Αρωμα γυναίκας, κορυφή στη δικαστική πυραμίδα

11-1--15-thumb-medium Της ΒΑΝΑΣ ΦΩΤΟΠΟΥΛΟΥ

Σε σαρωτικές αλλαγές στην κορυφή της δικαστικής πυραμίδας, που μπορεί να κρύβουν και εκπλήξεις, προχωρεί αύριο το υπουργικό συμβούλιο της δικομματικής κυβέρνησης. Υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Αντ. Σαμαρά και ύστερα από εισήγηση του αρμόδιου υπουργού Δικαιοσύνης Χαρ. Αθανασίου, θα αποφασίσει ποιοι δικαστές θα αναρριχηθούν στις ηγετικές θέσεις της Δικαιοσύνης.

Οι πληροφορίες επιμένουν ότι πρώτη φορά τη νευραλγική θέση του εισαγγελέα Αρείου Πάγου διεκδικεί με βάσιμες αξιώσεις γυναίκα. Πρόκειται για την Ευτέρπη Κουτζαμάνη, την αρχαιότερη αντεισαγγελέα του ανώτατου δικαστηρίου (πέρασε το κατώφλι του Αρείου Πάγου πριν από 7 χρόνια), η οποία μετά την αποχώρηση του Ι. Τέντε, προκειμένου να αναλάβει καθήκοντα εθνικού συντονιστή για την καταπολέμηση της διαφθοράς, εκτελεί χρέη εισαγγελέα.

Εάν τελικά προκριθεί η επιλογή της κ. Κουτζαμάνη, η οποία ήταν και εισαγγελέας της έδρας στη δίκη της 17Ν, θα σπάσει το ταμπού που θέλει να καταλαμβάνει τον ανώτατο εισαγγελικό θώκο άνδρας, αλλά και η συνήθεια των τελευταίων ετών, ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου να προέρχεται από την καθήμενη Δικαιοσύνη, δηλαδή από τον δικαστικό και όχι τον εισαγγελικό κλάδο. Στη μάχη της διαδοχής ακούγονται και τα ονόματα των συναδέλφων της αντεισαγγελέων Π. Νικολούδη (πρόεδρος της Αρχής για το ξέπλυμα βρόμικου χρήματος) και Ν. Παντελή.

Οι προαγωγές γίνονται σε μια κρίσιμη συγκυρία κατά την οποία είναι ανοιχτές μεγάλες δικαστικές έρευνες για σοβαρές υποθέσεις διασπάθισης του δημοσίου χρήματος. Την ίδια ώρα, όμως, η Δικαιοσύνη αντιμετωπίζει σωρευμένα προβλήματα ετών, με κορυφαίο την καθυστέρηση στην απονομή της -κάτι που επισημάνθηκε και στην έκθεση της Κομισιόν- και οι δικαστές, πέραν των μισθολογικών περικοπών που έχουν υποστεί, καταγγέλλουν σε όλους τους τόνους την κλιμακούμενη υποβάθμιση του ρόλου τους.

Μέσα σε αυτό το τοπίο, ο κυβερνητικός συνασπισμός Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ καλείται να επιλέξει, εκτός από το νέο εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, και τρεις ανώτατους δικαστές για τις θέσεις του προέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας, του Αρείου Πάγου και του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους που παραμένουν κενές λόγω συνταξιοδοτήσεων.

Στο ΣτΕ σημαντικό προβάδισμα για την ανάληψη των προεδρικών καθηκόντων έχει ο σημερινός αντιπρόεδρος Σωτ. Ρίζος, ο οποίος προεδρεύει στο Δ’ τμήμα και είναι πρώτος στη σειρά αρχαιότητας. Στην περίπτωση που επιλεγεί, θα παραμείνει στο «τιμόνι» του ανώτατου δικαστηρίου δύο χρόνια.

Για τη θέση του προέδρου του Αρείου Πάγου «παίζει» δυνατά το όνομα του πρώτου στην επετηρίδα αντιπροέδρου Μιχ. Θεοχαρίδη, ο οποίος στις κρίσεις που είχαν γίνει πριν από δύο χρόνια είχε παραλειφθεί. Με δεδομένο ότι ο κ. Θεοχαρίδης συνταξιοδοτείται σε ένα χρόνο, ενδεχόμενη επιλογή του από το υπουργικό συμβούλιο θα επιβεβαιώσει την κεντρική γραμμή της κυβέρνησης, να επαναληφθεί και κατά τις φετινές κρίσεις η σειρά αρχαιότητας, κάτι που είχε γίνει και πέρυσι το καλοκαίρι στην περίπτωση του απερχόμενου προέδρου του ΣτΕ Κ. Μενουδάκου.

Πηγή: Ελευθεροτυπία

 

Share This Post

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Captcha * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.