γραφειοκρατικό και αντισυνταγματικό διάταγμα”, υπενθυμίζοντας ότι όλοι οι νομοθετικοί φορείς της Πολιτείας απορρίπτουν αυτό το μέτρο εδώ και μια δεκαετία.

Στην Πολιτεία απαγορεύεται το κάπνισμα στα μπαρ, τα εστιατόρια και τους χώρους εργασίας. Στην πόλη της Νέας Υόρκης απαγορεύεται επίσης το κάπνισμα στις δημοτικές παραλίες, στις πλατείες, στα πάρκα και τις πισίνες από το 2011.

Πηγή: kerdos.gr

Share This Post

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Captcha * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.