Απόπειρα στέρησης της βρετανικής ιθαγένειας από ύποπτο τρομοκρατίας κρίθηκε παράνομη

home secretary attempt to deprive terror suspect of british nationality

Η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου έχει ως αποτέλεσμα τη δυνατότητα επιστροφής του HilalAbdul-RazzaqAlial-Jedda στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Οι δικαστές του Ανωτάτου Δικαστηρίου απέρριψαν έφεση της TheresaMay ενόψει του ότι οι γενικές αρχές του δικαίου των Ηνωμένων Εθνών αποτρέπουν το ενδεχόμενο να υπάρξει άτομο δίχως εθνικότητα

Η προσπάθεια της Υπουργού Εσωτερικών να στερήσει ύποπτο τρομοκρατίας από τη βρετανική υπηκοότητα κρίθηκε παράνομη από το Ανώτατο Δικαστήριο.

Η απόφαση αυτή σημαίνει ότι ο HilalAbdul-RazzaqAlial-Jedda, ο οποίος διαμένει στην Τουρκία, θα μπορέσει να επιστρέψει στο Ηνωμένο Βασίλειο, παρότι το Υπουργείο Εσωτερικών δήλωσε απογοητευμένο με την απόφαση και θα «εξετάσει τις περαιτέρω ενέργειές του με προσοχή».

Πέντε δικαστές του Ανωτάτου Δικαστηρίου του Ηνωμένου Βασιλείου απέρριψαν ομόφωνα την έφεση της TheresaMay, Υπουργού Εσωτερικών, υπό τη βάση ότι οι δικαιϊκές αρχές των Ηνωμένων Εθνών αποτρέπουν το ενδεχόμενο να υπάρξει άτομο χωρίς υπηκοότητα.

«Άτομο που στερείται τη βρετανική ιθαγένεια, θα πρέπει να κατέχει νόμιμα την υπηκοότητα άλλου κράτους εκείνη τη χρονική στιγμή κι όχι να είναι απλά σε θέση να κατέχει μία», δήλωσαν οι δικαστές.

Οι συνήγοροι του Υπουργείου Εσωτερικών υποστήριξαν ότι είναι νόμιμη η αφαίρεση της βρετανικής ιθαγένειας από ένα άτομο, αν αυτή η ενέργεια «ικανοποιεί το δημόσιο συμφέρον». Το γεγονός ότι ο Jedda θα μπορούσε να αποκτήσει μία άλλη ιθαγένεια άμεσα, σημαίνει ότι δε θα έμενε δίχως εθνικότητα, ανέφεραν.

Ο Jedda, 56 ετών, απέκτησε τη βρετανική ιθαγένεια το 2000 , αφότου έφτασε από το Ιρακ αναζητώντας άσυλο. Κατά συνέπεια, και σύμφωνα με τον Ιρακινό Νόμο, έχασε τότε την ιρανική ιθαγένεια. Το 2004, ταξίδεψε στο Ιρακ όπου και συνελήφθη υπό την υποψία προσηλυτισμού τρομοκρατώνμε πρόθεση τέλεσης θηριωδιών. Πάντως, δεν του έχει απαγγελθεί ακόμα καμία κατηγορία.

Τέθηκε υπό κράτηση για τρία χρόνια. Το 2011, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου στο Στρασβούργο έκρινε ότι η κράτησή του σε εγκαταστάσεις στη Basra υπό τη διοίκηση βρετανικών δυνάμεων, ήταν παράνομη.

Στην κρίση τους κατά της άποψης της Υπουργού Εσωτερικών, οι δικαστές παρέθεσαν λόγια της ίδιας της Υπουργού: “Αν κάποιο άτομο βρίσκεται στα μέσα διαδικασίας απόκτησης κάποιας ιθαγένειας, αλλά οι διαδικασίες δεν έχουν ολοκληρωθεί, αυτός ή αυτή δεν μπορεί να θεωρηθεί υπήκοος υπό την έννοια της Συνθήκης του 1954 (για άτομα δίχως υπηκοότητα).

Η κυβέρνηση δεν μπορεί να ασκήσει έφεση στο Στρασβούργο για να ανατρέψει την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου. Εκπρόσωπος του Υπουργείου Εσωτερικών δήλωσε : “Είμαστε απογοητευμένοι με την απόφαση του δικαστηρίου. Θα εξετάσουμε προσεκτικά τόσο την απόφαση όσο και τα επόμενα βήματά μας σε αυτή την υπόθεση».

ΟPhilShiner, συνήγοροςτωνPublicInterestLawyers, οοποίοςεκπροσώπησε τον Jedda, δήλωσε : “Είμαστε ενθουσιασμένοι με τη σημερινή απόφαση, η οποία επιβεβαιώνει πως ο πελάτης μας στερήθηκε παράνομα τη βρετανική υπηκοότητα και παράλληλα διασαφηνίζει το δίκαιο που διέπει τα πρόσωπα χωρίς υπηκοότητα.

«Η έφεση ενώπιον του Ανωτάτου Δικαστηρίου, η οποία κόστισε αδρά στα δημόσια ταμεία, δε θα έπρεπε να είχε ασκηθεί από το Υπουργείο Εσωτερικών, καθότι ήταν αβάσιμη και παραπλανητική».

«Ο πελάτης μας κρατήθηκε παράνομα από τις βρετανικές αρχές για τρία χρόνια χωρίς να του έχουν απαγγελθεί κατηγορίες και έπειτα, μέρες πριν την απελευθέρωσή του, στερήθηκε παράνομα τη βρετανική του υπηκοότητα. Ελπίζουμε ότι το Υπουργείο Εσωτερικών θα επιτρέψει τώρα στο κ. Jeddaνα συνεχίσει ειρηνικά τη ζωή του ως Βρετανός υπήκοος».

 

Πηγή: GUARDIAN

Μετάφραση & Επιμέλεια είδησης: Λαμπροπούλου Βικτώρια

Share This Post

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Captcha * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.