Δικαστική απόφαση επιμερίζει την άσκηση της επιμέλειας ανάμεσα στους δύο γονείς

eirinodikeioMία σημαντική απόφαση για το δίκαιο της επιμέλειας και της διατροφής εξέδωσε πρόσφατα το Μονομελές Εφετείο Αθηνών, λύνοντας τη χρόνια δικαστική διαμάχη δύο πρώην συζύγων για την επιμέλεια των δύο ανήλικων παιδιών τους. Με την απόφαση 4948/2015 (ΧρΙΔ 2016,29) αποφασίζεται η λειτουργική κατανομή της άσκησης της επιμέλειας ανηλίκων μεταξύ των γονέων και η ανάθεση ορισμένων επιμέρους τομέων της επιμέλειας στον πατέρα των ανηλίκων, με ταυτόχρονη ανάληψη από αυτόν της υποχρεώσεως απευθείας καλύψεως των σχετιζόμενων με τους εν λόγω τομείς εξόδων.

Επίσης στην απόφαση, καθορίζεται ο τρόπος υπολογισμού του ύψους της διατροφής των ανήλικων τέκνων του ζευγαριού καθώς και ο τρόπος καταβολής της σε χρήμα ή με απευθείας κάλυψη δαπανών. Στην απόφαση επίσης αναγνωρίζεται ότι η προφανής οικονομική υπεροχή του συζύγου, δεν πρέπει να βαρύνει αποφασιστικά και να οδηγήσει στην επιλογή του για αποκλειστική άσκηση από αυτόν της επιμέλειας των ανηλίκων, αφού δεν προέκυψαν στοιχεία δικαιολογούντα τον εξ ολοκλήρου αποκλεισμό της μητέρας των ανηλίκων από αυτά τα καθήκοντα.

Προέκυψε ωστόσο, σύμφωνα με την απόφαση, ότι «δεν είναι αναγκαία η άσκηση της επιμέλειας επί του προσώπου των ανηλίκων καθ’ όλο το περιεχόμενο της από τη διάδικο μητέρα. Αντίθετα, μάλιστα, η ανάθεση ορισμένων επί μέρους τομέων της επιμέλειας στον πατέρα των ανηλίκων, με ταυτόχρονη ανάληψη από αυτόν της υποχρεώσεως απ’ ευθείας καλύψεως των σχετιζόμενων με τους εν λόγω τομείς εξόδων…πιστεύεται ότι θα αποφορτίσει σημαντικά ή και θα εξαλείψει το κλίμα εντάσεως ανάμεσα στους δύο διαδίκους γονείς των ανηλίκων και εν τέλει θα λειτουργήσει προς το συμφέρον των τελευταίων».

Δείτε το κείμενο της απόφασης στην ιστοσελίδα της Εταιρίας Οικογενειακού Δικαίου eod.gr

Πηγή: legalnews24.gr

Share This Post

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Captcha * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.