Δικαστική απόφαση για την υπόθεση απάτης στο τηλεπαιχνίδι γνώσεων «Ο εκατομμυριούχος» φέρνει στο προσκήνιο τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις των ΜΜΕ

judges2-300x190Οι δικαστές του ΕΔΔΑ εξέδωσαν απόφαση επί δύο αγωγών κατά της Σλοβακίας, θέτοντας έτσι εκ νέου στο προσκήνιο τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις των επαγγελματιών των μέσων μαζικής ενημέρωσης.

Η αιτούσα εταιρεία, Ringier Axel Springer Slovakia, είναι εκδοτική εταιρεία πολυμέσων ιδρυθείσα το 1999 και  τα κεντρικά της γραφεία στη Μπρατισλάβα.

Και οι δύο υποθέσεις αφορούν μηνύσεις περί συκοφαντικής δυσφήμησης που ασκήθηκαν κατά της αιτούσας εταιρείας, μετά τη δημοσίευση άρθρων από την εγχώρια εφημερίδα ημερήσιας κυκλοφορίας, Nový Čas, ιδιοκτησίας του νομίμου εκπροσώπου της Ringier. Η Nový Čas είναι μία από τις εφημερίδες ευρείας ανάγνωσης στη Σλοβακία.

Στην περίπτωση της πρώτης μήνυσης, η Nový Čas δημοσίευσε σειρά άρθρων τον Μάιο του 2004 με αναφορά σε έναν άντρα που διαγωνίστηκε στο τηλεπαιχνίδι γνώσεων «Ποιος θέλει να γίνει εκατομμυριούχος» νωρίτερα την ίδια χρονιά.  Ο διαγωνιζόμενος απάντησε σωστά σε 13 ερωτήσεις και διεκδικούσε ποσό ίσο των 50.000 € στην δέκατη τέταρτη ερώτηση.

Ωστόσο, απάντησε λάθος σε αυτή την ερώτηση και κέρδισε μόλις 2.500 €.

Τα άρθρα της Nový Čas ανέφεραν ότι υπήρξε διένεξη μεταξύ των διοργανωτών του τηλεπαιχνιδιού και του διαγωνιζομένου. Οι διοργανωτές ισχυρίστηκαν ότι υποπτεύονταν τον διαγωνιζόμενο για απάτη με τη χρήση ηλεκτρονικών μέσων. Ο διαγωνιζόμενος με τη σειρά του υποστήριξε ότι η δέκατη τέταρτη ερώτηση ήταν ασαφής και πως την είχε, στην πραγματικότητα, απαντήσει σωστά.

Τον Φεβρουάριο του 2005, ο διαγωνιζόμενος κατέθεσε μήνυση για συκοφαντική δυσφήμηση κατά της Ringier, προβάλλοντας, μεταξύ άλλων, ότι τα άρθρα της Nový Čas εσφαλμένα υπαινίσσονταν πως ήταν απατεώνας και είχε κατηγορηθεί για ποινικό αδίκημα.

Η μήνυσή του έγινε δεκτή και το δικαστήριο διέταξε τη Ringier να εκδώσει δημόσια συγγνώμη και να καταβάλει στον διαγωνιζόμενο ποσό ίσο με 1,450 € ως αποζημίωση. Η εταιρεία άσκησε ανεπιτυχώς έφεση, ενώ η τελευταία της αίτηση απορρίφθηκε τον Φεβρουάριο του 2009.

Στην δεύτερη περίπτωση, άρθρο δημοσιευμένο τον Οκτώβριο του 2001 αφηγούταν την ιστορία ενός ατυχήματος σε χώρο στάθμευσης, κατά το οποίο ένας οδηγός συγκρούστηκε με έναν πεζό, ο οποίος αργότερα υπέκυψε στα τραύματά του. Ο πεζός ήταν ο γιος του γενικού εισαγγελέα της περιοχής και ο οδηγός τέθηκε υπό κράτηση μετά το ατύχημα. Το άρθρο επικεντρώθηκε στο εκτεταμένο χρονικό διάστημα που μεσολάβησε έως ότου τα δικαστήρια της Σλοβακίας επιληφθούν του αιτήματος αποφυλάκισης με εγγύηση που είχε καταθέσει ο οδηγός.

Ωστόσο, στο άρθρο αναφερόταν το όνομα του γενικού εισαγγελέα και αυτό του γιού του.

Ο εισαγγελέας μήνυσε για συκοφαντική δυσφήμηση τον νόμιμο εκπρόσωπο της Ringier, ισχυριζόμενος ότι το άρθρο του προκάλεσε ψυχική οδύνη. Δικαιώθηκε και τον Φεβρουάριο του 2005, το δικαστήριο διέταξε την εταιρεία να εκδώσει δημόσια συγγνώμη και να καταβάλει το ποσό των 100.000 σλοβάκικων korunas (ποσό ίσο με περίπου 2.600 € εκείνο το χρονικό διάστημα) ως αποζημίωση.

Η Ringier άσκησε έφεση σε διάφορες διαδικασίες ανεπιτυχώς, με την τελευταία της αίτηση να απορρίπτεται τον Απρίλιο του 2009.

Στηριζόμενη στο άρθρο 10 (ελευθερία της έκφρασης), η Ringier καταγγέλλει ότι και στις δύο υποθέσεις τα πορίσματα που οδήγησαν τα δικαστήρια της Σλοβακίας στη στοιχειοθέτηση του εγκλήματος της συκοφαντικής δισφήμησης ήταν αυθαίρετα και πιο συγκεκριμένα, τα δικαστήρια επικεντρώθηκαν κατ’ αποκλειστικότητα στην προστασία της ιδιωτικής ζωής των αιτούντων και αψήφησαν εντελώς το δικαίωμα στην έκφραση της ίδιας της εταιρείας.

 Πηγή: humanrightseurope.org

Μετάφραση & Επιμέλεια είδησης: Βικτώρια Λαμπροπούλου

 

Share This Post

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Captcha * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.