Δικαστική «αλλαγή σκυτάλης» για την υπόθεση της Χρυσής Αυγής

Της ΑΝΤΩΝΙΑΣ ΞΥΝΟΥteliko_gnomi

Εβδομάδα εξελίξεων αναμένεται να είναι αυτή που έρχεται, ως προς την ποινική διερεύνηση της εγκληματικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή. Κορυφαίο γεγονός η αλλαγή «σκυτάλης», με την Ολομέλεια Εφετών να αποφασίζει την Πέμπτη ποιος θα είναι ο νέος εφέτης ειδικός ανακριτής που θα αναλάβει τη δικογραφία.

Σύμφωνα με δικαστικούς κύκλους, το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα δεν αναμένεται να γίνουν σημαντικές ενέργειες, όπως η έκδοση νέων ενταλμάτων σύλληψης, αιτήματα άρσης ασυλίας άλλων βουλευτών ή άσκηση ποινικών διώξεων. Τυχόν ποινικές διώξεις σε νέα πρόσωπα, ή συμπληρωματικές σε ήδη κατηγορουμένους, φαίνεται πως θα ασκηθούν από το νέο δικαστικό λειτουργό που θα αναλάβει τη διερεύνηση της υπόθεσης και θα συνεπικουρείται από συναδέλφους του.

Ενέργειες εν αναμονή

Πάντως το έργο που θα αναλάβει αναμένεται δύσκολο, καθώς ήδη οι εξελίξεις τρέχουν, ενώ ακόμη δεν έχουν ολοκληρωθεί συγκεκριμένες ενέργειες, όπως:

* Η άσκηση ποινικών διώξεων σε βάρος των βουλευτών της Χρυσής Αυγής για την υπόθεση, μέσα στους οποίους περιλαμβάνονται ο Στ. Μπούκουρας, ο Γ. Γερμενής και ο Παν. Ηλιόπουλος. Τις επόμενες μέρες έχει προγραμματιστεί να λάβει την απόφασή της η Βουλή, ύστερα από το αίτημα των ανακριτών για άρση της ασυλία τους.

* Η άσκηση συμπληρωματικών διώξεων, όπως αυτή έχει ήδη προαναγγελθεί από το διαβιβαστικό της Δικαιοσύνης προς τη Βουλή, το οποίο συνόδευε το αίτημα να αρθεί η κοινοβουλευτική ασυλία τριών. Σε αυτό οι δύο ανακριτές που σήμερα χειρίζονται την υπόθεση αναφέρουν χαρακτηριστικά ότι «σκοπός της οργάνωσης ήταν εξ αρχής και παραμένει η κατάλυση του δημοκρατικού πολιτεύματος (κατά παράβαση του άρθρου 134 επ. του Ποινικού Κώδικα)».

* Η περαιτέρω διερεύνηση για την πράξη του ξεπλύματος βρόμικου χρήματος. Ηδη το ΣΔΟΕ, υπό την εποπτεία της Αρχής για το ξέπλυμα βρόμικου χρήματος, «ξεσκονίζει» τις πηγές χρηματοδότησης της οργάνωσης, αλλά και μεμονωμένα των κατηγορουμένων βουλευτών.

Ανακριτική ολοκλήρωση

Οι δύο αρμόδιοι για εγκλήματα διαφθοράς ανακριτές, Σπ. Γεωργουλέας και Χρ. Παπακώστας, εκτός κάποιας απρόοπτης εξέλιξης, έχουν σχεδόν ολοκληρώσει το έργο τους. Αναμένεται μόνο η απολογία του Γ. Ρουπακιά, προφυλακισμένου για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, την Τρίτη, ο οποίος θα απολογηθεί για το αδίκημα της ένταξης σε εγκληματική οργάνωση.

Πηγή: Ελευθεροτυπία

Share This Post

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Captcha * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.