Ιστορικό

Απορρίφθηκαν τα ασφαλιστικά μέτρα της ΑΕΠΙ εναντίον των ΙSP’s για μπλοκάρισμα των torrent sites

Το δικαστήριο απέρριψε με απόφαση του πριν λίγες ημέρες, την αίτηση ασφαλιστικών μέτρων που είχε καταθέσει η ΑΕΠΙ (Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Πνευματικής Ιδιοκτησίας) το 2013 και απαιτούσε από τους εγχώριους παρόχους υπηρεσιών Internet (ISPs) να μπλοκάρουν την πρόσβαση σε πλήθος sites που διαμοιράζουν υλικό μέσω του πρωτοκόλου BitTorrent.

Τα αιτούμενα δε ασφαλιστικά μέτρα, ως μέτρα επιβολής και προάσπισης των παραβιαζομένων δικαιωμάτων των δικαιούχων και μελών των αιτούντων νομικών προσώπων (που αφορούν όλο και λιγότερο τους ίδιους τους δημιουργούς και περισσότερο τα συμφέροντα των ίδιων των εταιριών της πολιτιστικής βιομηχανίας), στο σύνολό τους, συνιστούν περιορισμούς των κατωτέρω αναφερομένων δικαιωμάτων, οι οποίοι, όμως, δεν είναι συμβατοί με την αρχή της αναλογικότητας και με το απαραβίαστο:

(α) της ελευθερίας της πληροφόρησης (άρθρο 5 α παρ. 1 Σ)

(β) του δικαιώματος συμμετοχής στην κοινωνία της πληροφορίας (άρθρο 5 α παρ. 2 Σ), ως αναγκαίας προϋπόθεσης για την ισότιμη συμμετοχή των ατόμων στην κοινωνική, πολιτική, και οικονομική ζωή καθώς και για την με ουσιαστικό τρόπο ενάσκηση των θεμελιωδών δικαιωμάτων τους

(γ) του δικαιώματος προστασίας από τη συλλογή, επεξεργασία και χρήση των προσωπικών δεδομένων (άρθρο 9 α Σ)

(δ) του απορρήτου της ελεύθερης ανταπόκρισης και επικοινωνίας (άρθρο 19 Σ), δεδομένου ότι μέσω αυτών καταστέλλονται, αδιακρίτως, όχι μόνον παράνομες αλλά και νόμιμες πράξεις και ως εκ τούτου συνιστούν ανεπίτρεπτη επέμβαση στις τελευταίες, που ενώ δεν σχετίζονται με την διακίνηση έργων (προστατευόμενων και μη), καταλήγουν να υποβαθμίζονται, και δεν πληρούν (τα αιτούμενα μέτρα) τα ειδικότερα κριτήρια της αναγκαιότητας και της καταλληλότητας για την έστω και εν μέρει επίτευξη του επιδιωκόμενου ως άνω σκοπού.

Ο ρόλος των φορέων παροχής διαδικτυακών υπηρεσιών (Internet Service Providers-ISPs) είναι ένα από τα πλέον αμφιλεγόμενα και αμφισβητούμενα ζητήματα που έχουν ανακύψει στο διαδίκτυο και ειδικότερα το ζήτημα της ευθύνης τους στην περίπτωση προσβολής δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας online. Για να καταστεί δυνατή η ψηφιακή μετάδοση ενός έργου και η πρόσβαση του κοινού σε αυτό μέσω διαδικτύου απαιτείται η εμπλοκή ενός σεβαστού αριθμού ενδιαμέσων. Μέσα σε αυτούς τους ενδιάμεσους περιλαμβάνονται οι οντότητες που προσφέρουν πρόσβαση στο διαδίκτυο ή διαδικτυακές υπηρεσίες, οι φορείς παροχής διαδικτυακών υπηρεσιών . Η πολύ σημαντικη αυτή απόφαση  ασχολείται με το ερώτημα ποιος μπορεί ή πρέπει να είναι ο ρόλος των φορέων παροχής υπηρεσιών στις προσβολές δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας που πραγματοποιούνται από τρίτους μέσω των υπηρεσιών τους και συγκεκριμένα μέσω των δικτύων ανταλλαγής αρχείων peer to peer. Αξίζουν πολλά συγχαρητήρια στον δικαστή που εξέδωσε την απόφαση διότι αν δεν με απατά η μνήμη μου είναι η πρώτη Ελληνική αναλυτικότατη απόφαση με την οποία αποκρούονται ένα προς ένα όλα τα νομικά επιχειρήματα της ΑΕΠΙ εναντίον των φορέων παροχής υπηρεσιών.

Apofash Asfalistikwn Metrwn Aepi 2013

Πηγή απόφασης: https://www.void.gr/kargig/blog/

Επιμέλεια: Καδήρ Αϊκούτ  – δικηγόρος (με πληροφορίες και από TechGear)

Share This Post

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Captcha * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.