Bρετανία: Υπάρχει νομικό δικαίωμα για χτύπημα στη Συρία

nteibint-kameron

Στη δημοσιότητα έδωσε η βρετανική κυβέρνηση το πόρισμα των νομικών της συμβούλων, που όπως επισημαίνει, δείχνει ότι έχει νομικά το δικαίωμα να αναλάβει στρατιωτική δράση κατά της Συρίας, ακόμη και αν το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ μπλοκάρει μια τέτοια ενέργεια.

Έδωσε επίσης στη δημοσιότητα υλικό από τις υπηρεσίες πληροφοριών της, σύμφωνα με το οποίο δεν υπάρχει αμφιβολία ότι έχει γίνει επίθεση με χημικά στη Συρία και είναι «πάρα πολύ πιθανό» ότι πίσω από αυτήν ήταν η συριακή κυβέρνηση, καθώς και πως υπάρχουν «ορισμένα» στοιχεία τα οποία παραπέμπουν σε αυτό.

Πάντως, λίγο αργότερα ο βρετανός Πρωθυπουργός Κάμερον δήλωσε πως θα ήταν αδιανόητη η ανάληψη στρατιωτικής δράσης αν υπάρχει «συντριπτική αντίθεση» στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

«Η θέση της κυβέρνησης όσον αφορά τη νομιμότητα οποιασδήποτε δράσης δείχνει σαφώς ότι αν η δράση αποκλειστεί στους κόλπους του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, θα εξακολουθήσει πάντα να επιτρέπεται στην Βρετανία, βάσει του δόγματος της επέμβασης για ανθρωπιστικούς λόγους, να πάρει έκτακτα μέτρα, συμπεριλαμβανομένης μιας στοχευμένης στρατιωτικής επέμβασης προκειμένου να ελαφρύνει τα βάσανα των ανθρώπων στην Συρία» δήλωσε ο εκπρόσωπος της Ντάουνινγκ Στριτ, η οποία δημοσιοποίησε σήμερα τα πορίσματα των νομικών της συμβούλων όσον αφορά μια πιθανή επέμβαση.

«Αν μπλοκαριστεί η δράση στο Συμβούλιο Ασφαλείας, θα εξακολουθήσει να επιτρέπεται στην Βρετανία βάσει του διεθνούς δικαίου να λάβει έκτακτα μέτρα προκειμένου να ελαττώσει την κλίμακα της υπερβολικής ανθρωπιστικής καταστροφής στην Συρία» αναφέρεται επίσης σε αντίγραφο της νομικής θέσης της βρετανικής κυβέρνησης.

Υπό τις συνθήκες αυτές, προστίθεται στο αντίγραφο αυτό, «μια στρατιωτική επέμβαση για να πληγούν συγκεκριμένοι στόχοι με σκοπό την αποτροπή και την διακοπή περαιτέρω επιθέσεων αυτού του είδους θα ήταν απαραίτητη και αρμόζουσα και ως εκ τούτου νομικά αιτιολογημένη».

«Επίσης έχουμε ένα περιορισμένο αλλά αυξανόμενο σώμα από πληροφορίες οι οποίες υποστηρίζουν την κρίση ότι το καθεστώς ήταν υπεύθυνο για τις επιθέσεις και ότι αυτές έγιναν για να βοηθήσουν στο να απαλλαγούν στρατηγικά μέρη της Δαμασκού από την Αντιπολίτευση», επισημαίνεται επίσης στο κείμενο.

Οι βασικοί υπουργοί της Βρετανίας, οι οποίοι συνεδρίασαν σήμερα το πρωί μαζί με τον πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον, «συμφώνησαν ότι είναι θεμελιωδώς προς το δικό μας εθνικό συμφέρον να ενεργούμε για να γίνεται σεβαστή η Σύμβαση για τα Χημικά Όπλα, η οποία έχει υπογραφεί εδώ και καιρό, και να δείχνουμε ότι αυτά δεν μπορούν να χρησιμοποιούνται εν πλήρη ατιμωρησία”, πρόσθεσε επίσης ο εκπρόσωπος της βρετανικής πρωθυπουργίας.

Η μονομερής ανθρωπιστική επέμβαση είναι αμφιβόλου νομιμότητας στο διεθνές εθιμικό δίκαιο. Η αποκαλούμενη ”υποχρέωση προστασίας” (duty to protect) των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των πολιτών ενός κράτους, η οποία βαρύνει πρωτίστως την κυβέρνηση του, δεν εισάγει σε περίπτωση αδυναμίας ή απροθυμίας του, το δικαίωμα μονομερούς ανθρωπιστικής επέμβασης.
Αντίθετα η εξουσιοδότηση χρήσης ένοπλης βίας από το Συμβούλιο Ασφαλείας για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των πολιτών ενός κράτους έναντι της κυβέρνησης τους φαίνεται να γίνεται αποδεκτή, βλ. και το ψήφισμα του ΣΑ του 2011 για χρήση βίας με σκοπό την προστασία του αμάχου πληθυσμού της Λιβύης από επιθέσεις εναντίον τους εκ μέρους των αρχών ασφαλείας (στρατός) αυτού του κράτους…

Πηγή: Ναυτεμπορική

Νομικός Σχολιασμός  : Καδήρ Αϊκούτ

Share This Post

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Captcha * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.