Αποζημίωση 300 χιλιάδες ευρώ στον φοιτητή της υπόθεσης «ζαρντινιέρα»

To Α΄ Τμήμα του Συμβούλιου της Επικρατείας επικύρωσε την απόφαση του Διοικητικού Εφετείου Θεσσαλονίκης για αποζημίωση ύψους 300.000 ευρώ συν τους νόμιμους τόκους στον 24χρόνο, τότε, Κύπριο φοιτητή Αυγουστίνο Δημητρίου, που είχε υποστεί ξυλοδαρμό με σοβαρές κακώσεις στη γνωστή υπόθεση της «ζαρντινιέρας» στη Θεσσαλονίκη.

Το ΣτΕ ορίζει ότι το Ελληνικό Δημόσιο πρέπει να καταβάλει το ποσό αυτό στον Κύπριο φοιτητή από την Πάφο.

Το ΣτΕ επικύρωσε εφετειακή απόφαση που είχε αποδώσει την απόλυτη ευθύνη των αστυνομικών (με πολιτική περιβολή και ενστόλων) για τα σοβαρά τράυματα που υπέστη ο φοιτητής και απέκρουσε τις αιτιάσεις του Δημοσίου, ότι το ποσό της αποζημίωσης είναι «εντελώς υπερβολικό», όπως επίσης και τον ισχυρισμό ότι ο παθών ευθύνεται κατά 95% για ό,τι του συνέβη.

Το ΣτΕ έκρινε ότι πρέπει να επιδικαστεί σε βάρος του Δημοσίου αποζημίωση για την ηθική βλάβη (ψυχική και σωματική ταλαιπωρία, πόνο, τρόμο κ.λπ.) που υπέστη ο Αυγουστίνος Δημητρίου.

Όπως αναφέρεται στην απόφαση, ο 24χρόνιος φοιτητής «εξαιτίας του τρόμου που του προκάλεσε η βιαιότητα των αστυνομικών οργάνων, παρουσίασε μετατραυματική αγχώδη διαταραχή και κατάθλιψη, από την οποία πάσχει ακόμα και σήμερα, παρά τη συνεχιζόμενη ψυχολογική υποστήριξη, γεγονός που έχει επηρεάσει τη λειτουργικότητά του».

Επίσης, οι κακώσεις που υπέστη από τους αστυνομικούς, σύμφωνα με την ιατροδικαστική έκθεση, συνιστούσαν «επικίνδυνη σωματική βλάβη, καθ’ ότι θα μπορούσαν να προκαλέσουν κίνδυνο για τη ζωή του ή βαριά σωματική βλάβη».

Το περιστατικό εξελίχθηκε μετά την πορεία για την επέτειο του Πολυτεχνείου το 2006, όταν 8 καθηγητές του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου πέρασαν από το σημείο έπειτα από περίπου είκοσι λεπτά και είδαν τα άτομα με τα πολιτικά να χτυπάνε τον φοιτητή.

Ζήτησαν από τους αστυνομικούς να τον αφήσουν, αλλά οι άνθρωποι με τα πολιτικά τούς εξύβρισαν και τους απείλησαν, ενώ οι ένστολοι αστυνομικοί προσπάθησαν να απωθήσουν τους καθηγητές από την περιοχή.

Όταν ζήτησαν να έρθει ασθενοφόρο για τον αιμόφυρτο φοιτητή, οι αστυνομικοί τον έβαλαν σε αυτοκίνητο της ασφάλειας και έφυγαν.

Τον πήγαν στα κρατητήρια της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης, όπου τον κράτησαν μέχρι τις 5.00 το πρωί, όταν τελικά τον μετέφεραν στο Νοσοκομείο «Γ. Γεννηματάς» της Θεσσαλονίκης.

Οι αστυνομικοί υποστήριξαν ότι ο φοιτητής χτύπησε μόνος του, καθώς στην προσπάθειά του να διαφύγει έπεσε πάνω σε ένα μηχανάκι και κατόπιν σε μια ζαρντινιέρα.

 

Πηγή: efsyn.gr

Share This Post

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Captcha * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.