Αποχής το ανάγνωσμα …

Αντιπαρερχόμενος την όποια τυχόν χρησιμότητα ή ορθότητα του σημερινού δημοψηφίσματος (το οποίο με εκφράζει απόλυτα ως θεσμός, αλλά όχι με τον τρόπο που τέθηκαν τα ερωτήματα), οφείλω να επισημάνω ότι ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε σαν κλάδος είναι η εσωστρέφεια που διακατέχει το «σινάφι» μας.

Μετά από σχεδόν δέκα ημέρες κινητοποιήσεων, είμαι σίγουρος ότι ουδείς (πέραν από τους δικηγόρους, συμβολαιογράφους ή δικαστικούς) δεν γνωρίζει ότι εάν π.χ. υιοθετηθούν οι τροποποιήσεις του ΚΠολΔ αναφορικά με την αναγκαστική εκτέλεση, τότε θα ανοίξει ο ασκός του Αιόλου για τη διενέργεια σωρείας πλειστηριασμών προς αποκλειστικό σχεδόν όφελος των Τραπεζών.

Τούτο, ούτε η Ολομέλεια, ούτε κανείς από τους εξήντα τρεις Δικηγορικούς Συλλόγους της χωράς φρόντισε να κοινωνήσει στον έξω κόσμο με τρόπο μαζικό, απλό και κατανοητό.

Άλλωστε, όσοι βρίσκονται εκτός της δικής μας «κλειστής ελιτιστικής κάστας» (sic) έχουν δυστυχώς την εντύπωση ότι πρόκειται για ακόμη μία αποχή των «βολεμένων» δικηγόρων, οι οποίοι φοβούνται ότι θα «ξεφουσκώσουν» οι κατ’ ευφημισμό και μόνο γεμάτες τσέπες τους!

Μήπως, λοιπόν, πρέπει να αναρωτηθούμε εάν υπάρχουν και άλλοι εναλλακτικοί τρόποι κινητοποιήσεων; Άλλωστε, όπως έχει αποδειχθεί περίτρανα και στο πρόσφατο παρελθόν, το αυτοτελές μέτρο της αποχής, χωρίς την απαιτούμενη εξωστρέφεια, αρκεί για να ικανοποιήσει αποκλειστικά και μόνο τις ιδεολογικές καταβολές του καθενός, καθώς και τυχόν προσωπικά συνειδησιακά διλήμματα.

Γι’ αυτόν και μόνον τον λόγο, οφείλουμε όλοι μας να ενημερώσουμε τουλάχιστον τον περίγυρό μας για τις αλλαγές που πρόκειται να επιφέρει η υιοθέτηση του συνόλου των προτεινόμενων διατάξεων. Να καταστήσουμε, δηλαδή, σαφές στον έξω κόσμο ότι με τις προβλεπόμενες τροποποιήσεις δεν πλήττονται τα οικονομικά συμφέροντα των δικηγόρων, αλλά, αντίθετα, φαλκιδεύονται υπέρμετρα τα δικαιώματα των οφειλετών των Τραπεζών.

Σε τελική ανάλυση, μόνο μέσω της εξωστρέφειας η όποια τυχόν κινητοποίηση (με οποιονδήποτε τρόπο και εάν αυτή εκδηλωθεί) δύναται να έχει αντίκρισμα και να αποκτήσει επιτέλους τη μαζικότητα, αλλά και την αποτελεσματικότητα που της αρμόζει.

 

Λάμπρος Αδάμος

Δικηγόρος, LL.M.

Μέλος Δ.Σ. της Ένωσης Ασκουμένων και Νέων Δικηγόρων Αθηνών

Share This Post

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Captcha * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.